A Fidesz 2012-ben még ellenezte a Jobbik törvényjavaslatát, mely összemosta volna a homoszexualitást a pedofíliával

2021. augusztus 9. – 17:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2012-ben nyújtott be a Jobbik egy törvényjavaslatot, amely arról szólt, hogy büntessék törvényileg a „szexuális devianciák népszerűsítését”. A Fidesz jelenlegi törvényére hajazó Jobbik-javaslatot akkor Gulyás Gergely erősen kritizálta, írja a Magyar Hang.

A Jobbik 2012 áprilisában terjesztett be az Országgyűlés elé egy javaslatot, amely módosította volna a Btk-t, a szabálysértési törvényt, illetve a média- és reklámtörvényt is. A párt célja az volt, hogy a módosítással ne lehessen „népszerűsíteni” a homoszexualitást, a transzneműséget, a transzvesztitizmust, a biszexualitást és a pedofil magatartást.

A törvény minden bizonnyal ismerős lehet, ha nem is 2012-ből, de idénről biztosan: a Fidesz–KDNP idén vitt át egy törvényjavaslatot, mely eredetileg csak a pedofil bűncselekmények komolyabb szankcionálásáról szólt volna, majd az utolsó pillanatban kiegészítették egy, a szexuális kisebbségeket hátrányosan érintő módosítóval.

A melegellenes részek miatt többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. Európai kormányok, parlamenti képviselők és médiavállalatok mellett tiltakozott ellene az amerikai nagykövetség is, és az ügy hetekre tematizálta a futball-Európa-bajnokságot is. Az ellenzék a törvény megszavazásakor bojkottot hirdetett, kivéve a Jobbik, ők megszavazták az új törvényt.

Azonban míg most egyetértésben volt a Fidesz és a Jobbik, 2012-ben ez nem volt így: a Jobbik javaslatára az emberi jogi bizottság akkori fideszes alelnöke, Gulyás Gergely erős kritikát fogalmazott meg, a Btk-módosítást pedig egyértelműen alkotmányellenesnek nevezte. A Jobbik válaszában ugyanazzal érvelt, mint most a kormány – azaz, hogy a módosító csak a gyerekeket óvná.

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben is a melegellenessé eltérített törvény, mely például kimondta, hogy nem lehet az üzlet kirakatába tenni, és a többi terméktől elkülönítve, kizárólag zárt csomagolásban lehet árulni minden olyan gyermekeknek szóló terméket, amely „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, illetve a szexualitást öncélúan ábrázolja”.

Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók, ebben a gyorstalpalóban pedig azt vizsgáltuk, mi is van egészen pontosan a szövegben, és betartható-e így a gyakorlatban a törvény:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!