Megvan, mikor kezdődik Boldog István pere

2021. május 4. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az ügyben a Fővárosi Törvényszék kitűzte az előkészítő ülés időpontját, azonban a dátumról csak a későbbiekben tudunk felvilágosítást adni, mivel az idézések kézbesítése még folyamatban van” – válaszolta a Telex kérdésére a Fővárosi Törvényszék múlt szerdán. Azóta az ügy egyik vádlottjának védője, dr. Novák Péter a Telexnek egy pontos dátumot is megerősített:

június 30-án, reggel 8:30-kor tartják a Boldog-ügy előkészítő ülését a Fővárosi Törvényszéken.

Az elméletben előfordulhat, hogy egy ügyben több ilyet is tartanak, csoportokra szedve – különböző szakmai indokok alapján – a vádlottakat, ám mint a Fővárosi Törvényszéktől megtudtuk, ebben az ügyben a törvényszék egy előkészítő ülést tűzött ki, amelyre mindegyik vádlottat idézte.

Hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér Boldog István fideszes parlamenti képviselőre a Központi Nyomozó Főügyészség, illetve a közügyektől öt évre tiltanák el, írtuk korábban, miután hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot Boldog István és nyolc társa ellen.

A vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. Mindezekért a vállalkozóktól 2019 májusában húszmillió forintot kaptak.

Boldog István ügyét Hadházy Ákos robbantotta ki még 2019 végén. Nagy Szilárd volt fideszes kengyeli polgármester volt az, aki egy vádalku keretében elmondta a hatóságoknak, hogyan voltak előre leosztva Boldog körzetében az EU-s pályázatok. A jelek szerint nemcsak az volt leosztva előre, mikre pályázhatnak a települések, hanem az is, a közbeszerzéseken mely cégeket kell megbízni, és kinek mennyit kell visszaosztani.

Az ügyben több embert letartóztattak, köztük Boldog jobbkezét, a fideszes önkormányzati képviselő Fehér Petrát is. Fehér a törökszentmiklósi önkormányzatban és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlésben is képviselő volt, önkormányzati pozíciójáról aztán tavaly novemberben mondott le.

A koronatanú, Nagy Szilárd december 17-én egyórás videóinterjút adott, amelyben részletesen beszélt a rendszer működéséről. A T1 Tv pedig Boldog Istvánnal készített interjút, ahol a Nagy Szilárd által elmondottakra is rákérdeztek a képviselőnél; erről itt írtunk részletesebben.

Az utolsó cikk az üggyel kapcsolatban a pénz mozgásának részleteiről márciusban volt. Akkor a Blikk írt arról, hogy a lapnak a nyomozás egyik érintettje elmondta a visszaosztással kapcsolatban, hogy a pénz útját végig egy profi megfigyelő csapat követte. A lap azt írja, a vádiratot is megszerezték. A nejlonzacskóban utazó pénz, és a további részleteket itt tudja elolvasni.

Boldog januárban úgy fogalmazott: „Ez egy csúnya politikai kampány, amelynek én vagyok az elszenvelgője, aminek a vége sajnos nagyon messze van. Hiszen, bár most majd el fogunk menni a bíróságra, és a bíróságon tárgyalás lesz, de tudjuk, a magyar bíróságok nem két nap alatt fogják megtárgyalni ezt az ügyet”. Hozzátette:

„Amiket mondanak, az nem igaz.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!