Vizsgálatot indított az ombudsman, miután Szél Bernadett hozzá fordult a fizetős PCR-tesztek ügyében

2021. június 23. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ombudsman vizsgálatot indított a fizetős PCR-tesztek ügyében, amiről jelentés is készül, írta ki a Facebookjára Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Szél azt írta, hogy június elején másodszor fordult az alapvető jogok biztosához, miután birtokába jutott egy kórházi körlevél, ami szerint elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások esetén a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek önköltséges a PCR-teszt.

Szél május 11-én fordult először az ombudsmanhoz, akkor azt írta, hogy alapjogsértőnek tartja a műtétre várók fizetős tesztelését, amennyiben nincsenek beoltva. Mint akkor írtuk, május közepétől újra lehet halasztható műtéteket végezni a magyar egészségügyben, ám lényeges információ, hogy az Emmi akkori tájékoztatása szerint ennek feltétele az oltás felvétele. Aki nem rendelkezik oltással, „saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet. A PCR-tesztek érvényességi ideje nem változott: 48 óra. Kivételes esetekben az egyedi elbírálás nem kizárt, de nem általános érvényű” – írták a Telex megkeresésére. Később kiderült, hogy elengedik a PCR-teszt költségét annak, aki önhibáján kívül, pl. egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa előterjesztőként szólal fel az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2020. évi tevékenységéről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 8-án – Fotó: MTI/Soós Lajos
Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa előterjesztőként szólal fel az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2020. évi tevékenységéről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 8-án – Fotó: MTI/Soós Lajos

A képviselő szerint az ombudsman is elismerte korábbi kérdésére adott válaszában, hogy aggályos lehet az egészségügyi ellátások védettségi igazolványhoz kötése.

Kozma Ákos a Szél júniusi beadványára kiadott keddi válaszában pedig azt írta, hogy az elektív műtétek igénybevételének elő-, illetve társfeltételét meghatározó szabályok és azok megismerési lehetősége miatt, „panaszbeadvány alapján vizsgálatot indítottam, és megkerestem az egészségügyért felelős államtitkárt. E vizsgálatom lezárását követően kialakított álláspontomat, megállapításaimat, illetve esetleges intézkedéseimet, javaslataimat nyilvános jelentés formájában közzéteszem.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!