Átmentek Orbán kérdései, jöhet a homofóbbá tett pedofiltörvényt megtámogató népszavazás

2021. július 30. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány összes, a homofóbbá eltérített pedofiltörvény népszavazási legitimációját szolgáló kérdését hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság.

Az NVB július 30-i ülésén egyéb kérdések mellett (amelyekről itt írtunk) a kormány által benyújtott, „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás kérdéseiről is döntést hozott.

A kérdések az alábbiak:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Ezek értelmét külön cikkben próbáltuk megfejteni, ezt itt olvashatja el.

Az első kérdés hitelesítését javasolta az NVB-elnök Téglás András, aki nem talált olyan kifogást a hatályos törvényekben, amely kizárná, hogy erről népszavazást lehessen tartani. Ezután kezdődött egy hosszabb vita, amely inkább a kérdések összessége, mint az első kérdés körül zajlott. Tóta Áronné kifejtette, hogy nemtelen támadások érték a kezdeményezést, pedig egy ilyen szabályozás megfelelne az Alaptörvénynek és a nemzetközi egyezményekben foglaltaknak.

Fazekas Tamás (Párbeszéd-delegált) kifejtette, hogy figyelembe kell venni a kérdések kontextusát, ami az, hogy hátterüket képező, homofóbbá tett pedofiltörvény miatt az EU kötelezettségszegési eljárást indított. Szerinte az egyértelműség követelményének sem felel meg az első kérdés, és szakmai aggályok is megfogalmazhatók minden kérdés tekintetében. Azt mondta, ezek miatt részt sem vesz a hitelesítésükről szóló szavazáson. Ehhez csatlakozott Litresits András (MSZP-delegált), aki egyúttal tiltakozott az ellen, hogy Karácsony Gergely kérdéseit nem tárgyalják a pénteki ülésen, holott ugyanazon a napon lettek benyújtva.

Sárhegyi Zoltán és Szalay Tamás delegáltak szerint az elhangzottak nem szakmai érvek, a kérdésfelvetések megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, más egyebet pedig az NVB-nek nem feladata tárgyalni. Avarkeszi Dezső (DK-s delegált) szerint viszont igenis vannak szakmai aggályok a kérdésekkel, például rögtön az elsőnél megoldhatatlan feladat, hogy a szülő hozzájárulhasson a szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokhoz, és a tananyagban is vannak homoszexualitást érintő elemek (pl. irodalomórán). Így aztán szerinte és Litresits András szerint sem lehet egyértelműen meghatározni, mi tartozik ide, és hogy mit értünk szülői hozzájárulás alatt. Avarkeszi kijelentette, hogy a fentiek miatt ő sem szavaz a Fidesz kérdéseiről, amelyek szerinte hozzájárulnak a népszavazás intézményének kiüresítéséhez. Csonka Krisztián (az LMP új delegáltja) hasonló aggályokat fogalmazott meg, nem ért egyet a kérdésekkel.

Fábián Adrián szerint a kérdés vizsgálatakor az NVB-nek el kell rugaszkodnia a kezdeményező politikai motivációjától, és így nézve egyrészről (jogilag) megfelelne, ugyanakkor azt is figyelembe kell venniük, hogy mi történne, ha kiírnák a népszavazást, és véletlenül pont a kormányszándékkal ellenkező eredmény jönne ki (tehát az, hogy nem kell szülői hozzájárulás a szexuális neveléshez). Fábián szerint ez szembemenne az alkotmánnyal és a józan ésszel is, és ilyen szempontból már vannak aggályok a kérdéssel.

Az első kérdésről való szavazás előtt azok, akik jelezték, hogy nem vesznek részt a a továbbiakban, elhagyták a termet, így három fővel kevesebben, 11-en szavaztak csak. A végeredmény szerint 9 igen és 2 nem szavazat mellett átment az első kérdés, nemmel Csonka Krisztián és Fábián Adrián szavaztak.

A második, a nemátalakító kezelések népszerűsítéséről szóló kérdésnél is hitelesítést javasolt Téglás András a gyerekek szellemi és testi épségéről, önazonosságáról szóló jogszabályok alapján. Vita itt már nem is volt, mivel a kifogásokat megfogalmazók már nem voltak a teremben, Tóta Áronné ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az Alaptörvény L cikkével (a férfi-nő kapcsolat, család intézményét, nemzet fennmaradását védő passzusok) ellentétesek a gyerekek nemátalakító kezelései, ezért nagyon egyetért a tervezettel. Ez a kérdés is átment, 9-2 arányban.

A harmadik, a gyerekek számára elérhető nemátalakító kezelésekről szóló – és Téglás által szintén hitelesítésre javasolt – kérdésnél ismét csak Tóta Áronné szólt hozzá az előzőekben megismert véleményét elismételve. A kérdést 9-2 arányban hitelesítette az NVB.

A negyedik kérdés a kiskorúaknak szóló, szexuális fejlődést befolyásoló médiatartalmakról szól, és az NVB-elnök szerint minden jogszabályi követelménynek megfelel, így hitelesítésre javasolta. Csonka Krisztián azt mondta, nem ért egyet azzal a diagnózissal, ami Téglás szerint a nem válaszok győzelme esetén következne jogilag a médiatörvénnyel kapcsolatban – szerinte az érvényes népszavazási eredmény eltörölné a jelenlegi korhatáros idősávokat. Mint mondta, ha már ők sem értenek ebben egyet, akkor a választópolgároktól sem elvárható, hogy felmérjék a válaszuk következményét. Szerinte még a Hófehérke is szexuális fejlődést befolyásoló tartalom lehet bizonyos értelmezés szerint, mindezek miatt nem felel meg az egyértelműség követelményének a kérdés. Bozsóki Éva alelnök és Tóta Árpádné viszont a hitelesítés mellett foglalt állást, szerintük nagyon egyszerű, világosan megfogalmazott kérdésről van szó, a Hófehérke pedig nyilvánvalóan nem tartozik az érintett tartalmak közé. A szavazáskor ismételten 9-2 arányban ment át a kérdés.

Az utolsó kérdés, mely a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakra vonatkozott, nem meglepő módon ismét hitelesítésre javasolt lett az előzőekhez hasonló indoklással. Lovas András támogatólag szólt hozzá, szerinte itt csak az Alaptörvény egyik cikkelyének kibontásáról van szó. A szavazás szokás szerint 9-2-es arányban az igenek oldalára billent, így tehát az összes kérdést hitelesítette az NVB.

Orbán Viktor egy korábbi interjúban azt mondta: „Az Országgyűlés, remélem, hogy ősszel elrendeli a népszavazást, és még a választások előtt, januárban vagy februárban le is tudjuk ezt bonyolítani.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!