A köztévével kivételt tett a kormány, sokkal szabadabban drónozhat, mint bárki más

2021. augusztus 6. – 22:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A most péntek este megjelent Magyar Közlöny számos érdekes rendelkezést tartalmazott, például ebben jelent meg a melegellenessé eltérített pedofiltörvény végrehajtási rendelete, de az is, hogy Norvégia a kormány szerint tartozik Magyarországnak a Norvég Alap 77 milliárd forintjával, sőt még az is péntek este jelent meg, hogy a műtétek előtti fizetős PCR-tesztek néhány könnyítéssel, de fizetősek maradnak.

A számos rendelet között megbújt egy drónokra vonatkozó is, a költői nevű „A Kormány 472/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelete a magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I. 16.) Korm. rendelet módosításáról”.

Háttérinformációnak az értelmezéséhez mindenképpen fontos tudni, hogy idéntől Magyarországon nagyon szigorú dróntörvény van életben, aminek értelmében ha nem is lehetetlen, de elképesztően körülményes kicsit is komolyabb drónokkal repkedni. A gyorsan terjedő drónok szabályozása természetesen fontos dolog, az csak egy különös szerencsés véletlen lehet, hogy a törvény miatt a sajtótermékek gyakorlatilag kénytelenek voltak felhagyni a drónfelvételek készítésével, amelyek az elmúlt években számos kellemetlenséget okoztak a meggazdagodásukat magas falak és kerítések mögé rejtő politikusoknak és gazdasági szereplőknek.

A mostani rendelet, amit a kormány csak a veszélyhelyzet idejére hozott meg, annyi pontosítást eszközöl a dróntörvényen, hogy a rendelet hatályba lépése után „A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 136. §-a szerinti jogi személy” viszonylag szabadon drónozhat, ha nem akadályozza a rendőrök vagy egyéb hatóságok munkáját.

És hogy ki ez a szépen megfogalmazott jogi személy? Természetesen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis az MTVA, hétköznapibb nevén a köztévé.

Hogy miért válhatott hirtelen szükségessé, hogy az MTVA kapjon drónozási engedélyt, az a Magyar Közlönyből természetesen nem derül ki, de ha bő egy hét múlva friss drónfelvételeket lát a köztévében, akkor az lehetett az egyik ok. Ahogy a Hvg.hu megjegyzi, az augusztus 20-i tűzijáték közvetítése lehet akár a rendeletmódosítás mögött, hogy még jobb képeken nézhessék az emberek, ahogy felrobbannak az adóforintok. A kormány egyébként idén nagyon komolyan készül az államalapítás ünnepére: háromnapos rendezvénysorozatot szerveznek, hogy ezzel is segítsék a koronavírus-járvány miatt bezuhant turizmust. Emiatt például járványügyi korlátozások sem lesznek érvényben ezeken az eseményeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!