Három bezenyei ment le a tengerhez, de csak egy jött haza

Legfontosabb

2021. augusztus 16. – 19:01

frissítve

Három bezenyei ment le a tengerhez, de csak egy jött haza
Tűzoltók kiemelik az árokból az M7-es autópályán balesetet szenvedett buszt 2021. augusztus 15-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan először fürdenek tengerben, népszerűek az egynapos tengerparti buszos miniüdülések, amelyek alig húszezer forintból kihozhatók: ilyen horvátországi útról jöttek haza a nyolc halálos áldozattal járó vasárnapi, az M7-es autópályán történt baleset utasai is. A bezenyei buszsofőrök tragédiája a falut is sokkolta, egyikük elhunyt, a másik pedig édesanyját veszítette el. Volt kollégájuk szerint első kerekes defektet megfogni csak óriási szerencsével lehet.

Gyertyagyújtással emlékeztek vasárnap este Bezenyén arra a helyi buszsofőrre és szintén helyi váltótársának az édesanyjára, aki aznap horvátországi autóbuszútról hazatérve szenvedett balesetet.

A jármű 56 utasa közül – akik zömében székesfehérváriak és budapestiek voltak – nyolcan elhunytak, nyolcan súlyosan, negyvenen pedig könnyebben megsérültek. Arra utalnak jelek, és az utasok egy része is ezt állítja, hogy a busz vasárnap hajnali öt óra előtt durrdefektet kapott, és emiatt vált irányíthatatlanná, de a pontos okokat szakértőknek kell tisztázniuk. Mindenesetre a szemtanúk szerint a jobb oldali sávból elkezdett nagy sebességgel lefelé húzódni a leállósáv irányába, és eltalálta a felüljáró jobb oldali pillérét, ettől pedig az oldalára fordult.

Az elhunyt sofőrt, Lászlót, felesége és két gyermeke gyászolja. A Bezenyén köztiszteletben álló családfő tapasztalt sofőr volt, már két évtizede vezetett buszt, sokáig dolgozott a Volánnak, főként a Mosonmagyaróvár–Rajka közötti járaton. Alig fél órával a baleset előtt váltotta a társát, Jánost.

János túlélte, kisebb sérülésekkel átvészelte az ütközést, ellátták a baleset után, mostanra haza is térhetett – ő az édesanyját veszítette el a karambolban, aki vele tartott az útra.

A bezenyei önkormányzat épületét felújítják, így a szomszédos művelődési háznál áll a helyi áldozatokra emlékeztető fekete zászló – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
A bezenyei önkormányzat épületét felújítják, így a szomszédos művelődési háznál áll a helyi áldozatokra emlékeztető fekete zászló – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Első kerekes defektet megfogni?

„Megbízható, profi sofőrként ismerem Lacit és Janit, sokat dolgoztam velük együtt, hívtam őket váltótársként buszos túrákra. Egész éjjel nem tudtam aludni, a történetek hatása alatt vagyok” – mondta a dunaszigeti Kiss István. István 2015-ben egy iskoláscsoportot szállított, amikor Mohácsnál egy felüljárón szabálytalanul elé kanyarodott egy szerb kamion. Utasait, a diákokat védte, így nem zuhantak le vagy borultak fel: a pillanat törtrésze alatt „maga felé” nekivitte a buszt a kamionnak. Egyetlen iskolás sem sérült meg, neki viszont térd alatt amputálni kellett az egyik lábát. „Ezt nem kellett lelkileg feldolgoznom, benne volt a pakliban, amikor sofőr lettem, a lényeg, hogy a gyerekek ép bőrrel megúszták” – állítja ma is. Hozzátette, elképzelni sem tudja, hogyan tudja feldolgozni a bezenyei sofőr és az elhunyt társának családja a történteket. Kiss István a baleset után visszatért, s még automata váltós busszal pár évig vitt buszos csoportokat, de már nem dolgozik a szakmában. Több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött állítja:

óriási szerencse kell ahhoz, hogy autópályás sebességnél egy első kerekes defektet meg tudjon fogni a sofőr.

Egy nap tenger, megfizethető áron

Megfizethetőségük okán népszerűek az egynapos tengerparti miniüdülések: ilyet szerveztek Krk szigetére, Baskára is: mindössze 19 ezer forintért kínálták ezt az utat (ebbe már a belépők és programvezetés is beletartozik): pénteken éjfélkor indult a busz, szombat reggel nyolcra már a baskai strandon voltak az utasok. Az ilyen túra nyilván annak a legjobb, aki képes aludni a buszon. Az egész napos strandolás és városnézés után a járat este indult vissza, és vasárnap kora reggel ért volna vissza Budapestre.

„Rendkívül népszerűek az ilyen utak. Hogy miért? Sokszor olyanok jutnak el a tengerhez, akik még sosem látták, és nem kell ezért egy vagyon fizetniük”

– mondta a Telex kérdésére Németh Rudolf, a mosonmagyaróvári Mágia Tours tulajdonosa, aki szintén szervez ilyen miniüdüléseket. Ő is visz zárt csoportokat, többször volt nyáron Horvátországban, most hétvégén Bibionéból jött haza. „Öt magyar buszt láttam ott” – mondta. „Mi is éjfélkor indulunk, reggel hétre ott vagyunk, ez nem megterhelő az utasnak: egész napos fürdőzés után mi korábban, délután ötkor indulunk vissza, éjfélre itthon vagyunk. Mindenki hozza a hűtőtáskáját, rántott húsos szendvicseit. Azért legyünk őszinték: a tengerpart nem a Balaton, ráadásul 15-16 ezer forintba kerül csak a túra.”

Több tucat mécses fekszik a bezenyei templom melletti keresztnél. Az elhunyt helyi áldozatokra emlékeztek a falubeliek – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Több tucat mécses fekszik a bezenyei templom melletti keresztnél. Az elhunyt helyi áldozatokra emlékeztek a falubeliek – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Kötöttek biztosítást

„A Rolitúra és a Volmer Tours minden kollégája nevében mélységes megrendüléssel osztozunk a gyászban, és őszinte részvétünket fejezzük ki a tegnapi, augusztus 15-ei, Baskáról hazafelé tartó súlyos buszbaleset áldozatainak családja felé. A tegnapi napot a helyszínen töltöttük, igyekeztünk segíteni a mentést. A következő időszakban is igyekszünk minden tőlünk telhető segítséget megadni a baleset áldozatainak családja és a sérültek számára, valamint segíteni a hatósági nyomozást” – jelezte a Rolitúra a közösségi oldalán. Az utazás szervező cég ügyvezetője szerint van biztosítása az autóbuszos cégnek és az utazást szervező társaságnak is.

Több százan emlékeztek

Bezenyén a helyiek még hatása alatt vannak a történeteknek, mindenki a buszbalesetről beszél, s persze a helyi áldozatokról, Lászlóról és váltótársának hetvenéves édesanyjáról, Gizi néniről. „Érthetetlen, miért kellett meghalniuk. Három bezenyei ment el az útra, de csak egy jött haza” – mondta egyikük. „Felfoghatatlan tragédia, Lacit mindenki ismerte és szerette a faluban” – reagált egy helyi asszony. Névvel egyik megszólaló sem akart nyilatkozni.

A templom melletti keresztnél körülbelül száz mécses emlékezik az áldozatokra, vasárnap este hétkor gyújtották meg a bezenyeiek. Több százan mentek el a megemlékezésre, s ott volt mindkét érintett család is. S hogy miként tud segíteni a gyászolóknak a helyi önkormányzat? Márkus Erika polgármester szerint a falu összefogása lelki támaszt ad nekik, a gyertyagyújtásnál érezhették, hogy az egész település mögöttük áll. Már vasárnap felvették a kapcsolatot az érintett családtagokkal, s a jövőben is, amiben szükségük van, segítenek nekik. „A tragédia feldolgozásához most az együttérzés és a nyugalom vezethet” – közölte.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!