Térdvédőt és írországi repjegyet kapott Facebook-posztja miatt Niedermüller Péter

2021. június 9. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidelitas szerint mindenkinek jobb lenne, ha az Eb ideje alatt Niedermüller Írországban tartózkodna, a Polgári Válasz pedig azt javasolta az erzsébetvárosi polgármesternek, hogy inkább valamelyik dublini vagy belfasti kerületben induljon legközelebb a választáson. Többeknél kiverte a biztosítékot Niedermüller Facebook-bejegyzése.

A magyar közönség egy része kifütyülte a mérkőzés előtt letérdelő ír játékosokat, amely megdöbbentette az ír szövetségi kapitányt és Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármestert is. Facebook-oldalán azt írta, pontosan ezért nem érdekli őt a magyar válogatott. „(…) szégyellhetjük magunkat” – fogalmazott, majd hozzátette,

„ma este Budapesten jobb volt írnek lenni…”

Felháborítónak nevezte ezt a kijelentést Virágh Előd, a Fidelitas VII. kerületi szervezetének elnöke. „Niedermüllert láthatóan minden zavarja, ami magyar, pedig a következő hetekben sok címeres magyar zászló lesz látható Budapesten. Így neki és a magyar szurkolóknak is jobb lesz, ha az Eb ideje alatt Írországban tartózkodik” – fogalmazott Virágh a szerdai sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

„Ha valakinek van oka arra, hogy térdeléssel fejezze ki a bocsánatkérését, az pont Niedermüller Péter, illetve főnöke, Gyurcsány Ferenc, aki minden idők legrosszabb, legkorruptabb kormányzását vitte végig 2010 előtt” – mondta a Fidelitas kerületi vezetője, a sajtótájékoztató végén pedig

a Fidelitas aktivistái leadtak a VII. kerületi önkormányzat portáján egy szimbolikus, a „Gyurcsány Airways” írországi járatára szóló, a polgármester nevére kiállított repülőjegyet.

A Polgári Válasz is reagált Niedermüller posztjára. Önkormányzati képviselője, Fodor Máté egy térdvédőt vitt az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalba szerdán. „Ha Niedermüller Péter ezért tagadja meg saját nemzetét, akkor ebben kedvére térdepelhet addig, ameddig egyszer majd talán nem szégyelli, hogy magyar” – áll a párt sajtóközleményében.

Fodor arra is emlékeztette a politikust, hogy magyar emberek szavazatainak köszönhetően, magyar emberek bizalmából állhat Erzsébetváros élén. „Ha valóban úgy érzi, hogy jobb írnek lenni, akkor váltson pozíciót: pályázza meg az egyik dublini, vagy belfasti kerület polgármesteri tisztségét! Bár ott aligha futna be hosszú politikai karriert, ha így beszélne a saját választóiról” – mondta a képviselő.

Kedden gól nélküli döntetlennel zárta a foci-Eb-re való felkészülést a magyar labdarúgó-válogatott Írország ellen. A magyar játékosok nem térdeltek le a rasszizmus elleni harc jegyében a mérkőzés előtt, mint azt egyébként az MLSZ már előzetesen jelezte, de a mezükön lévő „respect” feliratra mutattak.

Az írek letérdeltek, a magyar focidrukkerek egy része pedig füttyel és pfujolással reagált. Az ír játékosok és a szövetségi kapitány a meccs után keményen bírálta a magyar szurkolók viselkedését, az Irish Times pedig „döbbenetes, kollektív” rasszizmusról írt.

Az alapvetően az NFL-játékos Colin Kaepernicktől induló letérdelős tiltakozási forma tavaly, a George Floyd meggyilkolása után felerősödő Black Lives Matter mozgalom hatására terjedt el a labdarúgásban is. Az angol bajnokság idei szezonjában például minden meccs a játékosok és a bírók közös térdelésével indult, és a világbajnoki selejtezők során sok ország nemzeti csapata is letérdelt, hogy ezzel a gesztussal tiltakozzanak a kirekesztés minden formája ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!