Az ügyészség szerint tárgyszerű a kormány vakcinatáblázata, szó sincs rémhírterjesztésről

2021. június 11. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség friss határozata szerint a kormány által közzétett, a vakcinák hatásosságát szemléltető, meglehetősen szakmaiatlan táblázat nem hogy „nem meríti ki a rémhírterjesztés bűntettének törvényi tényállását”, de egyenesen tárgyszerű – írja közleményében Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

A kormány április 25-én kiadott egy táblázatot a koronavírus ellen oltottak megbetegedési és halálozási adatairól. A feltüntetett számokkal azt a látszatott kelthették, hogy a kínai Sinopharm vakcinája jobb, mint a Pfizer–BioNTech-féle. A táblázat ebben a formájában alkalmatlan volt bármiféle következtetés levonására, ugyanis a kormány nem közölte a vizsgálat módszertanát vagy bármilyen más részletét. Még Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke is félrevezetőnek ítélte meg a táblázatot.

Szél Bernadett rémhírterjesztés miatt feljelentést tett. „Mit érdemel az a kormány, amelyik járvány idején HAMIS statisztikákkal hergel? Ez bezzeg nem rémhírterjesztés szerintük, ugye?! Pedig igen. Fel is jelentem őket” – írta ekkor Facebook-bejegyzésében.

A képviselő beszámolója szerint a feljelentésével nem sokat törődtek. „Nyomozás ugyan nem volt, nem kérték ki a kamutáblázat hiányzó háttéradatait és nem hallgattak ki senkit, ehelyett nagy bölcsen megállapították, hogy a vakcinatáblázatban közölt adatok közzétételével »a kormányzat a rendelkezésére álló statisztikai adatokról adott TÁRGYSZERŰ TÁJÉKOZTATÁST a második oltás után megfertőződött és elhunyt személyek vonatkozásában a megjelölt időszakban, az egyes oltóanyagokra vetítve«️” – írja.

Annak ellenére, hogy a táblázat nem alkalmas a különböző típusú oltóanyagok összehasonlítására, a kormányzati koronavírus honlapon mégis az a hír jelent meg a táblázat adatai alapján, hogy: „a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után”.

„Az ügyészség tehát nem törte magát, szerintük minden rendben volt a táblázattal, tárgyszerűen tájékoztatott a kormány, egyik vakcinát se tüntette fel jobbnak a másiknál. A Fidesz párhuzamos világában biztos így volt, de a valóságban ez igenis kimerítette a rémhírterjesztés fogalmát: a kormány minden eszközt bevetett, hogy a keleti vakcinákat népszerűsítse a nyugatiakkal szemben. Karikó Katalint idézve, »ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle.«️ A számításuk szerencsére nem jött be, pedig ezzel a kamutáblázattal mindent elkövettek, hogy aláássák a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat. Lelkük rajta” – írja Szél Bernadett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!