A Partizán és az ATV is élő vitákat rendezne az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között

2021. augusztus 24. – 11:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Cikkünk megjelenése után több helyről az az információ jutott el hozzánk, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitái még szervezés alatt állnak, és nincs még meg pontosan, hogy hány vita lesz, és mely csatornákon. Írásunk eredeti címét (A Partizánon és az ATV-n is élőben vitáznak majd az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek) ennek tükrében módosítottuk.

Eredeti szöveg:

Az ellenzéki előválasztás keretein belül a Partizán fogja rendezni a miniszterelnök-jelöltek vitáit – közölte közleményben a csatorna. Mint írták, az első vita szeptember 18-án lesz azoknak a miniszterelnök-jelölteknek, akik sikeresen összegyűjtöttek 20 ezer ajánlást, ami az indulás feltétele. Az ATV időközben arról tájékoztatta a Telexet, hogy náluk is lesznek ellenzéki miniszterelnök-jelölti viták.

Amennyiben az első fordulóban nem szerzi meg valamelyik jelölt a szavazatok 50 százalékát, és a második fordulóban dől el, ki lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, akkor október 8-án rendezik meg a második fordulót. A vitákat élő közönség előtt fogják tartani Budapesten.

Ezenkívül a Partizán a májusban indított támogatói kampányának köszönhetően még 32 egyéni választókerületben rendez előválasztási vitákat azon jelöltek között, akik összegyűjtötték az induláshoz szükséges 400 érvényes aláírást.

A Partizán már 2019-ben, a főpolgármesteri előválasztás előtt is szervezett élő vitát a jelöltek között.

A 2022-es parlamenti választások előtt rendezett országos ellenzéki előválasztás menetrendje a következő lesz:

  • Augusztus 23., hétfőtől szeptember 6., hétfőig: az ajánló aláírások gyűjtésére szolgáló időszak (egyéni országgyűlési képviselők esetén 400, a miniszterelnök-jelöltek esetén 20 ezer aláírás szükséges az előválasztási induláshoz).
  • Szeptember 6., hétfő 10 óra: a jelöltállítási határidő lejárta, legkésőbb ekkor kell leadni egyéni jelöltek esetén a 400, miniszterelnök-jelöltek esetén a 20 000 ajánló aláírást tartalmazó ívet.
  • Szeptember 18., szombat 9 órától szeptember 26., vasárnap 20 óráig tart majd az előválasztás első fordulója. Ekkor lehet majd megszavazni azt, hogy kik induljanak az ellenzék színeiben egyéni országgyűlési képviselőjelöltként. Esetükben csak egy forduló lesz. A miniszterelnök-jelöltekre is lehet ekkor már szavazni, de ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát, akkor itt második fordulót is tartanak.
  • Október 4., hétfő 9 órától október 10., vasárnap 20 óráig tartják az előválasztás második fordulóját. Várhatóan ez lesz a miniszterelnök-jelöltről szóló érdemi döntés.

További részleteket itt olvashat.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!