Magyar kormányhatározat született arról, hogy Brüsszel hátba támadja Lengyelországot

2021. szeptember 10. – 00:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország ismét kiáll Lengyelország mellett Brüsszellel szemben – nagyjából erről szól az a kormányhatározat, amely csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ebből kiderül, hogy a kormány meghallgatta Varga Judit igazságügyi miniszter helyzetértékelését az Európai Bizottság 2021. szeptember 7-én, a lengyel bíróságokra vonatkozó eljárásokban hozott döntéseiről. A bizottság kényszerítő bírság kiszabását kéri az Európai Bíróságtól a 2021. július 14-én hozott ideiglenes intézkedés végrehajtásának ügyében.

Lengyelország és az Európai Bizottság konfliktusáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Sebastian Kaleta, a lengyel igazságügyi miniszterhelyettes agressziónak nevezte a lépést.

A magyar kormány álláspontja szerint „az Európai Unió történetében példa nélküli, hogy az Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze egy, az európai uniós jog és a nemzeti alkotmányjog viszonyát is érintő összetett kérdésben” – áll az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározatban.

„Lengyelország – Magyarországhoz hasonlóan – védi az Európai Unió külső határait, ezzel Európa belső biztonságát védi. Eközben Brüsszel hátba támadja Lengyelországot, visszaél hatalmával, és az Európai Unió egységét veszélyezteti.”

– állapítja meg a kormányhatározat, amely kijelenti, hogy Magyarország kiáll Lengyelország mellett.

A kormány ezen túl azt is rögzíti, hogy: „a bírság kezdeményezésével az Európai Bizottság a tagállami szuverenitás számos elemét megsértve beavatkozott a lengyel jogalkotás menetébe, valamint a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás viszonyrendszerébe”.

Orbán csütörtökön a Karmelitában fogadta Andrzej Duda lengyel államfőt, akinek elmondta, hogy Magyarország ebben a vitában is szolidáris Lengyelországgal.

A múlt hétvégén tartott kötcsei pikniken meglepő fordulat állt be a Fidesz Európai Uniót bíráló kommunikációjában, többen is teljes mellszélességgel álltak ki Magyarország EU-tagsága mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!