A kormány a Magyar Közlönyben is rögzítette, hogy Norvégia tartozik a magyaroknak

2021. augusztus 06. – 19:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Miniszterelnökség augusztus 4-én közleményben jelezte, hogy jogi lépéseket tervez a 77 milliárdos Norvég Alap elbukása miatt, pénteken

a Magyar Közlönyben is rögzítették, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak.

Még július 22-én írtunk arról, hogy Magyarország inkább nem kérte a Norvég Alapból általa felhasználható 77 milliárd forintot, mert abban volt egy mintegy 4 milliárdos tétel, a Civil Alap, amelynek felhasználásába nem szólhatott volna bele.

Ine Eriksen Søreide norvég külügyminiszter a Telex kérdésére aztán azt is megerősítette, hogy a donor országok (Norvégia, Izland, Liechtenstein) nem tudtak megállapodni a magyar kormánnyal a civil társadalomnak szánt támogatások kezeléséről, és „Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014–2021-es forrásai”.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a magyar kormány megállapította, hogy a Norvég Királyság – bár élvezi az Európai Unió közös piacának előnyeit – megszegi az Európai Gazdasági Térségről megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és még mindig nem fizette ki a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó 214,6 millió euró támogatást.

Orbán Viktor miniszterelnök ezért felkérte az igazságügyi minisztert, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, az innovációs és technológiáért felelős minisztert, valamint a pénzügyminisztert, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom