Óvatosan vegyen drónt karácsonyra, esélyes, hogy januártól engedély kell rá

2020. december 16. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a Parlament a dróntörvényt, ami szerint januártól csak a HungaroControl mobilalkalmazásának használatával reptethető 120 grammnál nehezebb drón (pilóta nélküli légijármű). A legnépszerűbb drónok túlnyomó többsége ebbe a kategóriába tartozik, így aki azt szeretné, hogy gyereke használhassa is a karácsonyi ajándékot, jó, ha megnézi alaposan a vásárolni kívánt eszköz súlyát.

Jelentősen biztonságosabbá teszi az új dróntörvény a légtérhasználatot, viszont a magyar jogszabály az uniós jogszabályokhoz képest elég szigorúnak számít. A jogszabály gyakorlatilag lehetetlenné teszi a képfelvételek ellenőrzés nélküli készítését légi eszközzel, de a bele került súlyhatár miatt számos modellező és idén karácsonykor még örülő gyermek kedvét fogja alaposan elvenni.

A törvény szerint 120 gramm súly felett minden repülő eszköz (az ilyen nehéz játékdrón is) légijárműnek minősül és különdíjas regisztrációhoz, valamint oktatáshoz és vizsgához kötött engedéllyel használható. Bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát is, ami alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő – ezekre nem vonatkozik majd nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy jövő év január 1-től a gyereknek vett, 120 grammnál súlyosabb játékdrón sem reptethető, csak nagy összegű légügyi bírság árnyékában. (A kiszabható bírság felső határát egyébként a teljesen irreálisnak hangzó 100 millió forintban határozták meg a szövegben.) Bár az egyik legnépszerűbb dróntípus a piacon ma egy 80 grammos darab, de a megvásárolható drónok túlnyomó többsége nehezebb 120 grammnál, így vonatkozik rá a törvény. Hozzá kell tenni, hogy a jogszabály szövege szerint, ha egy drón kamerával van felszerelve, akkor az összes súlykategória, tehát a 80 grammos is engedélykötelesnek számít.

Sok EU-országban 250 gramm lett a határ, ami fölött vizsgát kell tenni. Az egyik legnagyobb drónmárka, a DJI nem véletlenül dobott a piacra egy 249 grammos drónt, erre nálunk az új szabályok miatt valószínűleg csökken majd a kereslet.

Drónozni vagy nem drónozni? Ez itt a kérdés – Fotó: Mónus Márton / MTI
Drónozni vagy nem drónozni? Ez itt a kérdés – Fotó: Mónus Márton / MTI

Egyes vélemények szerint a nagy szigor arra mehet ki, hogy a Felcsútról még a Mészáros-építkezésekről drónozó újságírókat könnyen meg lehessen fogni (például ilyen esetekben). Az viszont egyelőre még nem tiszta, hogy ezt pontosan hogyan fogják megcsinálni: például technikailag el lehet-e lehetetleníteni egy drón felszállását, ha az nem a HungaroControl szoftverét használja.

Mint arról beszámoltunk, a törvény értelmében a légiközlekedési hatóság nyilvántartásba veszi majd a drónokat, a pilóta nélküli légijármű-rendszereket és üzembentartóikat is, ami után a magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják.

A naprakész légtér-információkat közlő, a drónozókat a korlátozásokról is tájékoztató applikációt néhány kivételtől (súlyhatár) eltekintve kötelező lesz használni. A szabályozás fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is. A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. A játékdrónok e követelmény betartása alól is mentesülnek.

Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légijárművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.

A hvg.hu korábbi összefoglalója szerint naponta nagyjából ezerszer száll fel drón Magyarországon, viszont a röptetések nagy része törvénytelen, és a hatóságnak jelenleg nem is lenne kapacitása ennyi kérelmet elbírálni. Idén mindössze 2-3 fő foglalkozott a beadott kérelmekkel, aminek elbírálása sok esetben 30 napnál is tovább tartott. Ezt az anomáliát oldja fel a jogszabály: a papíralapú kérelmet mobilalkalmazásra cseréli, nagyban megkönnyítve a felhasználók helyzetét – legalábbis lakott területen kívül. Ugyanakkor az ügy nem egyszerű, mert a hobbisták közül – akikhez becslések szerint a drónröptetések 80 százaléka kötődik –, szinte senki nem kér engedélyt, pedig a törvénytervezetben meghatározott „játék” kategóriánál általában jobb eszközük van.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!