Tüdőátültetéssel mentették meg egy 41 éves koronavírusos férfi életét az Országos Onkológiai Intézetben

2021. augusztus 11. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban lett koronavírusos egy 41 éves férfi, aki életveszélyes állapotban került az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe. Állapota aztán a terápia ellenére is tovább romlott, így intenzív osztályra került, ahol géppel lélegeztették. Miután ez is kevésnek bizonyult, hogy elegendő oxigént juttassanak a szervezetébe, végül műtüdőre, azaz VV-ECMO kezelésre volt szüksége, írja a Hvg.hu.

Azonban ez sem segített, egy idő után tovább romlott a férfi tüdejének állapota, amibe már szinte egyáltalán nem lehetett oxigént bejuttatni. A férfi szervezetének teljes oxigénellátását már a műtüdő végezte, a tüdeje pedig olyan szinten roncsolódott, hogy az orvosok tudták, az életét csak a tüdőátültetés mentheti meg. És mivel a többi szerve kielégítő állapotban volt, felkerült a transzplantációs listára.

Ezután a már negatív PCR-tesztet produkáló férfit átszállították az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályára, majd végül május 9-én, 40 nap műtüdős kezelés után megtörténhetett a transzplantáció. A gyógyulás és rehabilitáció először az Országos Onkológiai Intézetben, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályain történt, végül 85 nappal a transzplantációs műtét után hazamehetett. További gondozását a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi.

A lap felidézi, hogy az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el, a világ első, aktív koronavírus-fertőzöttön végzett tüdőátültetését pedig egy magyar orvos, Lang György végezte el Bécsben. Szilvia esetéről pedig a Telex is beszámolt: a koronavírusos kismama 69 napot töltött az intenzíven, életét műtüdővel mentették meg, kislányát császármetszéssel segítették a világra az orvosok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!