Nem Varga Judit, hanem a sajtósa szeretett volna kihúzni egy kérdést a Le Monde-interjúból

2021. július 22. – 10:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem Varga Judit, hanem az igazságügyi miniszter sajtósa szeretett volna kihúzni egy kérdést a francia Le Monde napilapnak adott interjúból. Ezt az interjú szerzője, Jean-Baptiste Chastand erősítette meg a Népszavának.

A Pegasus-botrány feltárásában a Le Monde is részt vett, július elején készítettek interjút Varga Judittal. Többek közt azt kérdezték tőle, hogy megadná-e a felhatalmazást egy újságíró vagy ellenzéki személy megfigyelésére. A nemzetbiztonsági szolgálatok által végzett megfigyeléseket ugyanis az igazságügyi miniszter hagyja jóvá. „Micsoda kérdés! Ez önmagában provokáció!” – válaszolta felháborodottan Varga, hozzátéve, csak a jogszabályoknak megfelelő megfigyelési kérelmek kaphatnak engedélyt.

A Washington Post hétfői cikke szerint az interjú utáni napon az Igazságügyi Minisztérium azt kérte a laptól, a kérdést és a válaszát is töröljék az interjúból. Varga ezt később cáfolta, és úgy fogalmazott, ő egyetlen kérdést és feleletet sem húzott ki az elkészült anyagból.

A Le Monde újságírója azt mondta a Népszavának, hogy az igazságügyi miniszter sajtósa szeretett volna kihúzni egy kérdést és választ a megjelenés előtt álló cikkből, ő azonban nem járult hozzá: „Azt mondtam a szóvivőnek, hogy csak akkor javíthatnak bele az írásba, ha közben rájöttek, hogy a miniszter hibás választ adott. Harminc perc múlva jött a megerősítés, hogy az interjú teljes szövegét jóváhagyták.”

A Pegasus-botrányt ebben a videóban foglaltuk össze röviden:

A Pegasus kémszoftver botrányával kapcsolatos összes írásunkat és videónkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!