Van, ami az olimpiai aranyaknál is jobban vonzza a lájkot

2021. augusztus 8. – 17:32

frissítve

Van, ami az olimpiai aranyaknál is jobban vonzza a lájkot
Kép: Karácsony Gergely Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Megint eltelt egy hét, megint eljött a vasárnap, és azzal a Telex lájkbajnokságának menetrend szerinti, 37. fordulója. A politikusaink közösségi médiás aktivitásának és népszerűségének alakulása ezen a héten is komoly tanulságokat tartogat, legyen szó olimpiai sikerekről, szürreális lecsóról, vagy fura propaganda-projektekről.

Nagyon izgalmas, kiélezett helyzetben fordult rá a lájkbajnokság mezőnye a hétre. A kommunikációs hadszíntéren mindig az van előnyben, aki diktálja a témát, amiről a legtöbb szó van, és ebből a szempontból elég nagy volt a hangzavar az elmúlt pár hétben. Ott volt egyrészt az ellenzéknek jól fekvő Pegasus- vagy a Fudan-ügy, míg a kormány oldalán az aktuális szuperfegyver, a „brüsszeli LMBT-lobbisták” (kicsit elvadultabb propagandistáknál: Soros transzvesztita ügynökei, akik nemváltó műtétre agitálnak az óvodákban), akiktől meg kell védeni a gyerekeinket. És ebben a helyzetben kezdődött el az olimpia.

„Amikor az olimpián felcsendül a magyar himnusz, vagy érmet nyernek a sportolóink, sajátunknak érezzük a sikert. Ezek a pillanatok minden magyart érintenek.” – írja az egyik fideszes propagandaoldal, és ezzel alighanem mindenki egyet is ért. Annál tanulságosabb a folytatás, ami szépen ki is jelöli a kormányoldal hozzáállását az olimpiához:

„Az ellenzék minden erejével próbál rájuk csimpaszkodni, olcsó népszerűséget szerezni belőlük.”

Ez azt sejteti, hogy az ellenzék tulajdonképpen nem is tartozik bele a „minden magyar” körébe, és a sportolók sikere gyakorlatilag a kormány sikerének lenyomata. Ezt a gondolatmenetet követve persze elég vékony jégre kerülünk, ha a Rákosi-korszakban brillírozó Aranycsapatra, a magyar szemszögből legsikeresebb olimpiára (1952, Helsinki), esetleg a Szovjetunió vagy az NDK sportsikereire gondolunk. A valóság az, hogy az olimpikonjaink sikereinek mindenki őszintén örül, és a politikusok nyilvános oldalain az ilyen posztokkal mindenki igyekszik egy kicsit részesülni is a sikerből – ha úgy tetszik, „csimpaszkodni”. Hogy ki mennyire, arra még visszatérünk, de előbb nézzük a lájkbajnokság heti fordulójának végeredményét. Ennyi lájkot gyűjtöttek a magyar politikusok a Facebookon ezen a héten:

Interakciók
1.Karácsony Gergely208 000
2.Szijjártó Péter193 000
3.Orbán Viktor193 000
4.Szabó Tímea168 000
5.Varga Judit168 000
6.Jakab Péter135 000
7.Mesterházy Attila87 000
8.Gyurcsány Ferenc77 000
9.Hadházy Ákos70 000
10.Ujhelyi István69 000
11.Novák Katalin53 000
12.Keresztes László Lóránt50 000
13.Dobrev Klára50 000
14.Németh Szilárd47 000
15.Z. Kárpát Dániel45 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a július 30. és augusztus 6., péntek reggel 9-től péntek reggel 9-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. Karácsony Gergely, olimpia ide, vagy oda, megnyerte az e heti fordulót, ami azt mutatja, hogy az olimpiai tematika annyira nem nyomta agyon a hetet, mint annak idején a foci Eb. Persze voltak neki is aranyérem-ünneplős posztjai, de a legsikeresebbek nem ilyenek, hanem aktuális közéleti témájúak voltak. Az öt legtöbb lájkot hozó bejegyzése a népszavazásról, a Velencei-tó környezeti katasztrófájáról, fideszes korrupcióról, választási esélyekről, és az Alaptörvényről szóltak (és egy bónusz Barack Obama születésnapjáról). Ez a hat poszt hozott neki összesen nagyjából 100 ezer lájkot. Jellemző dinamika volt a héten, hogy Orbán reggelente egy olimpiás poszttal átveszi a vezetést, aztán napközben Karácsony egy közéletivel vissza.

Érdekes megfigyelni, hogyan definiálja magát a posztjaiban Karácsony egyre inkább egyfajta ellen-Orbánnak, a miniszterelnök ellenpontjának. Nem csak szövegben, de vizuálisan is: egyre több képes illusztrációban jelenik meg egymás mellett kettőjük arca, persze Orbáné előnytelen fotókon, sötét tónusokkal, fenyegető vagy ideges arckifejezéssel, míg Karácsony színesben, vidáman, megnyugtatóan. Elég olcsó trükk (egyébként jó ideje ugyanezt csinálja Jakab Péter is).

Ha már előkerült Jakab: a múlt heti győzelmét nem tudta megismételni, sőt, eléggé lemaradt az élvonaltól. A magyarázat annyi, hogy míg múlt héten sikerült ledobnia egy 100 ezer lájkos bombát (az emlékezetes Dinnye-trilógia), most nem talált ilyesmit.

2. Varga Judit továbbra is stabilan az élvonalban szerepel, most már kimondhatjuk, hogy visszatalált a tavaly év végi formájához, és nagy sikerrel viszi egyszerre a harcias amazon, és a filmszerűen tökéletes családanya szerepét, mindkettőt a paródia határát súrolóan túljátszva, de a jelek szerint a célközönséget ez nem zavarja.

Nagyon érdekes, hogy a jobbikos Z. Kárpát Dániel éppen akkor (március környékén) jött fel erősen a közösségi médiában, amikor Varga Judit kicsit visszavonult ugyanitt (ekkor volt a lakásbotránya, illetve szóltak hírek arról, hogy válik). Két hónapon át haladtak együtt a lista 8-10. helyén, heti 80-90 ezer lájk magasságában, hogy aztán júniustól élesen elváljanak az útjaik. Varga Judit azóta a családos-gyerekes fotókkal simán megduplázta a heti átlagos eredményét, míg Z. Kárpátra berágott a Facebook algoritmusa, és azóta is a korábbi szintje feléért küzd.

Még egy érdekes jelenség: Szabó Tímea mostanában szinte sportot űz abból, hogy Varga Juditnak szólogasson be, és a számokat elnézve erre vevő is a közönsége. Sőt, a Karácsony-Orbán pároshoz hasonlóan mintha ő is Varga Judit tükörképeként próbálná pozicionálni magát, ahol az egyik oldal a mesterkélt, kiszámított, hideg, robotszerű, gyakorlatilag távirányított szupernő, a másik pedig ennek az emberi, őszinte és rokonszenves ellentét-párja. Mint a főhős és a főgonosz egy Marvel-filmben. Talán még szuperhősös-képregényes feldolgozás is lesz a magyar politikai életből a jövő évi választásokig, saját Batman- és Joker-variációkkal.

3. A bevezetőben már volt szó az olimpiára „rácsimpaszkodás” jelenségéről, az olcsó népszerűség hajhászásáról ilyen témájú posztokkal. A toplista első 25 helyezettjének a falát bogarásztuk végig péntek délelőttől az olimpia első napjáig visszamenőleg, hogy kiderüljön, valójában ki mennyire csimpaszkodik.

Első menetben azt néztük meg, kinek volt a legtöbb olimpiás posztja. Itt hatalmas fölénnyel két fideszes, Németh Szilárd (51) és Szabó Tünde (40) jött be az élre, de náluk nagy eséllyel inkább őszinte rajongás, mintsem népszerűséghajhászás lehet a háttérben. (Szabó Tünde ugye sportért felelős államtitkár, és maga is egykori olimpikon, sőt, éremszerző; Németh Szilárd pedig birkózószövetségi elnök, aki valószínűleg tényleg jobban szereti a birkózást, mint bármi mást a világon, talán a zsíros ételeket kivéve.) Mögöttük újabb fideszesek: Szijjártó Péter (21 poszt), Novák Katalin (17), Varga Judit (16), illetve az LMP-s Keresztes László Lóránt (16). Utánuk Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Dobrev Klára és Ujhelyi István (14-14). A lista túlsó végén Hadházy (nulla ilyen poszt), illetve 1-1 poszttal Szél Bernadett, Márki-Zay Péter és Dúró Dóra. Utóbbinál azért jegyezzük meg, hogy emellé befért 34 szoft-oltásellenes bejegyzés is (ezzel a témával itt foglalkoztunk bővebben), illetve mind a négyüknél ez magyarázza a szokásosnál gyengébb szereplést.

Árnyaljuk kicsit a képet, nézzük meg, az olimpiás bejegyzések kinél mekkora részét tették ki az időszak összes posztjának. Németh Szilárdot és Szabó Tündét félretéve itt Hollik István jön be az élen (50%), mögötte Orbán (46%), Varga Judit és Novák Katalin (45%), majd Gyurcsány (40%), Dobrev Klára (38%), és Szijjártó (33%). A lista vége ugyanaz, mint az előzőé.

De azt is megnézhetjük, kinek hozták a legtöbb lájkot a konyhára az olimpiás posztok. Itt Orbán szinte egyeduralkodó, az öt legnépszerűbb olimpiás poszt mind az övé (sorban Milák Kristófnak, Cseh Lászlónak, Lőrincz Tamásnak, Kopasz Bálintnak és Tótka Sándornak gratuláló bejegyzések, 49, 48, 32, 26, és 24 ezer lájkért). A top10-ben van még egy poszt Orbántól, kettő Szijjártótól, és egy-egy Gyurcsánytól és Karácsonytól.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a Fidesz sokkal erősebben akaszkodott rá az olimpiai sikerekre Facebook-posztokkal, mint az ellenzék.

4. Karácsony nem csak a nagy toplistán, de a fizetett posztokra költött összegeknél is az első helyen végzett – még az is elképzelhető, hogy van némi ok-okozati összefüggés a kettő között. Miután pár hete a Fidesz, a kormány és a Megafon is behúzta a féket (ők az elmúlt 3 hónap legtöbbet költő hirdetői, összesen kb. 100 millió forinttal), most ezt tették a hagyományosan legmélyebb zsebű ellenzéki oldalak, az Ezalényeg és az Erősítő is. Utóbbi múlt héten még 2,6 milliót dobott be hirdetésre, most csak 400 ezret, előbbi pedig 200 ezret. Igaz, a 80 aloldalból álló teljes Ezalényeg-hálózat költése még így is kb. 900 ezer volt. A kormányközeli médiabirodalom viszont alig lassít, a múlt heti 3,2 milliós összköltésre most rádobtak még 2,6-ot.

Úgy tűnik, kifújt – vagy legalábbis pihen – a június elején nagy lendülettel elindított Budapest beszél-projekt is. Ebbe az oldalba valaki pár hét alatt 8 millió forintnyi hirdetési pénzt pumpált bele, ezzel sikerült szereznie 3700 követőt, plusz az oldalra feltöltött három, Karácsonyt ekéző videónak összesen több mint 3 millió megtekintést. Aztán mintha elvágták volna, néma csend. Nem tűnik túl hatékony propagandának, valószínűleg a Fidesz környékén kísérletezésnek szánták a választási kampány hajrája elé.

Hirdetésre költött pénz
1.Karácsony Gergely1 090 000
2.Mandiner740 000
3.hirado.hu670 000
4.Magyar Nemzet510 000
5.Momentum440 000
6.Erősítő.hu410 000
7.Kocsis Máté400 000
8.Hollik István350 000
9.Oláh Lajos290 000
10.Magyar Helsinki Bizottság280 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a július 28. és augusztus 3. közti időszak költéseit mutatják.)

5. A hét legnépszerűbb posztjai között aratnak az olimpiai témák, leginkább a miniszterelnöki gratulációk:

  1. Orbán Cseh Lászlónak gratulál – 48 ezer interakció
  2. Varga Judit táncol a füredi Anna-bálon – 36 ezer
  3. Orbán Lőrincz Tamásnak gratulál – 32 ezer
  4. Szijjártó a feleségével fesztiválozik – 27 ezer
  5. Orbán Kopasz Bálintnak gratulál – 26 ezer

Nyomasztó fideszes fölény, ötből öt – de észrevehetjük azt is, hogy egyik sem politikai téma, politikai üzenet, hanem sima popsztárkodás. A top10-ben van egyébként még egy Orbán-féle olimpiai poszt, még egyszer Varga Judit az Anna-bálról, és három Karácsony-poszt, ezek viszont már politikai tartalommal. Jakab Péter sehol, és nagyon-nagyon ritkán fordul elő mostanában olyan, hogy ne érne be egyetlen posztja sem a top10-be.

Az mindenesetre rettentő látványosan lejön ebből a listából, hogy mennyire más érzelmekre hatva lehet megmozgatni a kormánypárti, és az ellenzéki közönséget a közösségi médiában.

6. És hogy még részletesebben illusztráljuk ezt a tételt, lássuk, hogy az egyes érzelmeket szimbolizáló reakciótípusokból mely posztok hozták a legtöbbet a héten:

  • A legtöbb megosztás: Karácsony posztja arról, hogy a kormány szerint nincs pénz a Velencei-tó megmentésére, de vadászkiállításra van, ráadásul kétszer annyi
  • A legtöbb komment: Németh Szilárd, és a, hát, ő lecsónak nevezi, adjuk meg neki a tiszteletet, és nevezzük mi is annak
  • A legtöbb mérges emoji: Karácsony és a Velencei-tó (a második és a harmadik helyezett is ő, lélegeztetőgép-biznisszel, és népszavazással)
  • A legtöbb meglepett emoji: Gyurcsány fotója arról, mekkora jégeső esett Kötcsén
  • A legtöbb szomorú emoji: Szél Bernadett a roma holokauszt napjáról emlékezik meg
  • A legtöbb szívecske: Orbán gratulál Cseh Lászlónak
  • A legtöbb nevető emoji: Szabó Tímea, „Most, hogy Hamilton után Sebastian Vettel is elítélte Orbán homofób-törvényét, félek, hogy a Hungaroringen csak Varga Judit, a fotósa és a sminkese indulhatnak majd.”

A nevetős emojiknál egészen heterogén lett a mezőny a láthatóan nem viccnek szánt, de mégis kinevetett posztok tekintetében (mostanában túlnyomórészt fideszesek kapták az ívet ilyen formában): az ezen a listán szinte tradicionális Hollik-poszt, és persze Németh Szilárd lecsója mellett ott van Dobrev Klára, Karácsony, és Varga Judit is egy-egy bejegyzéssel.

Ha nem csak az első helyezettek nézzük, hanem az egyes emojikból a letgöbbet behúzó top10 posztot, a kormány-ellenzék arány így alakul:

  • Mérges: 9-1 az ellenzéknek
  • Meglepett: 8-2 az ellenzéknek
  • Szomorú: 10-0 az ellenzéknek
  • Szívecske: 7-3 a kormánynak
  • Nevetés: 7-3 az ellenzéknek

7. Ezen a vonalon tovább haladva lássuk, a legértékesebbnek számító reakcióból, azaz a megosztásból ki hozta össze a legtöbbet a héten:

Megosztás
1.Szabó Tímea25 900
2.Karácsony Gergely23 500
3.Hadházy Ákos19 100
4.Mesterházy Attila10 500
5.Z. Kárpát Dániel9 600
6.Keresztes László Lóránt9 400
7.Ujhelyi István8 700
8.Szijjártó Péter8 000
9.Varga Judit7 200
10.Szél Bernadett6 000

Hadházyt hét héten át tartó győzelmi sorozat után előzték meg, és elég látványos az is, hogy a nagy toplistán második-harmadik-ötödik befutó fideszes triumvirátus mekkorát zuhant (Orbán csak a 15. helyen futott be, Márki-Zay és Dobrev Klára között). A megosztások aránya az összes interakción belül az élvonalban 20-25% (Hadházynál a legmagasabb, 27), a fideszeseknél 4-5, sőt, Orbánnál vagy Novák Katalinnál alig 2%.

Vonjuk le az elmúlt pár bekezdés tanulságát: az ellenzéki politikusok elsősorban mozgósításra, az üzeneteik terjesztésére használják a Facebookot (ami logikus is, hiszen nincs erre igazán más csatornájuk), míg a Fidesz, aminek erre van közmédiája, Kesmája, influenszer-hálózata, óriásplakát-birodalma, inkább a top politikusai személyes népszerűségét és brandjét építi és csiszolgatja itt.

8. A virális, a szerzőjük átlagát legjobban felülteljesítő posztok mezőnyében a rutinos lájkbajnokság-olvasó az eddigiek alapján már nagy biztonsággal meg tudja tippelni a heti listavezetőt:

  • Németh Szilárd „lecsója”, 39,8-as szorzó
  • L. Simon Lászlót kinevezi Kásler Mikllós a nemzeti múzeum élére, 25,4x
  • Ujhelyi István Göncz Árpádra emlékszik, 14,4x
  • Hollik István leleplezi a „bevándorláspárti ellenzéket”, 14,1x
  • Tordai Bence egy „Hajrá Hamilton”-nal csatlakozik rá múlt hétvégi forma 1-es, szivárványos balhéra, 13,3x

(A szorzók azt jelentik, hogy az adott poszt hányszor több lájkot kapott, mint a szerzője bejegyzései átlagosan szoktak.)

Eljutottunk arra a pontra, ahol nem kerülgethetjük többé: muszáj lesz Németh Szilárd lecsójáról beszélnünk. Múlt héten, Jakab Péter görögdinnyére építő, orbitális lájkaratása nyomán javasoltam gyanútlanul, hogy következő témának rámehetne a lecsóra, abban is tuti sok lájk van, meg hát itt a szezon is. Németh Szilárd viszont beelőzte egy váratlan manőverrel, és előállt egy olyan, libazsírral és kolozsvári szalonnával indított, cserkészkolbásszal és virslivel folytatott, aztán tükörtojással és csőtésztával befejezett lecsószörnnyel, amire a kommentelők közel 8000 hozzászóláson át keresték a szavakat, nem sok sikerrel. Én három évet húztam le egy főiskolai koleszban, és ananászt teszek minden pizzára, szóval tudok egyet s mást az optikailag és dietetikai szempontból szuboptimális és össztársadalmilag megosztó kajákról – de bevallom, nekem is elakadt a szavam. Nem úgy Németh Szilárdnak, aki tudta fokozni a fokozhatatlant, és kifejtette, hogy ez valójában az ételpazarlás elleni akció, és annak a metaforája, hogy ő már '77-ben ehetett volna kaviárt, de a lilahagymás zsíros kenyér jobban ízlik neki azóta is. Ezzel, meg a sok olimpiás poszttal fel is került a nagy toplistára, sőt, a hét első felében még a 10. hely környékén állt.

Nem tudom, hová lehet innen továbblépni gasztronómiailag a jövő héten, de kicsit úgy érzem magam, mint a Trónok harca korai évadaiban, amikor folyton borzalmas dolgok történtek, és az egyszeri néző azért szorongott, mert pontosan tudta, hogy a következő epizódban még borzalmasabbak fognak.

9. Instagramon helyreállt a világ rendje, Orbán Viktor visszavette az első helyet, és ehhez elég volt egy archív fotót keresnie, amin Cseh László nyakába akaszt egy érmet. Ezzel az egy poszttal már önmagában lekörözte a mezőnyt.

Új versenyző a toplistán Rácz Zsófia, aki egészen ortodox módon használja az Instagramot, vagyis random emberekkel szelfizik, és a fotók mellé ír dolgokat rengeteg indokolatlan emojival és hashtaggel, amit aztán úgysem olvas el senki. Az instája eddig kb. heti egy poszt átlaggal vegetált, de most határozottan elkezdett odafigyelni rá, a többszörösére emelve az aktivitást. Ha így folytatja, hamarosan eposzba illő párharcot folytathat majd a túloldalon egészen hasonló stílusban instagramozó Kunhalmi Ágnessel.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor35 200
2.Jakab Péter16 900
3.Karácsony Gergely9 200
4.Varga Judit8 600
5.Novák Katalin8 500
6.Szentkirályi Alexandra7 100
7.Handházy Ákos7 100
8.Kunhalmi Ágnes6 900
9.Gyurcsány Ferenc4 700
10.Rácz Zsófia3 200

10. A propagandaoldalak és politikai influenszerek világában némileg felbolydult a toplista, kiesett például a top10-ből a Vadhajtások, és bejött helyette az Elemi.hu, ami nagyjából ugyanazon a pályán játszik, csak talán kicsit kevésbé trágár. Kb. 45 millió forintnyi hirdetés után már lendületből, szponzorált posztok nélkül is hasít a Megafon, de az élen így is két kormányellenes oldal áll.

Heti interakciók
1.Gond-olkodó143 000
2.Nyugati fény126 000
3.Bohár Dániel (Megafon)98 000
4.888.hu97 000
5.Patrióta Európa Mozgalom69 000
6.Elemi.hu53 000
7.Deák Dániel (Megafon)51 000
8.Számok47 000
9.Rákay Philip (Megafon)46 000
10.Fidesz KDNP 202145 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a sorozat első 21 hetének eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!