Már kétszer annyit költöttek a magyarok a balatoni szállásokra, mint tavaly

2021. augusztus 8. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Optimista nyilatkozatban dicsérte a belföldi turizmus helyzetét a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádióban. Guller Zoltán szerint stabilan helyreállt a belföldi turizmus koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra – fogalmazott Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádióban.

Már a nyári turisztikai szezon előtt feloldották a járvány miatt elrendelt korlátozásokat, így a magyarországi turizmusnak Guller beszámolója szerint legalább egy, másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott.

Júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után.

A vendégéjszakák száma júniusban 62 százalékkal nőtt az előző évihez képest, júliusban pedig 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami 17 százalékkal magasabb az időszak korábbi rekordjánál – mondta a turisztikai vezető.

A balatoni szálláshelyeken júniusban mintegy 10 milliárd forintot költöttek a vendégek, ami a tavalyi érték kétszerese. Júliusban ez a szám az előzetes becslés szerint 25,5 milliárd forint, ami 35 százalékos növekedés.

A foglalási hajlandóság drasztikusan megnő, ha a hőmérséklet meghaladja a 31 fokot, ilyenkor 5-6 százalékkal többen foglalnak.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt semmilyen fejlesztés nem állt le, több száz milliárd forint áramlott a turizmusba, „soha ennyi pénzt nem kapott még az ágazat”. Vidéken 35 új szálloda és panzió épül, míg 600 panzió felújítása fejeződött be. Közben 14 ezer magánszálláshely vehetett fel támogatást és mintegy 60 ezer szoba újult meg – sorolta Guller. A turisztikai ügynökség vezetője fontosnak nevezte, hogy hamarosan elindul egy 150 milliárd forintos keretösszegű pályázat a magyarországi gyógyfürdők fejlesztésére.

Állítja, nincs súlyos, rendszerszintű munkaerőhiány az ágazatban a koronavírus-járvány után, ezért a helyzet várhatóan hamarosan rendeződni fog.

2019-ben a Budapestre érkező turisták 93 százaléka volt külföldi, ami egy fenntarthatatlan modell szerinte. Azt kell elérni, hogy vidékről látogassanak a magyar fővárosba. Ehhez megfelelő alkalmat kínálhatnak Guller szerint az augusztus 20-i fővárosi rendezvények, továbbá a pápalátogatás, valamint a vadászati világkiállítás is.

A balatoni turizmus helyzetével és az egymillió forintos vendéglátós-fizetések legendájával ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!