Miniszterelnökség: Karácsony munkatársai egy sms hosszúságával próbáltak sokmilliárdos tételeket alátámasztani

2021. május 25. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnökség szerint azért nem egyeztettek sokat a főváros uniós helyreállítási alapból tervezett fejlesztésiről, mert azokat egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani. Karácsony erre nyilvánosságra hozta a projektjavaslatokat tartalmazó iratot és alátámasztó dokumentumait.

Nyílt levelet tett közzé az MTI-ben a Miniszterelnökség Karácsony Gergelynek az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban.

Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár azt állítja, hogy több körben kérték Karácsonyt, hogy kapcsolódjon be a helyreállítási terv körüli egyeztetési folyamatba. A főpolgármesternek írt levelet Palkovics László miniszter 2020 nyarán, ám arra nem érkezett válasz, majd decemberben a Karácsony által vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetségét kérték, hogy vegyen részt a folyamatban, a véleményezéssel és javaslattétellel azonban március végéig nem éltek.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2021. március 25-i ülése után létrejött munkacsoport megkezdte a munkát, a Miniszterelnökség munkatársai minden tájékoztatási és módszertani segítséget megadtak Karácsony kollégáinak – állítják.

„A főváros ezután megfogalmazott javaslataiban a gyakran sokmilliárdos tételeket Főpolgármester úr kollégái egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani. A főváros terveinek szakmai kidolgozatlansága és számszaki alátámasztottságuk teljes hiánya még a javaslatok érdemi mérlegelését is rendkívül megnehezítette”

– folytatja a nyílt levél, amely szerint „a főváros javaslatcsomagjának jelentős része nem illeszkedik az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének feltételrendszeréhez”.

A kormány által benyújtott terv a források 34,1% százalékát az egészségügyre, 20,4 százalékát oktatásra és felzárkóztatásra, 25 százalékát környezetbarát közlekedésfejlesztésre, a fennmaradó részét pedig megújuló energiára, vízgazdálkodásra és körforgásos gazdaságra fordítja. A kormány tervei szerint a fejlesztések egyötöde Budapesten és az agglomerációban valósul meg, illetve ezenfelül számos országos léptékű beruházás szolgálja majd a főváros fejlődését – írta a tárca.

Karácsony válaszul nyilvánosságra hozza a javaslatokat

Nyilvánosságra hozzák a fővárosi önkormányzat javaslatait, hogy ne hazudhasson róluk többet a kormány, írta közleményében a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya. Hozzátették: az a vád érte a fővárost, hogy csupán egy SMS hosszúságú anyagot küldtek a kormánynak arról, hogy mire kívánják elkölteni az EU által biztosított Helyreállítási Alapból származó forrásokat.

Nem tudom, vajon ők milyen hosszú SMS-eket szoktak egymásnak küldözgetni, mindenesetre a képen láthatóak azok a dokumentumok, amelyek a főváros terveit tartalmazzák, és amelyeket átadtunk a kormánynak

írta közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, hozzátéve: rengeteget dolgoztak vele, és szerették volna azt hinni, hogy nem hiába, de utólag bebizonyosodott, hogy a kormánynak esze ágában sincs érdemben konzultálni, egyeztetni.

A dokumentumok innen letölthetők és elolvashatók, valamint eldönthető róluk, hosszúságuk minek felel meg.

Karácsony május elején azt írta, hogy ha az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó az egyeztetésre „és arra készül, hogy nem megfelelően költi el a forrásokat, élünk az uniós jog biztosította lehetőségünkkel, hivatalos panasszal élünk az Európai Bizottság felé, amely dönthet úgy, hogy a tervek átdolgozására és egyeztetésre kötelezi a kormányt”.

Ezt támasztotta alá Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a napokban, aki szerint bábszínház volt a kormány–főváros egyeztetés.

A főpolgármester a Telexnek adott friss interjújában arról beszélt, hogy ha 2022 után ő lesz a miniszterelnök, az első dolga lesz újratárgyalni a helyreállítási alap pénzeit. „A jelenlegi kormány a lehetséges források csak 38 százalékát hívja le, miközben elképesztő butaság nem felvenni a könnyen lehet, hogy végül negatív kamatozású, 30 évre adott hitelt, mert Magyarországnak nagyon nagy beruházásra van szüksége ahhoz, hogy legyőzzük a válságot” – fogalmazott a politikus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!