Nyomozást rendelt el az ügyészség a Pegasus-ügyben

2021. július 22. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség több feljelentés nyomán jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az un. Pegasus ügyben. A nyomozás feladata a tényállás, és annak megállapítása, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény” – írta rövid közleményében az ügyészség.

Az elmúlt napokban Pegasus-ügyben a következő kormányzati megszólalások voltak: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint Völner Pál államtitkár hatásköre, hogy kiket hallgathatnak le, de alapvetően mindenért Pintér a felelős.

A belügyminiszter nem jelent ki semmit, de egyrészt Stummer Jánost kellene szerinte megkérdezni, másrészt zárt ülésen szívesen válaszol, bár a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli összehívását nem támogatja a fideszes többség. Miközben Pintér egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt írta: „a BM a jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, amelynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak”.

Eközben mindössze egyetlen kérdésre szeretett volna választ kapni a BBC riportere Szijjártó Pétertől a Pegasus-botránnyal összefüggésben, de több mint három perc alatt nem sikerült egy igent vagy nemet kihúznia a külügyminiszterből. A külügyminiszter hétfőn a Telex kérdésére azt mondta, erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezik. Az általa felügyelt Információs Hivatal vezetője állítása szerint arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a kormányülésen nem beszéltek a Pegasus-botrányról, mert nem tartják fajsúlyos ügynek. „Egy hisztériáról van szó” – fogalmazott.

A Pegasus-botrányt ebben a videóban foglaltuk össze röviden:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!