Závecz: Csepel-Soroksár ellenzéki szavazói a momentumos Szabó Szabolcsot küldenék harcba a fideszes jelölttel szemben

2021. június 9. – 07:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szabó Szabolcsot, Csepel-Soroksár független parlamenti képviselőjét ismerik a legtöbben a választókerületében, és rá is szavaznának a legtöbben az ellenzéki előválasztáson a három induló jelölt közül – legalábbis ez derül ki a Závecz Research reprezentatív felméréséből. Gyorsan tegyük is hozzá, hogy a felmérés óta egy jelölt vissza is lépett.

Az ellenzéki előválasztáson Budapest 17. választókerületében immáron tehát csak két jelölt méretteti meg magát, a győztes fog indulni a Fidesz jelöltjével szemben. 2014-ben és 2018-ban is Németh Szilárdot indította itt a Fidesz – aki mindkétszer kikapott Szabó Szabolccsal szemben –, de a '22-es választásra egyelőre nincs hivatalos jelöltjük a kormánypártoknak.

A jelöltek

Szabó Szabolcs 2014 óta országgyűlési képviselő. Az Együtt megszűnése után az LMP frakciójában ült a parlamentben, majd 2018-ban, amikor Szél Bernadett-tel együtt elhagyták az LMP-t, független országgyűlési képviselőként folytatta. Idén januárban jelentette be Fekete-Győr András, hogy Szabó a Momentum színeiben indul a 2022-es választáson. A bejelentésen magabiztosan nyilatkozott arról, milyen bizakodó a csepeli választókerület immáron harmadik alkalommal való elnyerésében. 2014-ben és 2018-ban is – az Együtt politikusaként – nyert itt Németh Szilárd ellen.

A Demokratikus Koalíció Paál Géza informatikus, üzemmérnök, vállalkozó személyében találta meg a saját jelöltet, ám mielőtt hosszabban is bemutatnánk: a hét elején bejelentették, hogy

visszalép az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként induló Komjáthi javára.

A Párbeszéd és az MSZP május közepén jelentette be, hogy az MSZP elnökhelyettesét, Komjáthi Imrét indítják az előválasztáson. A sajószentpéteri születésű Komjáthi 2006-ban lépett be az MSZP-be, országos ismertséget a 2012-es Éhségmenet szervezésével szerzett. 2014 és 2016 között volt először tagja az MSZP országos elnökségének, ám parlamenti képviselő még nem volt. 2020 óta a párt elnökhelyettese. Az MSZP és a Párbeszéd szerint Komjáthi a legalkalmasabb arra, hogy a csepeliek és a soroksáriak érdekeit képviselje.

A biztosan szavazók fele Szabót választaná

A politikusok ismertségét tekintve magasan vezet Szabó Szabolcs, ami elég logikusnak tűnik úgy, hogy két ciklus óta ő a választókerület országgyűlési képviselője. A megkérdezettek 62%-a ismeri, míg Komjáthi Imrére csak 38% mondta ugyanezt.

A felmérés szerint azok körében, akik nem a Fideszre szavaznának most vasárnap, és esetleg elmennek az előválasztásra Szabó Szabolcsra 35% szavazna a Komjáthi 16%-ával szemben. Az azóta visszalépett Paál Géza itt 11%-ot ért el, de nagy, 38%-os az a kör, akik nem tudják, vagy nem válaszoltak.

Fotó: Závecz Research
Fotó: Závecz Research

Ha ugyanezt nézzük az előválasztáson való részvételüket biztosra ígérők körében, akkor már egyértelműbb a helyzet: Szabó Szabolcsra a megkérdezettek 50%-a szavazna. Apró érdekesség, hogy ebben a körben a felmérés szerint a két napja visszalépő Paál jobb eredményt ért el, mint Komjáthi.

Paál Géza visszalépése egyértelműen konkrét jelölt javára történt, de hogy a szavazatok végül hová vándorolnak, azt egyelőre nem lehet megmondani.

Karácsony Gergely és Jakab Péter vezet

A 17. választókerületben végzett felmérés alapján – azok körében, akik nem a Fideszre szavaznának – Karácsony Gergely vezet a miniszterelnök-jelöltségi versenyben. Az állás úgy néz ki, hogy a megkérdezettek 24%-a Karácsony Gergelyre, 19%-a Jakab Péterre és 15%-a Dobrev Klárára szavazna. Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter 11 és 6%-kal szerepelnek, és 26% mondta azt, hogy nem tudja, vagy nem válaszol.

Fotó: Závecz Research
Fotó: Závecz Research

A 2022-es országgyűlési választáson hat ellenzéki párt (a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd) közös listán, közös jelöltekkel fog indulni a Fidesz–KDNP ellen, előtte azonban még meg kell rendezniük az előválasztást, amely komoly politikai, szervezési és kommunikációs feladat elé állítja mindannyiukat. Erről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől