Megdöbbent, magyarázatot vár a Pegasus-botrányra a MÚOSZ és a Magyar Lapkiadók Egyesülete is

2021. július 19. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megdöbbenéssel értesült a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) a Direkt36 vasárnapi cikkében olvasható állításokról, miszerint Magyarországon évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek, közöttük újságírók, fotósok, oknyomozó újságírók ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

A szervezet hétfői közleményében az igencsak laza magyar szabályozásra hivatkozva aggodalmát fejezi ki, mert a hasonló, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Terrorelhárítás (TEK) esetében az igazságügyekért felelős miniszter hozzájárulása alapján engedélyezett lehallgatások elbizonytalaníthatják mind az újságírókat, mint az információforrásokat, hiszen az újságírás egyik legfontosabb alappillére, a forrásvédelem került veszélybe.

Mivel Magyarország Alaptörvényében deklarált demokratikus alapérték a szólásszabadság, a sajtószabadság, ezért az MLE szerint megengedhetetlen, hogy állami szervek olyan módszerekkel végezzenek titkos lehallgatásokat, melyek mind az Alaptörvény és valamennyi, ebből eredeztetett törvény megsértői lehetnek. Elvárják, hogy a kormány mielőbb adjon nyilvános és minden részletre kiterjedő magyarázatot a történtekre, amennyiben azok igazak, vagy dokumentumokkal alátámasztva adjon hiteles cáfolatot.

A MÚOSZ is magyarázatot vár

Szintén magyarázatot vár az ügyre a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, amely szerint ha valóban egy kémszoftver segítségével figyeltek meg magyar újságírókat és közéleti személyiségeket, az elfogadhatatlan, felháborító, törvénysértő, és azonnali nyilvános, teljes körű tájékoztatás szükséges.

A MÚOSZ elnöksége felszólítja a magyar hatóságokat, hogy tisztázzák szerepüket a kémszoftver használatában, és hozzák nyilvánosságra, kinek a megrendelésére, kinek az engedélyével, milyen célból folyt titkos megfigyelés.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!