A Mérce korábbi alapító-főszerkesztője, a netadós tüntetések egyik szervezője is indul az előválasztáson

2021. március 13. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Jámbor András, a Mérce alapítója és korábbi főszerkesztője, a netadós tüntetések egyik szervezője is elindul az előválasztáson a Ferencváros és Józsefváros nagy részét magába foglaló 6. számú választókerületben. Ezt szombaton jelentette be Facebook-oldalán Jámbor, aki jelenleg a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozik társadalompolitikai referensként.

„Be kell fejeznünk ezt a 12 évet, és vissza kell szereznünk a jövőnket! Az elmúlt 12 évben mindig ott voltam a háttérben, szerveztem, írtam, beszéltem, de most itt az ideje, hogy előrelépjek, és a körülöttem lévő közösséget megszervezve cselekedjek is. Bekapcsolódjak a Fidesz leváltásáért szerveződő koalícióba!”

– írta a posztjában. Jámbort a rendszerkritikus baloldali, szociális és zöld ügyeket képviselő politikai szervezet, a Szikra Mozgalom indítja. A szervezet tagjai 2019-es önkormányzati választásokon Baranyi Krisztina, Pikó András és Karácsony Gergely kampányát segítették. Jámbor kampányához 100 aktivista csatlakozott eddig, de szeretné, ha ez a szám 3000-re nőne, mert akkor olyan erő lesz mögöttük, „amely a választókerületben elsöpri a Fideszt.”

Programjának a „Szerezzük vissza a jövőnk” címet adták, ami szerinte egyszerre utal a kormányváltás fontosságára de arra is, hogy az ellenzéknek konkrétumokat kell mondania arról, hogyan képzeli el az Orbán-rendszer utáni világot. A program szerint a kormánypropaganda elleni fellépés részeként megszüntetnék a közmédiát, és az ebből felszabaduló pénzt az állampolgárok oszthatnák szét az adó „egy százalék” mintájára minden évben az olyan újságok között, amelyek nem oligarchák, hanem a szerkesztőség tulajdonában vannak. A programban kiemelt helyen szerepel a dolgozói jogok erősítése, a gondoskodó szakmákban dolgozók béremelése, és a klímakatasztrófa elleni rendszerszintű fellépés is.

Jámbor szerint „urizálás helyett egy közösségi, gondoskodó Magyarország felépítésére van szükség.” Ennek része a mindenki számára közelben elérhető és ingyenes egészségügyi rendszer, a média szabadsága, az oktatás autonómiája. Elképzelései között szerepel a nettó garantált bérminimum háromhavi értékének megfelelő egyszeri újraindítási támogatás a rászoruló háztartásoknak.

Február végén jelentették be az ellenzéki pártok (Párbeszéd, DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, és az MSZP), hogy megállapodtak az előválasztás menetében és feltételeiben. Eszerint mind a 106 választókörzetben lesz előválasztás, amin nemcsak a pártok jelöltjei, hanem civilek is indulhatnak majd. Az indulás feltétele a képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Pontos dátum még nincs, de valamikor nyár végén indulhat az előválasztás.

Jámboron kívül egy másik civil jelölt is indul a 6. számú választókerületben. Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület elnöke, az otthonápolási kampány vezetője tavaly decemberben jelentette be indulási szándékát, a róla szóló cikkünket itt olvashatja. Csordás ugyanannak a C8 nevű józsefvárosi civil szervezet lesz a jelötje, amelyik Pikó András józsefvárosi polgármestert indította a 2019-es önkormányzati választásokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!