Megvan, pontosan hol és mikor lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita

2021. augusztus 31. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 18-án, szombaton rendezik meg a vitát a 20 000 ajánlást sikeresen összegyűjtő miniszterelnök-jelöltek között – áll a Partizán közösségi oldalán.

A vita helyszíne a Milestone Institute (Budapest 1077, Wesselényi utca 17.) lesz, az esemény 19 órakor kezdődik. A vita helyszíni végighallgatására regisztrálni lehetett, de elfogytak a férőhelyek.

A vitára meghívott miniszterelnök-jelöltek: dr. Dobrev Klára (DK), Ecsenyi Áron (LA75), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd–LMP), Márki-Zay Péter (MMM), dr. Pálinkás József (ÚVNP). A moderátor Gulyás Márton lesz.

Az ATV korábban arról tájékoztatta a Telexet, hogy náluk is lesznek ellenzéki miniszterelnök-jelölti viták.

Mint arról beszámoltunk, ezenkívül a Partizán a májusban indított támogatói kampányának köszönhetően még 32 egyéni választókerületben rendez előválasztási vitákat azon jelöltek között, akik összegyűjtötték az induláshoz szükséges 400 érvényes aláírást.

A Partizán már 2019-ben, a főpolgármesteri előválasztás előtt is szervezett élő vitát a jelöltek között.

Frissítés szept. 1.

A Partizán meghirdette ugyan, hogy náluk is láthatóak lesznek a miniszterelnök-jelölti viták, de nem rájuk esett a hat párt választása. Itt írtunk arról, hogy három miniszterelnök-jelölti vita lesz az előválasztáson, az RTL és az ATV közvetíti majd.

A 2022-es parlamenti választások előtt rendezett országos ellenzéki előválasztás menetrendje a következő lesz:

  • Augusztus 23., hétfőtől szeptember 6., hétfőig: az ajánló aláírások gyűjtésére szolgáló időszak (egyéni országgyűlési képviselők esetén 400, a miniszterelnök-jelöltek esetén 20 ezer aláírás szükséges az előválasztási induláshoz).
  • Szeptember 6., hétfő 10 óra: a jelöltállítási határidő lejárta, legkésőbb ekkor kell leadni egyéni jelöltek esetén a 400, miniszterelnök-jelöltek esetén a 20 000 ajánló aláírást tartalmazó ívet.
  • Szeptember 18., szombat 9 órától szeptember 26., vasárnap 20 óráig tart majd az előválasztás első fordulója. Ekkor lehet majd megszavazni azt, hogy kik induljanak az ellenzék színeiben egyéni országgyűlési képviselőjelöltként. Esetükben csak egy forduló lesz. A miniszterelnök-jelöltekre is lehet ekkor már szavazni, de ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát, akkor itt második fordulót is tartanak.
  • Október 4., hétfő 9 órától október 10., vasárnap 20 óráig tartják az előválasztás második fordulóját. Várhatóan ez lesz a miniszterelnök-jelöltről szóló érdemi döntés.

További részleteket itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!