A gyurcsányozás kiverte a biztosítékot, több betelefonáló is számonkérte a közmédia műsorvezetőjét

Legfontosabb

2021. június 3. – 07:00

frissítve

A gyurcsányozás kiverte a biztosítékot, több betelefonáló is számonkérte a közmédia műsorvezetőjét
Gyurcsány Ferenc az MSZP 2006-os választási kampányfilmjében, az őszödi beszéd évében – Forrás: MSZP MÉDIA

Másolás

Vágólapra másolva

Az őszödi beszéd 15. évfordulója határozta meg a Kossuth rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának június 1-i adását, amelyben szokatlan módon több betelefonáló sem értett egyet az uralkodó narratívával.

Az alapvetően betelefonálókra épülő műsorban a vonal túloldalán általában idős emberek vannak, őket kérdezik a kormányzati narratívához igazított témákról. Néha azonban mindenki meglepetésére olyan emberek telefonálnak, akik nem értenek egyet az uralkodó állásponttal. Először ebben a cikkben foglalkoztunk a műsorral, később pedig ebben mutattuk be azt az esetet, amikor egy betelefonáló a sajtószabadságról próbált beszélni, de lenémították.

Most egy olvasói levél alapján ismét rendhagyó adásra bukkantunk. Június 1-jén Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének 15. évfordulója köré szerveződött a műsor, bejátszották a beszéd legismertebb részleteit, és egy összefoglalóban a beszéd miatt kirobbant tüntetéseken sok esetben tapasztalható rendőri túlkapásokról is megemlékeztek.

A műsor aznapi témái a műsorvezető elmondása alapján egész pontosan a következők voltak:

  • „Mit szól hozzá? Jogosan lehet büszke Dobrev Klára férjére, Gyurcsány Ferencre az elhíresült őszödi beszéde miatt? A hazugságbeszédről játékfilm készült.”
  • „Ön jobban érzi magát, hogy közterületen, teraszokon már nem kell maszkot viselnie?”
  • „Mi az, ami most foglalkoztatja, miről beszélne szívesen?”

A műsorvezető, aki a korábban említett adásokhoz hasonlóan most is Néveri Igor volt, azt is megemlítette, hogy a hangfelvétel 2006. szeptember 17-én épp a Kossuth rádióban, a Krónika című műsorban hangzott el először nyilvánosan. Vagyis – és ezt már csak mi tesszük hozzá – az akkori közmédiában adásba kerülhetett az aktuálisan hatalmon lévő miniszterelnökről egy súlyos, óriási felháborodást keltő anyag. Nyilván arról megoszlanak a vélemények, hogy most, az Orbán-korszak közmédiájában lemehetne-e bármi, akár csak hasonlóan terhes információ a kormányfőről.

A műsorvezető elmondta azt is, hogy 15 évvel ezelőtt nagyon sokan követelték Gyurcsány lemondását, amit az akkori kormányfő – a műsorvezető szavával élve – „persze” nem tett meg. Néveri beszélt arról is, hogy „egy YouTube-csatornán futó műsorban” Dobrev sok egyéb mellett azt is mondta, hogy büszke a férje beszédére. A műsor nevét, ahol Dobrev ezeket elmondta, nem mondta be a rádiós műsorvezető, de lehet tudni, hogy a homoszexualitását nyíltan vállaló Osváth Zsolt YouTube-csatornáján volt vendég a DK miniszterelnök-jelöltje.

Ehhez hasonló módon a Jó napot, Magyarország!-ban előfordul olyan is, hogy ha a műsorvezető valami olyan információt közöl, ami valamelyik – a mindenkori kormánnyal kritikus – online újságban jelent meg, akkor ezeknek nem mondja ki a nevét, csak úgy hivatkozik rájuk, hogy „egy internetes portálon” jött le az infó.

„Értem én, védeni kell a rendszert”

A műsorban tehát egy szokatlan hozzáállású betelefonáló, János volt először a vonal túloldalán, akivel a következő beszélgetés zajlott le.

János: Én sokat vagyok ilyen idősebb korosztály között, akik már láttak karón varjút, és nagyon sokuknak az a véleménye, hogy egyik kutya, a másik eb.

Műsorvezető: Hm…

János: Ez alatt azt kell érteni, hogy például a parlament előtt leültem egy padra, és egy úriemberrel ott beszélgettünk, és azt mondja, az itt a baj, hogy ez a Gyurcsány meg ez az Orbán egymásnak adják a stafétabotot. Aztán elgondolkoztam rajta, hogy mit mondott ez. Hát, bizony…

Műsorvezető: Egymásnak adják?

János: Igen. Hát, már korábban a Gyurcsánytól átvette az Orbán. És annak az úriembernek nem tetszett egyik se. És nagyon sokan így vannak vele, hogy nem tetszik egyik se…

Műsorvezető: Valahogy mindig voltak közvetítő személyek, már bocsánat, akik egyébként a két személy között helyezkedtek el. Ugye Medgyessy Péter vagy éppen Bajnai Gordon, akire gondolhatunk ebben az esetben.

János: Igen-igen-igen. Na, és ez a Doblev, vagy, hogy mondják? Klára.

Műsorvezető: Dobrev, Dobrev Klára.

János: Dobrev Klára. Most büszkélkedik azzal, hogy neki a férje el merte mondani az igazságot. Na, most lehetséges az, hogy van benne valami igazság, amit mond, merthogy legalább nem csináltak kárt az embereknek. Tehát akkoriban még a földtörvény olyan volt, hogy bárkinek eladhattam a földet, most nézzük meg a fideszes földtörvényt, nem lehet bárkinek eladni a földet. Tízen eldöntik, hogy én kinek adjam, és nem annak adom, akinek én akarom.

Műsorvezető: János, a következő dolog az, ami…

János: És itt van ez a köztársasági elnökünk. Áder János úr. Hát hogyha el kellene neki számolni vele, hogy mit tevékenykedett azon kívül, hogy a környezetvédelemmel foglalkozik… Nem tudom, környezetvédelmi miniszter, vagy mi lesz belőle?

Műsorvezető: János, őszinte leszek, földdel kapcsolatban nem tudok önnel beszélni…

János: De én tudok!

Műsorvezető: (nevetve) Én viszont nem. Maradjunk annyiban, hogy én nagyon szívesen beszélgetek önnel, de azért ha ilyen téma van, azért nem ártana némi háttérinformációt az embernek magához vennie ezzel kapcsolatban. Nézze ezt el nekem!

János: Még visszatérve Áder Jánosra…

Műsorvezető: Ne Áder Jánosról beszéljünk, bocsásson meg, hanem inkább erről a témáról, ami a téma. Jó?

János: Én csak összehasonlítom a kettőt…

Műsorvezető: Mindig örömmel hallgatom, de megmondom őszintén, hogy nem ez a téma, és nem szeretnék totálisan másról…

János: Értem én, védeni kell a rendszert.

Műsorvezető: Nem kell védeni a rendszert, nem ez a téma, János.

János: Nem lehetünk tárgyilagosak, mert véletlenül az utcán találjuk magunkat, ugye? Attól fél maga is.

Műsorvezető: Nem tudom. Nem gondolom, hogy ettől félnem kellene. Majd meglátjuk. Egyébként…

János: A lényeg az, hogy nagyon sok embernek az a véleménye, hogy…

Műsorvezető: János!!

János: …hogy egyik se az igazi.

Műsorvezető: Hadd kérdezzek valamit! Azt mondta, hogy elmondta az igazságot Gyurcsány Ferenc, igaz? De hát ezt zárt körben mondta el, nem?

János: Mindegy, elmondta.

Műsorvezető: De zárt körben mondta el!

János: Jobb, hogy nem csinált semmit, mint ha olyan törvényeket hozott volna, mint a földtörvény, ami most van érvényben. Á, ne taglaljuk… Nézzenek utána, akit érdekel!

Műsorvezető: Egyszer, ha ez téma lesz, János, én ígérem, hogy nagyon szívesen beszélgetek önnel. Egy kis időt hagyjon nekem, hogy utána tudjak ennek nézni, jó?

János: És ezen el is bukhat Orbán Viktor! Ezen a földtörvényen. Mert a Jakab István és az agrárkamara olyan törvényeket talál ki, ami a nagyüzemek malmára hajtja a vizet.

Műsorvezető: Ferenc! (Itt eltéveszti a betelefonáló nevét) Nem tudok ebben a kérdésben állást foglalni. Mindenesetre legközelebb folytatjuk!

János: Ez a Gyurcsány nem annyira fekete ördög, mint amilyennek le van festve!

Műsorvezető: Tehát ön szerint nem az, köszönjük szépen!

És itt lekeverték Jánost.

„Meg ezt az egész hazugságot, amit a Kossuth rádióban művelnek!”

Utána rögtön egy kormánypárti betelefonálót kapcsoltak, aki szerint „az isten mentse meg a magyarokat attól, amit a Gyurcsányék csináltak”, tehát megint a szokott mederben ment a műsor. De utána ismét egy eltérő véleményű ember jutott szóhoz. Erikát is megkérdezte a műsorvezető, hogy mi a véleménye a 15 évvel ezelőtti eseményekről.

Itt nem idézzük a hosszabb beszélgetést, de a nő azt mondta, hogy „a Fidesz érdekében és a kormány érdekében a gyurcsányozást már abba kellene hagyni, mert ez egy elcsépelt téma”. És azt mondta a műsorvezetőnek, hogy „úgy veszem észre, hogy azok, akik nem az ön szája íze szerint beszélnek, azokat szépen lekapcsolja...” A műsorvezető viszont ezt személyeskedésnek titulálta. A nő azt is mondta, hogy „abbahagyhatnák a Gyurcsányt, meg ezt az egész hazugságot, amit a Kossuth rádióban művelnek”.

Aztán megint olyan betelefonálók következtek, akik kevésbé voltak „kellemetlenek”, egészen addig, amíg Tamás nem következett. Ezt a hívást sem idézzük teljes hosszában, de a közmédiában tényleg ritkán hallani ilyen sűrűségben egyet nem értő embereket.

„Napok óta Gyurcsánnyal van tele a Kossuth rádió, hogy így Gyurcsány, úgy Gyurcsány, mi volt 15 évvel ezelőtt. (…) Miért nem foglalkoznak a mai kormány botrányos ügyeivel?” – kérdezte. „Tamás. Ön szerint mi volt 15 évvel ezelőtt?” – érdeklődött a műsorvezető. „De miért nem azzal foglalkoznak, hogy ma mi van, és ma milyen ügyek vannak?” – kérdezett vissza Tamás, mire a műsorvezető azt felelte: „Tamás, ha adásunk tartalmával kapcsolatos szerkesztési javaslatai vannak, azt például megteheti sms-ben is.”

„Épp tíz napja” nem kell viselni maszkot

A műsor második felében a nem túl megosztó, „Ön jobban érzi magát, hogy közterületen, teraszokon már nem kell maszkot viselnie?” kérdésre várták a telefonokat, hiszen „épp tíz napja” nem kell viselni maszkot az utcán. Három bejátszó is volt arról, hogy az utca embere hogyan érzi magát, hogy már nem kell maszkot hordani az utcán.

Meglepő módon ezekben eléggé egyöntetű volt az emberek véleménye: örülnek, hogy már nem kell hordani a maszkot kültérben. A műsor teljes június 1-i adását itt lehet meghallgatni.

Melegek, pedofilok, egy kutya

Meghallgattuk a Jó napot, Magyarország! ezt megelőző két adását, tehát a május 31-i és a május 28-i adást is, hogy megnézzük, azokban is ennyi egyet nem értő betelefonáló volt-e, de nem, mind a két adásból hiányoztak az ilyen hallgatók. Viszont minél több adást hallgatunk meg, annál egyértelműbbé vált, hogy a kormányzati irányvonalhoz illeszkedő betelefonálókat nemhogy nem keverik le, hanem hosszan, akár percekig beszélhetnek közbevágás nélkül.

Így például a május 31-i adásban meghallgathattuk egy telefonáló értekezését arról, hogy az aberrált 21. századi Soros-féle liberalizmus „megöl mindent”, a május 28-i adásban pedig az a hallgató is hosszan levezethette az okfejtését, aki szerint azért akar a kormány szigorítani a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni törvényeken, mert a Nyugatról beáramló „új demokráciával” jövő LMBTQI-mozgalmak szeretnék bagatellizálni a pedofíliát, azt akarják, hogy „simogassuk meg szegény pedofilok buksiját”.

Minderre a műsorvezető még csak szóba se hozta, hogy azért erről nagyon sokan nagyon mást gondolnak, hagyta a hallgatót, hadd mondja a magáét. De nem ez volt az egyedüli eset az adásban, több betelefonáló is összemosta a pedofíliát a homoszexualitással úgy, hogy a műsorvezető nem reagált az ilyen mondatokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!