A DK frakciójába ülne be jövőre Molnár Gyula, az MSZP korábbi elnöke

2021. június 12. – 10:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Molnár Gyulát, az MSZP politikusát indítja a Demokratikus Koalíció az ellenzéki előválasztáson Budapest 18. választókerületében, Budafokon és Újbudán – jelentette be Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje a párt szombati újbudai kampányrendezvényén.

Ha bejut jövő tavasszal Molnár a Parlamentbe, a két párt megállapodása alapján a DK frakciójába ül be.

Ez azért is meglepő, mert Molnár a rendszerváltás óta meghatározó tagja az MSZP-nek. Az elmúlt három évtizedben több magas tisztséget is betöltött a pártban: a kilencvenes évek végén alelnök, később budapesti elnök volt, 2016 és 2018 között pedig az MSZP elnöki feladatait látta el. 1994 és 2010 között a szocialisták országgyűlési képviselője volt, és az MSZP frakciójában ül 2018 óta is.

„Nem a pártok szépségversenye lesz az előválasztás, hanem sokkal inkább személyiségek és teljesítmények csatája” – fogalmazott Molnár Gyula a Fehérvári úti piac előtt tartott rendezvényen, és megköszönte Bollók Istvánnénak az eddigi kampánytevékenységét. A DK eredetileg a volt XXII. kerületi polgármestert indította volna ebben a körzetben az előválasztáson, ám a két párt megállapodása miatt Bollók visszalépett Molnár javára.

2018-ban szoros versenyben, kevesebb mint ezer szavazattal győzte le Molnár Gyula a Fidesz-KDNP jelöltjét, Németh Zsoltot a budafoki-újbudai választókerületben. Akkor a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak is volt ebben a körzetben jelöltje.

Az ellenzéki előválasztáson Molnár mellett Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja is elindul Budapest 18. választókerületében, és mögé állt be a Jobbik, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom.

A Jobbik-közelinek számító Iránytű Intézet májusban készített választókerületi felmérése szerint az ellenzéki szavazók 32 százaléka Tóthra szavazna, míg Molnárra 29 százalékuk. Bollók Istvánnét a felmérésben megkérdezett ellenzéki szavazók 15 százaléka támogatta, de a DK-s szavazatokkal most jelentősen megnőhet Molnár esélye.

Frissítés 12:50-kor: Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy a választókerületi felmérésben megkérdezett ellenzéki szavazók 32 százaléka szavazna Molnár Gyulára. A kutatás eredménye szerint 29 százalékos támogatottsága volt az MSZP-s politikusnak májusban.

„A dél-budai előválasztási verseny ma kétszereplősre szűkült. Molnár Gyula az MSZP helyett a DK frakciót választja. Sajnálom, hogy Bollók Tünde nem áll végül rajtvonalhoz” – reagált a reggeli bejelentésre Facebook-oldalán Tóth Endre. Azt írja, ez csak megerősítette abban, hogy változásra van szükség a helyi közéletben. „Az itt élők pártváltások és a titkos háttéralkuk helyett valódi, cselekvő képviseletet érdemelnek!”

Darabokra bontanák a NER-t

Dobrev Klára a rendezvényen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) „darabokra bontását” ígérte. Szerinte ugyanis nem lehet megengedni, hogy a hatalom arra használja fel a teljes államigazgatást és a jogszabályokat, hogy barátait és családtagjait gazdagítsa. „Ennek a világnak fogunk 2022-ben véget vetni” – mondta.

Az MTI beszámolója szerint az oligarchák vagyonának zárolására tett javaslata kapcsán a politikusnak feltették a kérdést: ki az oligarcha, valamint ő és férje, Gyurcsány Ferenc annak számít-e?

Erre Dobrev azt válaszolta, hogy

az az oligarcha, aki kormányfői, miniszteri pozícióját arra használja, hogy barátait és családtagjait gazdagítsa.

A politikus szerint vizsgálni kell azoknak a vagyonát, akik az elmúlt évek közbeszerzésein úgy jutottak milliárdokhoz, hogy rajtuk kívül nem volt más versenyző, továbbá azokét, akik túlárazással dolgoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!