Závecz: Csepel-Soroksár ellenzéki szavazói a momentumos Szabó Szabolcsot küldenék harcba a fideszes jelölttel szemben

2021. június 9. – 07:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szabó Szabolcsot, Csepel-Soroksár független parlamenti képviselőjét ismerik a legtöbben a választókerületében, és rá is szavaznának a legtöbben az ellenzéki előválasztáson a három induló jelölt közül – legalábbis ez derül ki a Závecz Research reprezentatív felméréséből. Gyorsan tegyük is hozzá, hogy a felmérés óta egy jelölt vissza is lépett.

Az ellenzéki előválasztáson Budapest 17. választókerületében immáron tehát csak két jelölt méretteti meg magát, a győztes fog indulni a Fidesz jelöltjével szemben. 2014-ben és 2018-ban is Németh Szilárdot indította itt a Fidesz – aki mindkétszer kikapott Szabó Szabolccsal szemben –, de a '22-es választásra egyelőre nincs hivatalos jelöltjük a kormánypártoknak.

A jelöltek

Szabó Szabolcs 2014 óta országgyűlési képviselő. Az Együtt megszűnése után az LMP frakciójában ült a parlamentben, majd 2018-ban, amikor Szél Bernadett-tel együtt elhagyták az LMP-t, független országgyűlési képviselőként folytatta. Idén januárban jelentette be Fekete-Győr András, hogy Szabó a Momentum színeiben indul a 2022-es választáson. A bejelentésen magabiztosan nyilatkozott arról, milyen bizakodó a csepeli választókerület immáron harmadik alkalommal való elnyerésében. 2014-ben és 2018-ban is – az Együtt politikusaként – nyert itt Németh Szilárd ellen.

A Demokratikus Koalíció Paál Géza informatikus, üzemmérnök, vállalkozó személyében találta meg a saját jelöltet, ám mielőtt hosszabban is bemutatnánk: a hét elején bejelentették, hogy

visszalép az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként induló Komjáthi javára.

A Párbeszéd és az MSZP május közepén jelentette be, hogy az MSZP elnökhelyettesét, Komjáthi Imrét indítják az előválasztáson. A sajószentpéteri születésű Komjáthi 2006-ban lépett be az MSZP-be, országos ismertséget a 2012-es Éhségmenet szervezésével szerzett. 2014 és 2016 között volt először tagja az MSZP országos elnökségének, ám parlamenti képviselő még nem volt. 2020 óta a párt elnökhelyettese. Az MSZP és a Párbeszéd szerint Komjáthi a legalkalmasabb arra, hogy a csepeliek és a soroksáriak érdekeit képviselje.

A biztosan szavazók fele Szabót választaná

A politikusok ismertségét tekintve magasan vezet Szabó Szabolcs, ami elég logikusnak tűnik úgy, hogy két ciklus óta ő a választókerület országgyűlési képviselője. A megkérdezettek 62%-a ismeri, míg Komjáthi Imrére csak 38% mondta ugyanezt.

A felmérés szerint azok körében, akik nem a Fideszre szavaznának most vasárnap, és esetleg elmennek az előválasztásra Szabó Szabolcsra 35% szavazna a Komjáthi 16%-ával szemben. Az azóta visszalépett Paál Géza itt 11%-ot ért el, de nagy, 38%-os az a kör, akik nem tudják, vagy nem válaszoltak.

Fotó: Závecz Research
Fotó: Závecz Research

Ha ugyanezt nézzük az előválasztáson való részvételüket biztosra ígérők körében, akkor már egyértelműbb a helyzet: Szabó Szabolcsra a megkérdezettek 50%-a szavazna. Apró érdekesség, hogy ebben a körben a felmérés szerint a két napja visszalépő Paál jobb eredményt ért el, mint Komjáthi.

Paál Géza visszalépése egyértelműen konkrét jelölt javára történt, de hogy a szavazatok végül hová vándorolnak, azt egyelőre nem lehet megmondani.

Karácsony Gergely és Jakab Péter vezet

A 17. választókerületben végzett felmérés alapján – azok körében, akik nem a Fideszre szavaznának – Karácsony Gergely vezet a miniszterelnök-jelöltségi versenyben. Az állás úgy néz ki, hogy a megkérdezettek 24%-a Karácsony Gergelyre, 19%-a Jakab Péterre és 15%-a Dobrev Klárára szavazna. Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter 11 és 6%-kal szerepelnek, és 26% mondta azt, hogy nem tudja, vagy nem válaszol.

Fotó: Závecz Research
Fotó: Závecz Research

A 2022-es országgyűlési választáson hat ellenzéki párt (a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd) közös listán, közös jelöltekkel fog indulni a Fidesz–KDNP ellen, előtte azonban még meg kell rendezniük az előválasztást, amely komoly politikai, szervezési és kommunikációs feladat elé állítja mindannyiukat. Erről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!