Palkovics az atlétikai vb vétójáról: Karácsony Gergely kapálózik

2021. szeptember 1. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy megvétózzák az atlétikai világbajnokságot, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt, és a Diákvárosnak szánt területből a Fudan Egyetemnek adnak át telkeket. Vagyis ez még nem jelenti azt, hogy a közgyűlés biztosan visszavonja a hozzájárulást a vb-hez, az elfogadott határozat szerint ez csak akkor történik meg, ha jogilag is megtörténik a Diákvárosnak szánt terület átadása.

Az Atv.hu-nak erre úgy reagált Palkovics László innovációs miniszter, aki egyben a Diákváros, valamint a Fudan Egyetem megvalósításáért felelős kormánybiztos is, hogy:

„A cirkusz folytatódik.”

Palkovics szerint komolytalan és értelmezhetetlen, amit Karácsony Gergely főpolgármester feltételül szab, mivel nem a kormány fogadta el a Fudanról Hungary Egyetemért Alapítványról szóló törvényt, hanem a parlament. Nem érti, hogy ha előző nap még vétóról beszélt Karácsony, akkor miért nem szavaztatta meg a közgyűlést az atlétikai vb vétójáról.

Palkovics arról is beszélt, hogy kezd „rossz érzése lenni”, Karácsony nyilatkozata után hajlamos arra gondolni, hogy „a főpolgármester úrnak már nem is a Diákváros a fontos talán, hanem a telek. És luxus-jachtkikötőket és luxusapartmanokat vizionál.” Szerinte Karácsony talán már nem is kollégiumi szobákról gondolkodik, „hanem penthouse-okról”. Ezzel arra utalt, hogy a főpolgármester nemrég az ország legfejleszthetőbb területének nevezete azt a részt, ahol a Diákváros épülne.

A miniszter úgy fogalmazott: a főpolgármester következetlenségét és nyilatkozatainak komolytalanságát a miniszterelnök-jelölti kampánynak tudja be, ezért „kapálózik.” A Miniszterelnökség korábban úgy értékelte a bejelentett vétót, hogy azzal Karácsony a fővárosban uralkodó dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet.

Karácsony Facebook-bejegyzésben szólt vissza Palkovicsnak, azt írta ebben:

„Na, megszólalt a kormány beteges hazudozóinak talán legnagyobbika. Palkovics úr, a kínai befolyásszerzésért felelős miniszter, aki már annyifélét hazudozott össze a Fudanról és a Diákvárosról, hogy legutóbbi egyeztetésünkön maga is csúnyán belezavarodott.”

A főpolgármester szerint a közgyűlés szerdai döntésével visszaszerzik a kínaiak hasznára kiszervezett közvagyont, és kínai egyetem helyett Diákváros fog épülni.

Palkovicsnak egyébként nem csak kormánybiztosként van köze a Fudan megvalósításához: ő lett a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke is. Az alapítvány bejegyzési kérelmét augusztus végén adták be, feladata a Fudan Egyetemmel kapcsolatos előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése lesz. A kuratórium tagjai Szilas Cecília korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

A közgyűlés előtt egy nappal a Magyar Atlétikai Szövetség is megszólalt az ügyben, szerintük a fővárosnak nincs köze a 2023-as világbajnokság megrendezéséhez, mivel a rendezés jogát a Magyar Atlétikai Szövetség pályázta meg és nyerte el a magyar kormány támogatásával.

A Telex korábbi cikkeit a kiemelt beruházásként kezelt budapesti Fudan Egyetemről itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!