A CEU segítségével indul szeptemberben a Freeszfe Egyesület képzése

2021. augusztus 27. – 20:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tantermekkel, kollégiumi szobákkal, próbateremmel segíti a Magyarországról elüldözött Közép Európai Egyetem (CEU) a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elhagyó diákoknak képzést indító Freeszfe Egyesületet.

Az egyesület Facebook-oldalán azt írják, a CEU belvárosi campusán ajánlott fel néhány tantermet a filmes hallgatóknak, és itt lesz néhány új, szeptemberben induló kurzus helyszíne is. Ezen kívül a CEU Konferenciaközpont és Kollégium kollégiumi szobákat biztosít a hallgatóknak, valamint próbatermet a színházi képzésnek.

„Nagyon hálásak vagyunk ezért a nagylelkű segítségért. Enélkül nem tudnánk elkezdeni a következő félév oktatását, sőt, a Freeszfe Egyesület első, szabad tanévét sem” – fogalmaznak a bejegyzésben.

Több más egyetem mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is alapítványi irányítás alá szervezte ki az állam. A kormánypártokhoz köthető kuratórium szinte rögtön elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit, ami komoly tiltakozást váltott ki. A hallgatók barikádot állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Több hónapig tartó blokád után a második hullám alatt bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én elhagyták a diákok az egyetem elfoglalt épületeit.

Január 19-én pedig bejelentették, hogy új alkotóműhelyt, egyesületet hoznak létre, amely képzést biztosít szeptembertől azoknak, akik nem szeretnék az SZFE-n folytatni a tanulmányaikat. Pár hete tették közzé, hogy szinte minden olyan hallgató elhagyja az SZFE-t, aki 2019-ben iratkozott be a filmes képzésre.

Az egyetemfoglalásról itt találja a korábbi cikkeinket. Az SZFE alapítványi fenntartásba kerüléséről itt írtunk részletesen, az új képzés elindításával pedig külön videóban foglalkoztunk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!