Merkel szerint a magyar pedofiltörvény melegellenessége hátrányos a homoszexuális fiatalokra nézve

2021. június 28. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új magyar pedofilellenes törvény hátrányosan különbözteti meg a homoszexuális fiatalkorúakat – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az MTI beszámolója szerint.

Merkelt a német-francia parlamenti közgyűlés meghallgatásán egy német szociáldemokrata képviselő kérdezte a jogállamiság érvényesítésének EU-s lehetőségeiről, erre válaszolva fejtette ki, hogy kormányának véleménye szerint az új magyar törvényben „felismerhető a homoszexuális fiatalkorúak hátrányos megkülönböztetése”.

Mélységesen eltérő elképzelések

Az Európai Tanács legutóbbi ülésén éles kritikákat kapott a magyar törvény, és a testület tagjainak túlnyomó többsége aláhúzta, hogy az EU nemcsak egy belső piac, hanem rendelkezik egy értékekből összeálló alappal is, és ezen értékeket nem lehet megkérdőjelezni. Merkel már az ülés után is azt mondta, hogy nem emlékszik ezen a fórumon ilyen kemény tárgyalásra, mint most a magyar törvény miatt. Mint pénteken mondta, „mélységesen eltérő elképzelések” vannak arról, hogy milyennek kellene lennie az EU-nak. Szerinte „ebben a tekintetben komoly problémával állunk szemben”.

Merkel azonban hétfői megszólalásában is rámutatott, hogy ezeknek a közös értékeknek az érvényesítésére szolgáló „mozgástér nagyon is korlátozott”, ezért nem szabad „hamis várakozásokat kelteni.” A tagállamok teljes egyetértésén alapuló döntéshozatali eljárás miatt „nem nagyon egyszerű” egy tagállamot „nagyobb jogállamiságra ösztönözni”, mert „vannak országok, amelyek nem fognak egymás ellen szavazni” – mondta.

Elhatárolódással még nem oldódott meg vita

Ugyanakkor nemcsak „a jog formalitását” kell alkalmazni, hanem „nagyon-nagyon átfogó és mélyreható vitákat” is folytatni kell, és a vádak, kifogások megnevezése mellett törekedni kell az ellentétek feloldására is, különben nem marad egyben az Európai Unió. Ez „nagyon világosan” megmutatkozott az új magyar törvényről az Európai Tanácsban csütörtök este folytatott vitán – fejtette ki Angela Merkel.

„Nagyon gyorsan és nagyon végérvényesen el lehet határolódni egymástól, de ezen az úton még soha nem oldottak meg problémákat Európában, ezért kitartásra van szükség, és már most jelzem előre, hogy erre a következő hónapokban is szükségünk lesz”

– mondta a német kancellár.

Kormánypárti, jobbikos és független képviselők június 15-én 157 igen és 1 nem szavazattal fogadták el a módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetet, leszavazva az ahhoz benyújtott összes ellenzéki módosítót. A törvény megtiltja például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és „bemutatását”, a szexuális felvilágosításból kizárja a civilek egy részét.

A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, és nagy nemzetközi visszhangot is kiváltott. Civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!