Több százmillió forint értékben kapott megbízásokat az önkormányzattól az MSZP kecskeméti előválasztási jelöltjének cége

Másolás

Vágólapra másolva

Kecskemét mindkét választókerülete az ellenzéknek a nehezen (ha egyáltalán) nyerhető kategóriába tartozik, a Bács-Kiskun 1-es és 2-es körzetben is magabiztosan, 50%-os szavazati arány felett szokott nyerni a Fidesz jelöltje az országgyűlési választásokon.

Kecskeméten ennek megfelelően nem is látszik hatalmas tülekedés az ellenzéki előválasztás indulói között (nem úgy, mint a nyerhetőnek tűnő nagyvárosi, elsősorban budapesti körzetekben): az eddigi bejelentések alapján még csak a Momentumnak van Bács-Kiskun 1-ben és 2-ben is jelöltje, a DK és a Jobbik eddig az 1-ben, míg az MSZP−Párbeszéd csak Bács-Kiskun 2-ben állított jelöltet, és a hírek szerint utóbbi részről ez talán így is marad.

Az MSZP−Párbeszéd egyetlen kecskeméti jelöltje, Király József régi motoros a kecskeméti ellenzéki politikában, jelenleg önkormányzati képviselő a párt színeiben, és az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke – emellett viszont

építési vállalkozó is, akiről némi utánajárással kideríthető, hogy rendszeresen értékes munkákat kap a város fideszes önkormányzatától.

Király korábban indult már polgármesteri és országgyűlési képviselői címért is, minimális sikerrel: a 2010-es önkormányzati megmérettetésen 20-80 arányban kapott ki Zombor Gábortól (Fidesz), majd a 2018-as országgyűlési választáson 16,64 százalékot szerezve harmadik helyen futott be a győztes Zombor és a második helyezett Radics Tivadar (Jobbik) mögött.

Fotó: Király József / Facebook
Fotó: Király József / Facebook

Király József politikai pályája mellett vállalkozó is, több cégben van tulajdonosi érdekeltsége, közülük a legnagyobb a Free Line Kft. nevű építőipari vállalkozás, amelyet 1992-ben alapított édesapjával.

Erre a cégre azért figyelhettünk fel, mert az elmúlt években számos megrendelést kapott Kecskemét városától, amelynek önkormányzatát a fideszes Szemereyné Pataki Klaudia vezeti 2014 óta polgármesterként.

Szemereyné a legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy – a szintén fideszes székesfehérvári polgármesterrel, Cser-Palkovics Andrással egyetértve – közölte: a városnak nyugalomra, nem ellenzéki előválasztásra van szüksége.

A Free Line városi közbeszerzéses munkái az elmúlt időszakból az állami nyilvántartás szerint:

  • 2018-ban elnyerte a Kertvárosi Általános Iskolája energetikai korszerűsítésének munkáját 72,9 millió forint plusz áfáért
  • 2019-ben a Rudolf-laktanya veszélytelenítésére és az ottani szemét elhordására kapott megbízást a várostól, a két tételt együtt 10,7 millió forint plusz áfáért vállalta a cég
  • 2020-ban a Margaréta buszforduló kiépítését bízták rá nettó 33,5 millió forintért
  • szintén tavaly egy sokkal nagyobb munkát is leakasztott a Free Line, a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola energetikai korszerűsítése című projekten dolgozhatnak 398,8 millió forintért.

Ezeknek a munkáknak az összértéke bruttóban számolva több mint 650 millió forint, ami bár nem kevés pénz, az építőiparban azért bőven találni olyan vállalatokat, amelyek életében nem is eget rengető összeg. A Free Line Kft. azonban nem ilyen, az Opten adatai alapján a cég éves árbevétele néhány százmillió forintot tesz ki az utóbbi években, elég komoly ingadozással: 2019-ben 142 millió forintos árbevétel mellett 2,3 millió forint adózás előtti eredményt, 2018-ban pedig 390 millió forintos bevétel mellett 4,3 millió forint eredményt könyveltek.

Tehát a tavalyi évben az önkormányzattól elnyert munkák összértéke meghaladja a megelőző két év árbevételeit.

Frissítés: Király József eközben az önkormányzaton belül a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elnöke is, vagyis a fejlesztési döntésekben is komolyabb szerepe van, mint egy mezei képviselőnek.

A magasépítési és műemlékvédelmi szakmérnöki végzettséggel rendelkező Király a önéletrajzában azt írja a szakmájához való viszonyáról és cégéről: elkötelezett híve a hagyományok megőrzésének és a régi épületek, városrészek megtartásának és felújításának, a Free Line által szponzorált sportegyesületen keresztül pedig több száz fiatal sportolási lehetőségét biztosítja.

Király József kampánya online felületeken eddig nem annyira látványos: napi szinten megosztja a Facebookján a központi üzeneteket és az önkormányzati munkájához kapcsolódó infókat, illetve indulásának bejelentésekor készítettek egy közös videót Kunhalmi Ágnessel. Ebben egyebek mellett arról beszél, hogy nem elég egy összeszerelő-üzemet a városba hozni (Mercedes), hanem helyi hagyományokra támaszkodva (kertészeti kultúra) kell a gazdaságot fejleszteni, hiszen rengeteg lehetőség van a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban. A jövő évi választástól pedig azt reméli, hogy „a 30 évvel ezelőtti rendszerváltást újrafogalmazva egy teljesen más életet fogunk tudni újra együtt kezdeni”. A május elején feltöltött videó május végére 50 alatti nézőt szedett össze a YouTube-on.

Királynak azonban alacsony lángon égő kampány és kevéssé emlékezetes politikai teljesítmény mellett is jó esélye van megnyerni az előválasztást Bács-Kiskun 2-ben,

hiszen, ahogy azt már jeleztük, nem állnak sorba az erősebbnél erősebb érdeklődők a pozícióért. A Momentum jelöltje, Bodrozsán Alexandra 2018-ban is indult, és akkor 3 százalékot szerzett, a DK-nak bár elvileg mindenhol lesz jelöltje, ebben az evk-ban egyelőre nem nevezték meg, kicsoda, a Jobbikról pedig egyelőre nem tudjuk, tervez-e jelöltet állítani itt, esetleg csak beállna valaki mögé. A 2018-as adatokból kiindulva egyébként pont a Jobbik jelöltje lehetne helyben a legnépszerűbb nemfideszes erő, aki akár meg is nyerhetne egy előválasztást – kérdeztük a párt sajtóosztályát, mi a stratégiájuk ebben a körzetben az előválasztáson, lesz-e saját jelöltjük, esetleg egy másik pártét támogatják majd. A Jobbik válasza szerint a párt „mindenhol azt keresi, azt nézi, hogy ki lehet a legalkalmasabb kihívója a Fidesznek, és mindig ennek megfelelően támogat valakit az előválasztáson”, Bács-Kiskun megye 2-es körzetéről pedig még nem hozták meg a döntést. Az ellenzéki előválasztással kapcsolatos legfontosabb kérdésekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Megkerestük természetesen Király Józsefet és a Bács megyei MSZP-szervezetet is, náluk arról érdeklődtünk, hogy vélekednek róla, hogy a Free Line Kft.-nek olyan fontos ügyfele a kecskeméti önkormányzat, hogy a vállalkozás bevételeinek jelentős része származik az utóbbi években közpénzes, városházi megbízásokból. Arra is rákérdeztünk, hogy lehet-e hatással Király ellenzéki munkájára, szerepvállalására, hogy cége gyümölcsöző munkakapcsolatban áll a kormánypárti városvezetéssel. Király mindkét online fellelhető emailcímére írtunk, majd sms-ben is felhívtuk figyelmét a kérdéseinkre, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!