Magát hibáztatja a tragikus buszbalesetet túlélő sofőr

2021. augusztus 17. – 07:13

frissítve

Magát hibáztatja a tragikus buszbalesetet túlélő sofőr
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Édesanyját és a váltótársát is ő hívta a horvátországi útra, erről beszélt a Blikknek az a buszsofőr, aki túlélte az M7-es autópályán történt buszbalesetet.

Vasárnap hajnalban az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében, a Budapest felé vezető oldalon borult árokba egy turistákat szállító busz. A balesetben nyolcan meghaltak – köztük az egyik buszsofőr –, nyolcan súlyosan, negyvenen pedig könnyebben sérültek meg.

„Miért pont én éltem túl? Anyut is én hívtam magammal és váltótársamul Lacit is. Már egyikük sem él”

– nyilatkozta a bezenyei férfi.

K. János a 70. születésnapjára vitte el édesanyját az egynapos útra. Ő a sofőr melletti első ülésen utazott, és az ütközéskor kizuhant a buszból. Édesanyja a vezetőfülke mögötti első ülésen ült. „A becsapódás után a fűben fekve tértem magamhoz. Láttam, hogy az ülésem és a busz teljes eleje eltűnt. Nem tudom, hogy élhettem ezt túl… Megláttam a volán mögött Lacit, rögtön tudtam, hogy meghalt. Édesanyám mögötte ült. Ránéztem, és tudtam, hogy anyámon már nem lehet segíteni” – mondta a sofőr.

Az utazásszervező hétfőn közleményben erősítette meg a korábbi sajtóhíreket, melyek szerint az autóbuszt két gépkocsivezető váltva vezette, betartva az előírásokat a pihenő- és munkaidőkre vonatkozóan, továbbá egy idegenvezető kísérte a csoportot.

A balesetkor volánnál ülő sofőr a hajnali 20 perces egészségügyi szünetet követően Balatonlellénél, a baleset előtt kb. 45 perccel kezdte meg vezetési idejét, a kötelező pihenőjét követően.

A sofőr kizártnak tartja, hogy a váltótársa – aki 15 éve vezet autóbuszt, és még egy koccanása sem volt – elaludt volna. Ő durrdefektre gyanakszik, de azt, hogy pontosan mi okozhatta a balesetet, a szakértők fogják megállapítani. Az utazásszervezők állítása szerint a busz utoljára idén márciusban volt műszaki vizsgálaton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!