Szijjártó kitért a válasz elől, a BBC-nek se árulta el, hogy a magyar kormány használta-e a Pegasust

2021. július 22. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze egyetlen kérdésre szeretett volna választ kapni a BBC riportere Szijjártó Pétertől a Pegasus-botránnyal összefüggésben, de több mint három perc alatt nem sikerült egy igent vagy nemet kihúznia a külügyminiszterből. Az interjú felvételét Szijjártó osztotta meg Facebook-oldalán, 18:45-től kezdődik ez a részlet.

Arra volt kíváncsi a BBC Hard Talk műsorvezetője, hogy használta-e a magyar kormány a NSO kémszoftverét, a Pegasust, miután egy nemzetközi újságírócsapat felderítette, hogy több mint 300 magyar célpont szerepelt az adatbázisban. Volt köztük újságíró, ellenzéki politikus és egy ismert ügyvéd is.

„Igen, de ki ő? Úgy értem, ez valaki, aki állít valamit titkos vagy rejtett módon, vagy van bármiféle bizonyítéka, esetleg mutatott valamiféle dokumentációt erről?” – kérdezte Szijjártó az izraeli cég korábbi munkatásáról, aki a Washington Postnak azt mondta, hogy a magyar kormány is vásárolt a kémprogramból.

„Tényleg felépítenek egy óriási nemzetközi kampányt olyasvalakire, aki tesz egy nyilatkozatot mindenféle bizonyíték nélkül?”

– értetlenkedett a külügyminiszter.

A műsorvezető továbbra is csak egy igent vagy nemet szeretett volna hallani. Használta a magyar kormány a kémprogramot, vagy nem? – tette fel többször is a kérdést.

„Nézze, ne kezdjen bele egy szovjet típusú propagandába, és ne vezesse félre…”

– szólt oda egy ponton Szijjártó a műsorvezetőnek, majd arról beszélt, hogy minden országnak van titkosszolgálata, melyek különféle technikákat használnak a nemzetbiztonság védelme érdekében.

„Az én kérdésem az, hogy bűncselekmény az, ha egy titkosszolgálat vásárol egy olyan technológiát, amelynek segítségével megvédheti a nemzetbiztonsági érdekeket? Ez bűn lenne?”

Majd Szijjártó megismételte Pintér korábbi szavait, hogy 2010 óta nem figyeltek meg és nem hallgattak le senkit törvénytelen módon. Így – fogalmazott a külügyminiszter – nem hallgattak le senkit pusztán amiatt, mert újságíró, vagy mert nem ápol baráti viszonyt a kormánnyal.

A külügyminiszter hétfőn a Telex kérdésére azt mondta, erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezik. Az általa felügyelt Információs Hivatal vezetője állítása szerint arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

A Pegasus-botrányt ebben a videóban foglaltuk össze röviden:

A Pegasus kémszoftver botrányával kapcsolatos összes írásunkat és videónkat itt találja.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!