A „Free Navalny!” felirat miatt beidézték Szél Bernadettet

2021. június 9. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beidézték Szél Bernadett ellenzéki képviselőt, amiért áprilisban festékkel felfújták a Külügyminisztérium elé, hogy #FREENAVALNY.

Szél azt írja szerda reggeli posztjában, hogy „Levelet kaptam hála az égnek már megint, idézés, ha nem jövök körözés, meg előállítás, meg ilyen eszement dolgok vannak benne. De van egy kérdésem: ha az nekik »szabálysértés«, hogy lemosható festékkel írunk egy járdára, azt mégis minek nevezik, amit Rogán, Mészáros, Orbán meg az összes többi művel?!”

A képviselő szerint Navalnij azért van börtönben, mert ő Putyin igazi ellenfele. „Hadházy Ákos és Fekete-Győr András is nyilván hamarosan megkapja az idézést” – tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy miközben Oroszországban 2021. április 21-én ezrek tüntettek azért, hogy a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij megfelelő orvosi ellátást kaphasson a börtönben, Szél Bernadett, Fekete-Győr András és Hadházy Ákos ellenzéki politikusok felfújták a #FREENAVALNY feliratot Budapesten, a Külügyminisztérium épülete elé, akkor igazoltatták is őket, a rendőrség feljelentést tett az ügyben.

Alekszej Navalnijt még 2015-ben 3 és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokos mérgezés áldozata lett, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!