Már 11 gyanúsítottja van Boldog István ügyének

Legfontosabb

2020. november 21. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyben gyanúsított a fideszes képviselő jobbkeze és mindenese, Fehér Petra is, aki pénteken mondott le önkormányzati képviselői tisztségéről, miután több mint egy évig nem járt be az ülésekre.

Újabb gyanúsítottjai vannak a Boldog István fideszes országgyűlési képviselő választókerületében történt visszaéléseknek: összesen 11 embert gyanúsítottak meg, köztük négy választott tisztségviselőt, írja a Magyar Hang. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folytat eljárást, mert felmerült, hogy a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázataival összefüggésben bűncselekményeket követtek el.

A négy választott tisztségviselő közül Boldog lehet az egyik. A KNYF közlése alapján szintén gyanúsított a Debköz Közbeszerzési Kft. egyik résztulajdonosa és ügyvezetője (K. F.) is. Ezzel a céggel dolgozott több önkormányzat a választókerületben. A gyanú szerint K. F. folytatta le az érintett beruházások közbeszerzéseit az előre megbeszéltek alapján. Rajta kívül K. P. meggyanúsításáról is tudni, de a gyanúsítottak között akad más vállalkozó is.

Boldog István ügyét Hadházy Ákos robbantotta ki még 2019 végén. Nagy Szilárd, volt fideszes kengyeli polgármester volt az, aki egy vádalku keretében elmondta a hatóságoknak, hogyan voltak előre leosztva Boldog körzetében az EU-s pályázatok. A jelek szerint nem csak az volt leosztva előre, mikre pályázhatnak a települések, hanem az is, a közbeszerzéseken mely cégeket kell megbízni, és kinek, mennyit kell visszaosztani.

Az ügyészség gyanúja szerint Boldog István jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

A legutolsó információk szerint Boldog nem tett vallomást és tagadta a bűnösségét. 2020 áprilisában a parlament megszavazta Boldog mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyben több embert letartóztattak, köztük Boldog jobbkezét, mindenesét, a fideszes önkormányzati képviselő Fehér Petrát is. Fehér a törökszentmiklósi önkormányzatban és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlésben is képviselő. Önkormányzati pozíciójáról pénteken mondott le, ezt Markot Imre polgármester jelentette be.

„Lemondását követően a Fidesz-KDNP listájáról a listán őt követő jelölt fog bekerülni a Képviselő-testületbe. Reméljük, hogy a helyére bekerülő majdani képviselőtársunk aktívabb lesz nála. Talán nem is lesz nehéz felülmúlni ezt az aktivitást”

– írta a polgármester Facebook-posztjában.

A Magyar Hang információ szerint az önkormányzati törvény értelmében egyébként is elveszítette volna mandátumát, ugyanis több mint egy éve nem vett részt az üléseken, távolmaradását azonban csak egyszer indokolta. November közepén – tehát nem sokkal a testület megalakulása után – került előzetes letartóztatásba, ami februárig tartott, utána négy hónapra bűnügyi felügyelet alá került. Jelenleg sem ő, sem más gyanúsított nincs szabadságot érintő kényszerintézkedés alatt – közölte lap megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészségtől. Vagyis nyár óta lett volna lehetősége bejárni az ülésekre.

Fehér Petra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlésnek is tagja, ott is hasonló okból veszítheti el helyét. Mivel egyik mandátumáról sem mondott le, így tiszteletdíjat – havi 90 ezer, illetve 97 ezer forint – is kapott a pozíciói után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!