Karácsony és Fekete-Győr beleszállt a Jobbikba a pedofiltörvény megszavazása miatt, a DK és az LMP elnézőbb

2021. június 15. – 11:37

frissítve

Karácsony és Fekete-Győr beleszállt a Jobbikba a pedofiltörvény megszavazása miatt, a DK és az LMP elnézőbb
A melegellenes törvény elleni tüntetés a Parlament előtt 2021. június 15-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 2021.06.15. 13:40-kor:

A kormánypártok és a Jobbik 13 óra után nem sokkal megszavazták a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetet. Megszavazta a kormánypárti többség a bérlakástörvényt és a Fudan Egyetem megépüléséről szóló törvényt is.

Korábban írtuk:

Több, parlamenten kívüli politikus üzent kedd reggel a parlamenti pártoknak: elsősorban a Jobbiknak, amely a többi ellenzéki párttal szemben részt vesz a mai szavazásokon. Három ellenzéki miniszterelnök-jelöltet emelünk ki.

„A mai szégyenteljes napon az ellenzéknek nem a parlamentben van a helye, hanem az utcán” – írta Karácsony Gergely főpolgármester kedd reggel a Facebookon. A főpolgármester szerint nem az veszélyes a gyerekekre, ha megnézhetik este tíz előtt a tévében a Harry Pottert, hanem az, amilyen politikát a kormány folytat.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, kedd délelőtt három erősen vitatott javaslatról is szavaznak a parlamentben:

  • a pedofilellenes törvényről, amit a kormánypártok melegellenes módosításokkal mostak össze;
  • a Fudan Egyetem budapesti megépüléséről, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról;
  • az új lakástörvényről, amely szerint az önkormányzatoknak el kell adniuk a tulajdonukban lévő bérlakást, ha a bérlő azt kéri.

Hétfőn este több ezren, sokan szivárványos zászlókkal tüntettek a Parlament előtt a pedofiltörvény homofób és transzellenes módosításai ellen, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. A törvényjavaslat elfogadásához az Országgyűlés kétharmada kell. Bár az ellenzéki pártok elutasítják az LMBTQ-ellenes módosítókat, mégsem lépnek fel egységesen.

Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők már hétfő délelőtt bejelentették, hogy nem nem fognak szavazni. Szintén távolmaradással tiltakoznak DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd képviselői, a Jobbik ugyanakkor nemcsak részt vesz a szavazáson, de meg is szavazza a homofób és transzellenes módosításokkal együtt is a fideszes javaslatot. A párt a Telexnek azt nyilatkozta, hogy majd ha győz az ellenzéki összefogás 2022-ben, akkor kiveszik a „témaidegen részeket”.

Karácsony a posztjában arra hívta fel a figyelmet most, hogy a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP mellett a homofób és transzellenes törvényavaslatot megszavazó Jobbik is aláírta azt a közös értéknyilatkozat, amely szerint:

„a közös listát állító pártok vállalják, hogy a megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek.”

A miniszterelnök-jelöltségért versenyben lévő főpolgármester szerint emiatt a nyilatkozat miatt kell kivonulniuk ma a parlamentből az ellenzéki képviselőknek. Akik ezt megteszik, azok „nemcsak egy megosztó és gyűlöletkeltő törvényjavaslat, hanem a megosztó és gyűlöletkeltő rendszer ellen is tiltakoznak” – írta Karácsony.

Fekete-Győr konkrétabban üzent a Jobbiknak

A Momentum elnöke szintén Facebook-posztban foglalkozik a keddi parlamenti programmal. Ő név szerint megszólította Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, illetve magát a pártot is, azt kérve tőlük, hogy ne szavazzák meg az „orosz mintára készült, melegellenes törvényt”.

Fekete-Győr azt írja, látja a jobbikos érveket, amelyek szerinte leginkább arról szólnak, hogy a kormánypártok „pedofilpártinak” próbálják meg címkézni azokat, akik nem szavazzák meg a javaslatot. De szerinte a jobbikos politikusok is tudják azt, hogy „bármilyen parlamentben leadott szavazattól, sőt, a kimondott szótól is független, hogy Orbán Viktor gyűlöletpropagandája éppen kit állít be hazaárulónak, migráns-, Soros- vagy épp pedofilpártinak,

valóságtól teljesen függetlenül bélyegez meg a Fidesz titeket a nemzet ellenségeként”.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje ezután a Kaleta-ügy 540 ezer forintos pénzbüntetésére és Jakab Péter 10 millióra bírságolt parlamenti felszólalására utalva leszögezte, hogy valóban szigorítani kell a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetéseket. Szerinte ugyanakkor a „politikai-taktikai érveknél” fontosabb szempont az, hogy a törvény nem egyszerű kommunikációs fogás, „több tízezer honfitársunk életét képes megnehezíteni, vagy akár tönkre tenni.”

Márki-Zay a Fidesznek írt nyílt levelet

A szintén ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért versengő hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter nem a Jobbikot szólította meg, hanem kormánypárti képviselőket kéri arra, hogy ne szavazzák meg a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvénytervezetet kedden az Országgyűlésben.

Márki-Zay Péter szerint arról van szó, hogy a Fidesz és a KDNP szándékosan összekeveri és egybemossa a cigányságot és a bűnözést, a migrációt és az iszlamista terrorizmust, a zsidóságot és a pénzügyi spekulációt. A levelében azt is írja, hogy a kormány a gyűlölet és a félelem hatalmát honosította meg Magyarországon az elmúlt tíz évben.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjeként azt kéri a Fidesz–KDNP-képviselőitől, hogy:

„mielőtt megnyomnák a gombot, gondoljanak arra, hogyan tudnának elszámolni a lelkiismeretükkel, ha az önök párttársáról kiderülne, hogy rejtegetnie kell homoszexualitását”.

A Jobbik is reagált a kritikákra, Facebook-posztjukban Arató Gergelytől, a DK egyik jelöltjétől idéznek. Arató a poszt szerint azt mondta: „a Jobbik egy jobboldali párt, az ellenzéki szövetség többi pártja az liberális vagy baloldali vagy zöld értékvilágú párt, a miénk egy balközép párt. Én el tudom azt fogadni, hogy miközben a Jobbik, ha jól értem, ugyanúgy látja a helyzetet, mint mi, tehát a pedofíliával összefüggő bűncselekmények büntetését lényegesnek és fontosnak tartja, mi is annak tarjuk, és ők is úgy látják, hogy szerencsétlen az a helyzet, hogy ez a két össze nem illő dolog össze van keverve, ők jobboldali pártként máshova rakják a hangsúlyt. De hát ez egy koalícióban mindig így van. (...) Biztos vagyok abban, hogy kormányon fogunk kompromisszumot, jó megoldást találni arra, hogy hogyan töröljük el ezeket az értelmetlen és ostoba törvényeket.”

A Jobbik azt írta, szerintük Arató megfogalmazta az ellenzéki együttműködés lényegét.

„egységes és mégis sokszínű. Mi egy ilyen demokratikus Magyarországot szeretnénk! Ahol lehet, más a vélemény, és nem kell mindenkinek ugyanazt gondolnia mindenről. És mi is biztosak vagyunk abban, hogy kormányon fogunk tudni jó megoldást találni arra, hogy hogyan töröljük el ezeket az értelmetlen és ostoba törvényrészeket.”

Ungár: Ki fogjuk venni a törvényből, és ez a lényeg

Az LMP-s Ungár Péter, aki a parlamentben ülő képviselők közül azon kevesek egyike, aki nyíltan vállalja, hogy meleg, engedékeny hangot ütött meg a Jobbik lépésével szemben.

„Nem értek egyet a Jobbik mai szavazási magatartásával, de maga a párt is azt nyilatkozta, hogy az ellenzék kormányra kerülésével ki fogjuk venni a kifogásolt részeket a törvényből, és ez a lényeg”

– nyilatkozta a 168 Órának. Ungár és a Jobbik viszonya sokat javult az utóbbi időben a cikk tanúsága szerint, „a tavaly tavaszi körlevelünk óta teljesen megváltozott a Jobbik álláspontja Ungár Péterrel kapcsolatban”, a párt őt támogatják az előválasztáson is a fideszes Hende Csabával szemben Szombathelyen (a meccs Ungár és a DK-s Czeglédy Csaba között fog eldőlni a várakozások szerint). Az LMP-s képviselő pedig azt mondta a lapnak, Jakab Péterben egy megbízható szövetségest ismert meg, kiegyensúlyozott a viszony a Jobbik és az LMP között, ahhoz pedig mindenkinek joga van, hogy változtasson a véleményén (ezt a Jobbik konszolidálódásával kapcsolatban emelte ki.)

A hétfői tüntetésen videóriportot is készítettünk, ahol a résztvevők egyáltalán nem voltak meglepődve azon, hogy a Jobbik is megszavazná a törvényt a Fidesszel együtt:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!