Orbán: Szétveri az EU egységét a Lengyelország elleni eljárás

2021. szeptember 9. – 14:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Duda lengyel államfőt, amikor Karmelita kolostorban fogadta csütörtökön – közölte csütörtökön az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélés kiemelt témája volt Lengyelország és az Európai Bizottság konfliktusa, amelynek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Sebastian Kaleta, a lengyel igazságügyi miniszterhelyettes agressziónak nevezte a lépést.

A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. A unió azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, amely veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A magyar kormány álláspontja szerint az EB keddi döntésével példátlan módon élt vissza hatalmával, megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását. „Tette ezt akkor, amikor Lengyelország – Magyarország mellett – az EU külső határait védi az erősödő migrációval szemben”, mondta Orbán az egyeztetésen. A magyar miniszterelnök felháborítónak és teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte az eljárást, ami szétveri az Európai Unió egységét. Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban – tette hozzá Orbán.

A magyar kormány szerdán döntött arról, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett, és ítéli el a „nemtelen brüsszeli támadásokat”, ahogyan Varga Judit igazságügyi miniszter fogalmazott az erről szóló Facebook-posztjában. „A nemzeti igazságszolgáltatás egyik tagállamban sem válhat a brüsszeli birodalomépítés áldozatává!” – írta Varga, aki botrányosnak és arrogánsnak nevezete az Európai Bizottság lépését.

A lengyel bírósági reformról előbb az Európai Bizottság, majd júliusban a luxembourgi Európai Bíróság mondta ki, hogy aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, a bíróságok függetlensége és pártatlansága nem biztosított. Az Európai Bíróság ítéletét a lengyel alkotmánybíróság elutasította, és ezzel egyben megkérdőjelezték az EU közös keretrendszerének két meghatározó elemét: az uniós jog primátusát és az Európai Bíróság joghatóságát.

Az Európai Bizottság augusztus 16-ig adott határidőt Lengyelországnak, hogy léptesse életbe az Európai Bíróság határozatát, azonban a testület úgy ítélte meg, hogy a varsói kormány egyelőre nem tette meg a szükséges lépéseket az uniós bírósági döntés végrehajtására. A fegyelmi kamara továbbra is működik, annak ellenére, hogy a lengyel kormány ígéretet tett a felszámolására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!