Hamisított aláírásgyűjtő íveket adott le a 2018-as választásokra, 300 ezer forint lett a büntetése

2021. június 30. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték azt a férfit, aki 2018-ban az országgyűlési képviselői választásokkal kapcsolatban „hamis aláírásgyűjtő ívek felhasználásában működött közre” – írja a Fővárosi Főügyészség.

Hogy mi is történt, ahhoz egy kicsit kezdjük távolabbról: az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább ötszáz választópolgár ajánlása szükséges, az ajánlás ajánlóíven történik. Az ajánlóívre az ajánlást adó ráírja a nevét, és egyéb személyi adatait, majd ha megvan egy ív, akkor azon az ajánlást gyűjtő is feltünteti nevét és aláírását.

A vádirat szerint a vádlott ilyen aláírásokat gyűjtött valakinek, aki országgyűlési képviselőjelöltjeként akart indulni egy – ügyészség által meg nem nevezett – párt színeiben. Ám azokat nemcsak valódi emberekkel íratta alá, hanem az íveken elhunyt személyek adatai és hamis aláírások is szerepeltek. A vádlott ezeket az aláírásgyűjtő íveket aláírásával hitelesítette. A jelölt – nem tudva azok hamisságáról – az íveket leadta Budapest XIV. kerületében, az illetékes választási irodában.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerület Bíróságra, amely a vádirattal egyezően bűnösnek mondta ki a férfit, és 300 000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy, amikor – jelen ügytől eltérően – a jelöltet a hamis aláírások alapján nyilvántartásba is veszik, akkor hamis magánokirat felhasználásánál súlyosabb bűncselekmény, választás rendje elleni bűntett is megvalósulhat.

Hogy ez mennyire volt magánakció, az persze kérdéses, hiszen hasonló módszerrel épült fel az választási állami támogatásokra rámenő nagy kamupártbiznisz, amiről rengeteget írtunk mi is, például itt, itt vagy itt. De ha valaki még többet olvasna a témáról, a „kamupárt” gyűjtőcímkénkre kattintson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!