Kizárják az ellenzéki pártszövetségből a pécsi polgármestert

2021. június 25. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kizárja tagjai közül Péterffy Attilát a Mindenki Pécsért Egyesület – írja a Szabad Pécs. Ez a szervezet jelölte az ellenzéki pártok pécsi jelöltjeit (kivéve az LMP, amely külön indult itt) a 2019-es önkormányzati választáson, és Péterffy az egyesület színeiben lett polgármester.

A döntést közleményükben azzal indokolták, hogy Péterffy nem teljesítette elfogadható szinten azokat a vállalásokat, amelyeket az önkormányzati választás előtt nyilatkozatban írt alá.

Azt ígérte, hogy megválasztása esetén a város érdekében, demokratikus módon, az átláthatóság teljes tiszteletben tartása mellett végzi munkáját.

Ehhez képest egy olyan megállapodást kötött nemrég az egyesület közleménye szerint, amely lehetővé teszi, hogy már 12 képviselő támogatásával bármilyen kérdésben dönteni tudjon a közgyűlés. Az új koalíciós szabály szerint frakciószövetségnek szigorú fegyelem szerint kell működnie, és szankciókkal büntetik a 18 fős pártszövetségből azokat, akik a közgyűlés előtt elfogadott állásponttól eltérően szavaznak.

A közgyűlésben 5 fős frakciója van a DK-nak, 4 képviselő alkotja az MSZP frakcióját, valamint 3-3 képviselőből áll össze a Párbeszéd, a Jobbik és a Momentum frakciója.

Az új koalíciós szabály szerint akár már három pártfrakció támogatásával át lehet vinni döntéseket, így nincs szükség mind az öt párt támogatására.

„Úgy gondoljuk, hogy a politikai támogatás egy demokráciában nem lehet kényszer eredménye. Az elmúlt évek országos és helyi politikája éppen azt bizonyítja, hogy a demokrácia feláldozása a hatékonyság érdekében soha nem a közjó érdekeit szolgálja” – fogalmaz a Mindenki Pécsért Egyesület tagsága. Péterffy kizárása mellett azt is megszavazták a csütörtöki ülésen, hogy megvonják az egyesületi név használatát attól a 14 képviselőtől és képviselőcsoportjaiktól, akik elfogadták a pártfrakciószövetség új szabályzatát. Arra külön nem térnek ki, hogy melyik pártokról van szó.

A Szabad Pécs telefonon érte utol Péterffy Attilát, aki épp szabadságon van, így nem vett részt az egyesület csütörtöki ülésén. A polgármester állítása szerint már korábban is fontolgatta, hogy kilép az egyesületből, és ennek hangot is adott a frakciók előtt. Azt mondta, nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az egyesület döntésének, és nem tartja fontosnak azt.

Gyakorlatilag pont ugyanez történt pár hete Egerben is, ahol a 2019-es önkormányzati választáson többséget szerzett Egységben a Városért Egyesület (EVE) elnökségéből zárták ki Mirkóczki Ádám exjobbikos polgármestert.

Az egyesület tagjai úgy ítélték meg, hogy az egri polgármester elmúlt hónapokban tett nyilatkozatai nincsenek összhangban a helyi szövetség céljaival és értékrendjével. Másnap aztán Mirkóczki kilépett a frakcióból, és döntését azzal indokolta, hogy „az ellenzéki pártok különböző szereplői, még a város érdekében sem képesek kilépni a pártpolitikai logikából”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!