Akkor is megtartják a Fudan elleni tüntetést, ha már többen jelentkeznek, mint amennyi a korlátozások alatt lehetséges

2021. június 02. – 17:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint négyezren jelezték részvételi szándékukat a tervezett Diákváros nagy részét elfoglaló Fudan Egyetem ellen, amelyet a Kossuth téren tartanak szombaton. A koronavírus elleni korlátozások szerint azonban továbbra is érvényben van a rendelkezés, amely szerint a szabadtéren, mindenki által látogatható rendezvényeken legfeljebb ötszáz ember jelenhet meg. Ennél nagyobb rendezvényt csak akkor lehet megtartani, ha azon kizárólag védettséggel rendelkezők és kíséretükben 18 év alattiak jelennek meg.

A Mérce egykori alapító főszerkesztője, Jámbor András által szervezett tüntetésen felszólal többek között Karácsony Gergely főpolgármester, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

Karácsony és Baranyi Krisztina két hete már elég határozott kijelentést tettek, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyaltak a Fudan Egyetem beruházásról. Akkor arról beszéltek, hogy a megismert információk alapján azt „különösen nem támogatják”,

„és minden lehetséges jogi-politikai eszközt megragadunk, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne”

– mondták.

A több mint 500 milliárd forintos kínai hitelből, kínai vállalatok, kínai munkaerő által felépítendő, vállaltan a Kínai Kommunista Párt ideológiáját követő egyetem létrehozása elleni tiltakozásul a ferencvárosi önkormányzat átnevezett több oda vezető utcát, utalva a kínai kommunista rezsim emberi jogi hiányosságaira. Így született meg

  • a Dalai Láma út,
  • az Ujgur Mártírok útja,
  • a Szabad Hongkong út és a
  • Hszie Si-kuang püspök út.

A kormány szerint egy vicc, provokáció Baranyiék utcaátnevézési akciója, erről készült videónkat itt tekintheti meg:

.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass