A pécsi konfliktus, ahol Karácsony Gergely sietett rendet rakni, és ami az ellenzéki összefogásra is rossz fényt vethet

Legfontosabb

2021. augusztus 31. – 09:04

frissítve

A pécsi konfliktus, ahol Karácsony Gergely sietett rendet rakni, és ami az ellenzéki összefogásra is rossz fényt vethet
Karácsony Gergely és Mellár Tamás 2021. augusztusában – Fotó: Mellár tamás / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Pécs volt az egyik olyan vidéki körzet 2018-ban, ahol az ellenzék győzni tudott, és jövőre is a nyerhető körzetek között tartják számon. Ennek ellenére közel sem megy zökkenőmentesen a felkészülés, az elmúlt hetekben leginkább a visszalépések miatt került a figyelem központjába a Baranya megyei választókerület. A törésvonalak viszont jóval régebbre vezetnek.

  • Mellár Tamás augusztusban visszalépett az előválasztástól, majd nem sokkal később visszalépett a visszalépéstől, mert visszalépett a kihívója, Bodnár Imre.
  • A város ellenzéki polgármestere és a térség ellenzéki országgyűlési képviselője a megválasztásuk óta nehezen tudnak együtt dolgozni.
  • De nemcsak köztük, hanem a pártok között se harmonikus a kapcsolat. A frakciók a közgyűlésben ide-oda mozognak.
  • A polgármestert kizárták volna a választásra alapított egyesületből, ami korábban támogatta őt, és aminek Mellár Tamás az elnöke.
  • Péterffy Attila polgármester ezt nem várta meg, saját frakciószövetséget alapított, amibe többen nem kerültek be.
  • Ilyen előzmények ágyaztak meg az előválasztási csatának Pécsen. A konfliktus pedig nemcsak helyben okoz kellemetlenséget, hanem az összefogás képét is rombolhatja.

Az érintettekkel és a helyi közéletben jártas forrásaink alapján összegezzük, mi történt a pécsi választókerületben az utóbbi időszakban, és mi vezetett oda, hogy Karácsony Gergely a kampány közepén sietett Pécsre rendet rakni.

A felfordulás

Szoros csatában, alig több mint ezer szavazattal győzte le 2018-ban a függetlenként induló Mellár Tamás a Fidesz–KDNP jelöltjét, Csizi Pétert Baranya megye 1. választókerületében. A közgazdász, korábbi KSH-elnök Mellár 2008-ban még fideszes támogatással került be a pécsi közgyűlésbe, tíz évvel később viszont már az országos politikába a Fidesz ellen lépett be. Nem sokáig maradt független a parlamentben: Bősz Anett távozása után a megszűnés fenyegette a Párbeszéd parlamenti frakcióját, és Mellár lett a megmentő. Csatlakozott a frakcióhoz, de a megállapodás szerint őt nem köti frakciófegyelem, szabad kezet kapott a felszólalásaiban és a bizottsági munkájában is.

Idén ősszel már a Párbeszéd jelöltjeként indul az ellenzéki előválasztáson. Augusztus elején Karácsony Gergellyel, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével egy közös videóban jelentették be, hogy négy párt – az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP – támogatásával elindul Mellár. Egy ideig úgy tűnt, hogy csak egy kihívója lesz majd: Nemes Balázs, a Momentum jelöltje, aki mögé a DK állt be.

Aztán július végén váratlanul bejelentkezett egy harmadik jelölt is: Bodnár Imre, aki ügyvédként Péterffy Attila megválasztása óta a pécsi városházán irányítja az elszámoltatási ügyeket. Bár Péterffyvel évek óta jó kapcsolatban áll, Bodnár függetlenként szeretett volna elindulni, nem állt mögötte egyik párt sem.

Így viszont találnia kellett egy pártot, aki megadja neki az induláshoz előírt befogadó nyilatkozatot. „Mind a hat pártot megkerestem, és kértem, hogy adjanak nekem befogadó nyilatkozatot. Egyedül az MSZP tette ezt meg az utolsó pillanatban” – mondta Bodnár a Telexnek. Ez azt jelenti, ha Bodnár megnyeri az előválasztást, és jövő tavasszal a Fidesz jelöltjét is legyőzi, az MSZP frakciójába ül. Igen ám, csak az MSZP-nek választási szövetsége van a Párbeszéddel, ami alapján sehol se indítanak egymás ellen jelöltet, minden választókerületben közösen mozognak. Pécsen pedig már megvolt a jelöltjük: a regnáló országgyűlési képviselő, Mellár Tamás.

Indulások és visszalépések

A Pécsen jól ismert Bodnár állítása szerint csak azért akart elindulni az ellenzéki előválasztáson, mert három jelölt több választót tud megmozgatni, a mozgósítás pedig ráfér az ellenzékre a Baranya megyei városban.

„Úgy voltam vele, hogy a három generáció: egy közel hetvenéves professzor, egy agilis fiatalember és én, közel ötvenévesen, széles körű mozgósítást tudunk elérni. Így aki megnyeri az előválasztást, annak óriási legimitációja lesz az éles választáson.”

Bodnár korábban nem mozgott a politikában, így elmondása szerint nem is tudta, hogyan fogadják majd a bejelentkezését, és egyáltalán mik lehetnek az esélyei.

Megismertük egymást, bízunk a másikban, írta Bodnár Imre (balra) Péterffy Attilával közös fotójukhoz 2021. augusztus közepén – Fotó: Bodnár Imre / Facebook
Megismertük egymást, bízunk a másikban, írta Bodnár Imre (balra) Péterffy Attilával közös fotójukhoz 2021. augusztus közepén – Fotó: Bodnár Imre / Facebook

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a Telexnek arról beszélt, hogy Bodnár saját ötlete volt az indulás, nem ő találta ki, de örült neki. Egyrészt azért, mert szerinte Bodnár „vehemenciával viszi a pécsi átvilágítási programot”, másrészt le akarja váltani a Fidesz-kormányt, nem utolsósorban pedig „a tapasztalat azt mutatja, hogy nem nagyon tudunk együtt dolgozni” a jelenlegi országgyűlési képviselővel, Mellár Tamással. Szocialista körökből úgy tudjuk, nem magától találta ki az MSZP, hogy befogadó nyilatkozatot adjanak Bodnárnak, hanem azt a hozzájuk közel álló Péterffy javasolta. Bodnárnak az MSZP-hez nincs kötődése, Péterffy volt a közvetítő.

Forrásunk szerint a Mellár és Péterffy közti konfliktus vezetett Bodnár indulásához.

Egy másik helyi narratíva szerint ugyanakkor az MSZP és Mellár között sem volt felhőtlen a viszony az elmúlt időszakban. A szocialisták helyi szervezete nem fogadta jól, amikor Mellár már tavasszal arról nyilatkozott a sajtóban, hogy az MSZP is támogatja az előválasztáson, és erre már ígéretet is kapott. A párt Baranya megyei elnöke minderről akkor úgy nyilatkozott, ők nem tudják, hogy ezt Mellár mire alapozza, mert akkor még nem is kérte tőlük a támogatást, és a párt még nem is döntött.

„A képviselő úr kicsit úgy van a szocialista párttal, mint Orbán Viktor Brüsszellel: minden fegyverből tüzel rá, hónapok óta, de a jelek szerint a támogatása mégiscsak jól jönne”

– mondta akkor a megyei elnök. Helyben azt mondják, már ez előre jelezte az MSZP és Mellár közti konfliktust. „Mellár kiszámíthatatlanul mozog, megy a saját feje után, ami óriási kockázat a politikában.” Egy másik megszólalónk szerint a párt azért fogadta be Bodnárt is, mert Mellárt nem támogatták helyi szinten. „Nem volt elég lojális, nem irányítható.”

Bodnár ugyanakkor nekünk azt hangsúlyozta: szó nem volt arról, hogy őt támogatná a szocialista párt. Sőt, szerinte kifejezetten felhívták a figyelmemét arra, hogy ők továbbra is Mellár Tamást támogatják. Mellár mindennek ellenére zokon vette, amikor az előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottság augusztus 18-án nyilvántartásba vette Bodnárt. A bizottságnak levélben jelezte, hogy visszalép az előválasztástól. A Telexnek ezt azzal indokolta, hogy szerette volna, hogy három-négy párt is támogassa az indulását. Amikor az MSZP befogadó nyilatkozatot adott Bodnárnak, úgy érezte, nincs széleskörű támogatottsága, és „nincs értelme riválisként indulni”.

Karácsony akcióba lendült

Aztán fordult a kocka: Bodnár visszalépett, Mellár pedig bejelentette, hogy visszalép a visszalépésétől. Ebben kulcsszerepe volt Karácsony Gergelynek, aki a miniszterelnök-jelölti kampánya közepén elutazott Pécsre az augusztus 20-i hétvégén, és pár óra alatt elsimította a konfliktust.

Előbb Péterffyvel és Bodnárral ült le személyesen tárgyalni. Hogy itt pontosan mi hangzott el, nem derült ki, de utána közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Bodnár visszalép az előválasztástól.

Péterffy a Telexnek arról beszélt, hogy Karácsonyt nem hívták, a főpolgármester maga döntött úgy, hogy kézbe veszi az ügyet. Bodnár a pécsi polgármester szerint „egy olyan döntési helyzetbe került, amikor azt kellett mérlegelnie, hogy a saját országgyűlési képviselői jövője fontosabb, vagy az országos ellenzéki összefogás győzelme”.

Mellár Tamás és Karácsony Gergely – Fotó: Mellár Tamás / Facebook
Mellár Tamás és Karácsony Gergely – Fotó: Mellár Tamás / Facebook

Egy MSZP-s forrásunk szerint viszont maga az MSZP kérte, hogy Karácsony segítsen rendezni a pécsi konfliktust. És a pécsi polgármester megértette, hogy kockázatos lenne, ha egy függetlenként induló, MSZP-támogatott is elindulna az MSZP–Párbeszéd jelöltje ellen. „Karácsony Gergely és az MSZP vezetői régóta dolgoznak azon, hogy egy stabil pártszövetséget hozzanak létre. Ez a munka sokkal fontosabb és fajsúlyosabb, mint hogy én harmadikként elinduljak az előválasztáson, és ezzel bármilyen konfliktust generáljak” – fogalmazott Bodnár, és hozzátette, ő nem valakinek a javára lépett vissza, hanem saját elhatározásából.

Mellár a Telexnek azt mondta, komolyan gondolta, hogy visszalép, de „a Párbeszéd azt mondta, ragaszkodik hozzám ebben a történetben”, és Bodnár nélkül már „egyetlen jelöltként ebben a szituációban nekem indulnom kell” az előválasztáson. Mivel a Párbeszédnek mindössze tíz jelöltje van az előválasztáson, a frakcióalakítás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy kiesik-e az egyik esélyes.

Van, aki szerint Mellár azzal is érvelhetett Karácsonynak, hogy esetleges kilépésével megszűnne a Párbeszéd frakciója, úgy pedig súlyos pénzektől és parlamenti jogköröktől esne el a párt a választás előtti hónapokban. Nem véletlen, hogy a Párbeszéd társelnöke és miniszterelnök-jelöltje sietett Pécsre, Mellár ugyanakkor a Telexnek erről azt mondta, fel sem merült benne a kilépés a frakcióból, mert az „nem lett volna elegáns”. Plusz jól is érzi magát a frakcióban, mert „van benne bizonyos függetlenségem, szabadságom, nem kell úgy szavaznom, ahogy a párt megfogalmazza”.

Ugyanaz a cél, más az út

A mostani konfliktus valójában csak a jéghegy csúcsa, helyi szinten hónapok óta megy a csatározás. 2019-ben az LMP kivételével beálltak az ellenzéki pártok Péterffy Attila mögé. Mint több más településen is, itt sem pártlogó szerepelt a polgármesterjelölt neve mellett, hanem egy erre a célra alapított egyesület (Mindenki Pécsért Egyesület), aminek az elnöke Mellár Tamás.

A helyzet érdekessége, hogy információink szerint Mellár nem Péterffyt szerette volna polgármesternek, mert úgy gondolta, mögötte nagy az MSZP-s befolyás.

Helyben viszont azt mondják, Péterffyt nehéz lenne az MSZP káderének nevezni, sokkal függetlenebb, mint több más polgármester. „Aki engem ismer, az tudja, hogy autonóm személyiség vagyok. Párt legyen a talpán, aki azt gondolja, hogy engem irányítani tud” – mondta nekünk maga az érintett.

Mellár azt is mondta erről az időszakról, hogy ő nem Péterffyt nem akarta polgármesternek, hanem csak egy ellenzéki előválasztást akart, és hogy több jelölt mérkőzzön meg egymással, mert az úgy lett volna demokratikus. Más jelöltet viszont nem találtak, senki nem vállalta az előválasztást, és ekkor beállt Péterffy mögé Mellár is az egyesülettel, Péterffy pedig aláírta az egyesület polgármesteri programját is.

A pécsi polgármester szerint Mellár „a 2019-es választások másnapjától kezdve különböző kritikákkal illeti a városvezetést”, amiről Mellárnak és neki is másfajta elképzelése volt.

„A céljaink ugyanazok, csak az odavezető út egészen más”

– tette hozzá. „A Mindenki Pécsért Egyesület azt hitte, hogy ők nyerték meg a választást, nem én. És ezért azt gondolták, jogosan akarnak ráhatást a városvezetésre, de ez nem így működik. Azt viszont nem érzékeltem, hogy Mellár azt hinné, ő a főnököm.”

Egy forrásunk szerint a két szereplő nem rendezte a helyzetet, hanem „az egy folyamattá vált a 2019-es választások után is, pedig lehetett volna több nyugvópontja, például a választás megnyerése, vagy amikor Mellár mögé beálltak a pártok. A kritika mindig az volt Péterffy felé, hogy szocialista körből kikerülő kádereket, szakembereket keres és talál meg, de a másik oldalról meg nem volt alternatíva, hogy oké, akkor kit lehetne helyettük.”

Péterffy Attila és Mellár Tamás egy 2020. augusztusi rendezvényen – Fotó: Mellár Tamás / Facebook
Péterffy Attila és Mellár Tamás egy 2020. augusztusi rendezvényen – Fotó: Mellár Tamás / Facebook

A Momentum idén januári tizenkét pontos nyílt követelése megszólalónk szerint „túllendítette a megoldható kategórián” a Péterffy–Mellár-konfliktust. Az aláírók – köztük Mellár – úgy fogalmaztak, hogy a választások előtt megígértekkel szemben Péterffy „letért az útról”, nem működik átláthatóan és demokratikusan. Ebből valódi ügy igazán a nyáron lett. Az előbbi indokokra hivatkozva

a Mindenki Pécsért Egyesület bejelentette, hogy kizárná Péterffyt az egyesületből.

Azt is problémásnak találták, hogy Péterffy egy új frakciószerződési megállapodást is kötött. A konkrét közgyűlési ülések előtt frakcióüléseken szavaznak a felmerülő témákról. És ha ezen a minősített többség, tehát tizennégy képviselő az igenre szavaz, akkor az éles közgyűlésen mindenkinek igennel kell szavaznia. Péterffy új módosítása szerint ugyanakkor a 18 személyes pártszövetségből már elég 12-nek ugyanúgy szavaznia, és szankciókkal büntetik azokat, akik élesben másképp szavaznak. A polgármester erről a Telexnek azt mondta, az új rendszerre azért volt szükség, mert több olyan közgyűlés volt, ahol elkezdtek kiszavazni a frakciótagok az előzetes szavazás ellenére.

„Frakciófegyelem kellett volna, különben szétesik a városvezetés működése”

– tette hozzá. Ez pedig a Mindenki Pécsért Egyesületnek sem tetszett, mert ahogy Mellár mondta, „bizonyos pártok kimaradtak volna a döntésekből, és mi azt gondoltuk, ez nem demokratikus dolog”. Péterffy azonban nem várta meg, hogy kizárják, kilépett ő maga, és saját frakciószövetséget alapított Pécs Jövőjéért néven, amiben a támogatói, az MSZP, a DK, a Jobbik és a civileket tömörítő Öttorony is helyet kapott. Az új frakciószövetségben jelenleg tizenöt képviselő van, ami elég ahhoz, hogy megszavazzanak minősített többséget igénylő kérdéseket. A polgármester szerint kizárása kezdeményezésének okai csak ürügyek. Azt állítja, amikor Mellárék kérték, hogy számoljon be az egyesületnek a városvezetés munkájáról, megtette, „az eredmények alapján minden fontos szempontnak megfeleltünk”. Mellár ugyanerről viszont azt mondta, az ilyen beszámolók után az egyesület tagjai „nem voltak felhőtlenül boldogok”.

A kizárások után Mellár érzékelte, hogy mindezek miatt az MSZP neheztel rá, ezért akkor felajánlotta a Párbeszéd társelnökének, Szabó Tímeának, hogy visszalép az előválasztástól, hogy „az én személyem ne terhelje meg az együttműködést”. A párt viszont állítása szerint ragaszkodott hozzá.

Semmi személyes

Egy forrásunk szerint „kár lenne azt mondani, hogy Mellár és Péterffy kiváló munkakapcsolatban vannak”, de azt nem érti, miért kellett a nyilvánosság elé vinni a konfliktusokat. „Országgyűlési képviselő és polgármester között máshol is vannak viták, de nem a nyilvánosság előtt. Nem látom, hogy ennek mi lesz a megoldása. Egy biztos, a szereplők sérülnek.”

Mellár erről azt mondta, „nyilván sokan szeretnék ezt személyes ügynek beállítani, az mennyivel egyszerűbb. De nincs ebben személyes probléma.” A képviselő szerint ő és az egyesület is többször kérte Péterffyt, hogy legyen demokratikusabb, több pártot is vonjon be a város dolgaiba, de „hajthatatlan volt”. A januári nyílt levéllel pedig nyomást akartak gyakorolni.

Péterffy szerint ő nem kritizálta a Mindenki Pécsért Egyesületet és Mellárt sem. Több olyan ügy volt megválasztása óta, amiben az országgyűlési képviselő segítségét kérte. Ilyen volt például a költségvetési hiány kompenzációja is, amiben próbált is segíteni Mellár. Többször személyesen is egyeztettek, a történteket pedig nem tartja konfliktusnak.

Vannak, akik úgy látják, a pécsi történéseknek nem csak helyben lehetnek következményei, mert „ha az MSZP és a Párbeszéd összebalhézik helyben, az országosan is kellemetlen”, más szerint a nyilvánosság és a szivárogtatás „az ellenzéki összefogásról alkotott képet egyértelműen rontotta”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!