Závecz: A DK jelöltje vezet a józsefvárosi előválasztáson

2021. május 12. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kifejezetten szoros lehet az ellenzéki előválasztás Budapest 6-os számú (azaz a VIII. és a IX. kerületet magában foglaló) országgyűlési egyéni választókerületében az IDEA Intézet szerint.

A magát a liberális demokrácia támogatójának valló IDEA a Závecz Research által április 19. és 21. között folytatott közvélemény-kutatásának adataiból dolgozva azt állapította meg, hogy a választókerületben, amelynek jelenleg a fideszes Kocsis Máté az országgyűlési képviselője,

  • a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 10 százalékkal, amit a Momentum követ 6 százalékkal,
  • nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot,
  • az itt élő szavazóképes korúak egyharmada nem menne szavazni,
  • ugyanakkor a választáson biztosan részt vevő pártot választók körében a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd szövetsége is eléri az 5 százalékos támogatottságot.

Ebben a körzetben a jelenlegi információk szerint az ellenzéki összefogás valamennyi pártja indít vagy támogat egy jelöltet, itt mérettetheti meg magát Csordás Anett (Mindenki Magyarországa, Momentum), Demeter Márta (LMP–Jobbik), Jámbor András (Párbeszéd–MSZP) és Manhalter Dániel (DK).

A Závecz közvélemény-kutatása szerint áprilisban az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg részt vevő ellenzéki szavazók véleménye erősen megosztott volt:

  • 32 százalékuk Manhalter Dánielre, a DK jelöltjére szavazna,
  • 30 százalékuk viszont Demeter Mártát, a Jobbik és az LMP jelöltjét támogatná,
  • Csordás Anettre 18 százalék,
  • míg Jámbor Andrásra az előválasztáson részt vevők 11 százaléka szavazna.

A megkérdezett, aktív ellenzéki szavazók tíz százaléka ugyanakkor nem tudta, vagy nem akarta elárulni, hogy kire szavazna az előválasztáson.

Az IDEA megjegyzi, hogy a DK-s, illetve a Jobbik–LPM támogatással induló jelöltek között mért különbség bőven hibahatáron belüli. „Bár az országos politikában kevéssé ismert DK-s jelölt, Manhalter Dániel hajszálnyival vezet, de Demeter Márta országgyűlési képviselőnek komoly tartalékai lehetnek más ellenzéki pártok szavazóbázisában, sőt még az április közepén alacsonyabb mutatókkal rendelkező jelöltek sem teljesen esélytelenek” – írja az IDEA elemzése, amely szerint itt valódi tétje lehet az előválasztásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!