Orbán sörmeghajtással tört az élre, de utolérték a célegyenesben

Legfontosabb

2021. május 2. – 18:00

frissítve

Orbán sörmeghajtással tört az élre, de utolérték a célegyenesben
Kép: Jakab Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újra jelentkezik a lájkbajnokság, a Telex heti rendszerességű sorozata a magyar politikusok közösségi médiás viselt dolgairól, a népszerűségük és aktivitásuk alakulásáról. A mostani hét kivételesen sok izgalmas és meghökkentő eseményt hozott, megdőlt egy csomó rekord, a bajnoki cím viszont maradt Jakab Péternél.

Történelmi okok miatt úgy alakult, hogy a lájkbajnokság fordulóit péntek déltől péntek délig mérjük – vagyis a mindenkori start mostanában egybeesik azzal, hogy a miniszterelnök a péntek reggeli rádiós interjújában bejelenti a nyitás újabb fázisát, és ezt a hírt felkapja a közösségi média. Ez azt is jelenti, hogy mostanában az a tipikus menetrend, hogy a lájkok gyűjtésében Orbán rögtön az élre áll, egész hétvégén fölényesen vezet, aztán a hét közepére utolérik. Ez most is így történt, a szombati, rövid úton klasszikus mém-alapanyaggá vált sörözős fotóval a miniszterelnök rögtön bő 60 ezer lájkot kaszált, és egészen szerda reggelig kellett várni, hogy ezt az előnyt Jakab Péter (aztán később Hadházy Ákos is) ledolgozza.

Orbán e heti 184 ezer lájkja egyébként szép teljesítmény, legutóbb nőnapkor volt ilyen magasságban, azelőtt meg karácsonykor. Juthatott volna ennél feljebb is, de hét közben alig-alig posztolt. Ha focis hasonlatot akarnánk keresni arra, ahogyan a lájkbajnokságban játszik, a karrierje zenitjén már túl levő, levezető Puskás Öcsi bácsi jutna eszünkbe, aki kiballagott a pályára, aztán ha éppen hozzá került a labda, elképesztő kunsztokat mutatott, de azért annyira nem erőltette meg magát, hogy 10 méternél többet fusson.

Egyébként a héten ránézésre alig-alig történt változás az élmezőnyben: Szabó Tímea kicsit visszaesett, páran megelőzték, Varga Judit és Z. Kárpát Dániel helyet cserélt, és ennyi, a top10 ettől eltekintve copypaste a múlt hétről. Ami persze nem jelenti azt, hogy unalmas lett volna a verseny, vagy ne tudnánk tanulságokat levonni – de mielőtt erre rátérnénk, lássuk, hogyan alakult a heti toplista, ki hány lájkot gyűjtött be a héten a politikusaink közül a Facebookon.

interakciókhirdetési pénz
1.Jakab Péter236 000112 000
2.Hadházy Ákos204 0000
3.Orbán Viktor184 0000
4.Karácsony Gergely173 00010 000
5.Szabó Tímea149 00071 000
6.Szijjártó Péter135 0000
7.Szél Bernadett111 00035 000
8.Varga Judit101 000340 000
9.Z. Kárpát Dániel94 00096 000
10.Gyurcsány Ferenc70 0000
11.Fekete-Győr András55 00048 000
12.Varga-Damm Andrea51 0000
13.Keresztes László Lóránt48 00037 000
14.Novák Katalin47 0000
15.Vadai Ágnes47 0000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok az április 23. és 30., péntek déltől péntek délig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. A facebookos politikai hirdetésekre költött összegek a közösségi oldal Ad Library platformjáról valók, az április 23. és 29. közti időszak költéseit mutatják. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. A hét legizgalmasabb momentuma egy ritkán látható Orbán–Jakab párbaj volt. Történt ugyanis, hogy hétfőn délután, alig pár perc eltéréssel mindketten kiposztoltak egy-egy videót az aznapi parlamenti felszólalásukról. Ez pedig olyan helyzetet teremtett, hogy azonos időben, azonos műfajban, azonos témával (az aktuális politikai üzenetük sulykolása) indítottak egy-egy posztot, amiknek az eredményei így mindenféle torzító tényező nélkül (vagy inkább mondjuk úgy, hogy a szokásosnál sokkal kevesebb torzítással) tükrözik egyrészt a két politikus, másrészt a két üzenet népszerűségét.

Ha ez tényleg így van, és reális képet mutatnak a számok, akkor a Fideszben most elég idegesek lehetnek a kommunikációs guruk, mert az oltásellenesbaloldalazás csúnyán lemaradt a kormányváltás ígérete mögött.

Jakab videója reakciókban (44 ezer a 9 ezer ellenében) és megtekintésekben (894 ezer vs. 175 ezer) is nagyjából ötszörös fölényt mutatott Orbánéhoz képest.

2. Új név a toplistán az exjobbikos Varga-Damm Andrea. Egy 12. hely önmagában még nem lenne különösebben nagy durranás, nála azonban extrém érdekes a háttér: a heti összes lájkjának több mint négyötöde egyetlen, szupervirálissá vált posztra jött. Ez egyébként egy videó, ami egy erős, capslockos „ERRŐL BIZTOSAN NEM FOGNAK A SAJTÓBAN OLVASNI” felütés után (ezt a narratívát most kicsit elrontottuk, elnézést) arról szól, hogy Varga-Damm addig tiltakozik, míg vissza nem vonják azt intézkedést, hogy zárt közösségi helyekre csak oltási igazolvánnyal lehet bemenni. Mivel ez még nem történt meg, a tiltakozás vélhetőleg most is tart.

A poszt nagyon durván berobbant, a Crowdtangle adatai szerint a lájkbajnokság teljes mezőnyének legvirálisabb posztja egész 2021-ben azzal, hogy 102-szeresen teljesíti túl a szerzője posztjainak átlagos elérését. Hogy ezt az adatot tudjuk hová tenni: a hét második legjobban túlteljesítő posztja csak 15-szörös szorzóval futott (egyébként Szél Bernadett bejegyzése volt arról, hogy rémhírterjesztésért feljelenti a kormányt).

Kíváncsian várjuk, Varga-Damm vajon mit kezd a hirtelen jött lendülettel a trendhullám tetején szörfözve. És ugyanitt üdvözöljük a listára 8 heti távollét után visszakapaszkodott, egykori stabil középmezőny-versenyzőt, Novák Katalint is.

3. A szupervirális csúcsot felállító videó mellett több rekord is megdőlt a héten. Például a lájkbajnokság indulása óta soha ennyi interakciót nem harácsolt össze egy héten a top15 összesen: 1,752 milliót. Az eddigi rekord 1,61 millió volt nőnapkor, a legkevesebbet, 677 ezret pedig január első hetében hozta össze a mezőny. Akkor 98 ezerrel lehetett megnyerni a hetet, ez a teljesítmény most csak a 9. helyre lett volna elég. Szintén rekord Hadházy 48 ezer megosztása, amit a héten összehozott, de erről majd kicsit később.

4. A hirdetési pénzek továbbra is elég alacsonyan szállnak a toplistás helyezetteknél, az egyetlen kivétel Varga Judit 340 ezer reklámforintja. Ez annál is meglepőbb, mert az igazságügy-miniszter egyébként nem nagyon szokott szponzorált politikai posztokkal élni. Amióta létezik a Facebook-oldala, nagyjából egymillió forintot költött ilyesmire – ennek a harmadát a mostani héten. Még furább lesz a helyzet, ha kicsit közelebbről megnézzük, kiket céloz a reklémposztokkal. Ez az egyik aktív hirdetésének részletező oldala, amin azt látjuk, hogy elsősorban 55 év felettiekre lő, 55 alatt pedig szinte kizárólag férfiakra:

Fotó: Facebook Ad Library
Fotó: Facebook Ad Library

Ha alaposabban megnézzük, az is látszik a képen, hogy mit kapott Varga Judit a pénzéért: kb. 150-175 ezer forintért 100-125 ezer ember falára dobta be a rendszer a szponzorált posztot.

A legnagyobb hirdető azonban nem is ő, hanem a top15-ből a héten kicsúszott Kocsis Máté, 385 ezer forinttal, és szintén elég fura targetálással. A 25 év alattiak szja-mentességéről szóló posztját például túlnyomó részben 65 év felettieknek tolta. A 25 alattiakra, akikről azt gondolnánk, hogy a célközönség lenne, csak a megjelenések 4%-a jutott.

A szokásos gigahirdetők közül a fideszes influenszereket támogató Megafon ezen a héten nem nyitotta ki a pénztárcáját, a magyar kormány viszont igen, méghozzá elég szélesre, 10,5 millió forinttal tömte meg a Facebook zsebét. Főleg a hírhedt Táblázatot, illetve a celebekkel megtolt oltásnépszerűsítő kampányt szponzorálta a kormány, és itt is vannak érdekes célzási manőverek. Míg a vakcinás táblázat, vagy a Cseh Lászlóval eladott oltásos poszt megcélzott közönsége szép egyenletes eloszlást mutat korban és nemben is, utóbbi hirdetés Nagy Ferót szerepeltető változata szinte kizárólag a 35 alattiakra céloz. Akikről aztán végképp nem gondolná az ember, hogy pont az egykori beatricés Nemzet Csótánya szavain csüggnek, amikor eldöntik, kell-e nekik vakcina.

5. A hét legnépszerűbb posztjai:

  • Orbán sörözik a teraszon – 63 ezer interakció
  • Jakab parlamenti felszólalása, piros lappal, „Jövőre mehet az öltözőbe, miniszterelnök úr! Lesz rajta rács is.” – 44 ezer
  • Varga-Damm Andrea már említett virális videója az oltási igazolványos tiltakozással – 42 ezer
  • Jakab reakciója a felsőoktatás alapítványokba kiszervezésére („Privatizálnak a fiúk. Lopnak. De ne aggódjatok, ez valójában csak egyet jelent: készülnek a bukásra.”) – 35 ezer
  • Hadházy variációja ugyanerre („Ismerje meg Eriket (Fülöp), Jánost (Volner) és Imrét (Ritter). Ők papíron ugyan független képviselők, de nélkülük a mai szavazáson sem lett volna meg a Fidesz kétharmados többsége.”) – 27 ezer

Az egyes reakciótípusokból pedig ezek gyűjtötték a legtöbbet:

  • A legtöbb megosztás: Varga-Damm videója (egymagában 19 ezer share, ez rettentő sok, az egész év második legtöbbet megosztott posztja a lájkbajnokság teljes mezőnyéből – az első egyébként Jakab egyik videója még februárból)
  • A legtöbb komment: Orbán és a sör (ez a maga 9900 hozzászólásával megint csak rekorder, az év legtöbbet kommentelt bejegyzése)
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy már említett posztja Erikkel, Jánossal és Imrével
  • A legtöbb nevető emoji: Szabó Tímea fotója a Kövér Lászlóról, aki a Parlamentben, szavazás közben elmélyülten olvas a Magyar Nemzetben egy „Szerelem, szeretet, szexualitás” című cikket
  • A legtöbb meglepett emoji: ugyanez
  • A legtöbb szomorú emoji: Orbán az elhunyt Monspart Saroltát búcsúztatja
  • A legtöbb szívecskés emoji: Karácsony Gergely posztja arról, hogy bébielefánt született az állatkertben

Két megjegyzés: Szabó Tímea feltűnően sokszor szállít telitalálatokat mostanában vicces-meglepő vonalon, Karácsony Gergely kiselefántos posztja viszont a lájkvadászat nagyon olcsó kategóriájába tartozik.

6. Említettük már Hadházy rekordját a legtöbb heti megosztás kategóriájában, de most lássuk részletesen ezt a listát, illetve a legtöbb kommentet kapott versenyzőkét is:

megosztáskomment
1.Hadházy Ákos48 0001.Orbán Viktor25 000
2.Szabó Tímea26 0002.Jakab Péter23 000
3.Z. Kárpát Dániel23 0003.Hadházy Ákos22 000
4.Szél Bernadett22 0004.Szabó Tímea11 000
5.Varga-Damm Andrea21 0005.Szijjártó Péter11 000
6.Jakab Péter19 0006.Varga Judit10 000
7.Karácsony Gergely17 0007.Karácsony Gergely10 000
8.Gyurcsány Ferenc11 0008.Fekete-Győr András7 000
9.Keresztes László Lóránt11 0009.Szél Bernadett6 000
10.Vadai Ágnes9 00010.Z. Kárpát Dániel6 000

A lista összképe a szokásosnak mondható, megosztásokban nagyon le vannak maradva a fideszesek, a legjobb a 14. helyre befutott Szijjártó, de Orbán például csak a 16., Novák Katalin pedig a 30. Kommenteknél némileg kiegyenlítődik a helyzet, Orbán 25 ezres eredménye itt egészen kiemelkedő, ez a második legmagasabb adat, amióta külön mérjük a lájkbajnokságban ezeket is (az első szintén ő, 31 ezerrel, nőnapkor).

7. A legnépszerűbb videós általában Orbán Viktor szokott lenni, de most borult a papírforma, 895 ezer megtekintéssel Jakab nyerte a hetet, pár hajszállal a 864 ezres Szijjártó előtt, Orbán csak a harmadik helyre jött be 730 ezerrel. A legnépszerűbb videók a hétről:

  • Jakab Péter és a piros lap – 369 ezer indítás (megosztásokkal együtt 894 ezer)
  • Varga-Damm és a virális tiltakozás – 199 ezer (összesen 585 ezer)
  • Orbán táviratot ad fel – 257 ezer (összesen 281 ezer)
  • Gyöngyösi Márton az Európai Parlamentből jelentkezik be – 214 ezer (összesen 218 ezer)
  • Orbán az oltásellenes baloldalról elmélkedik – 135 ezer (összesen 175 ezer)

8. Új követők behúzásában hagyományosan Jakab jár az élen, és ez most sem volt másképp, 9300 pluszban zárta a hetet, ezzel a tempóval jövő héten eléri a 350 ezer követőt az oldala. Varga-Damm Andreának 5300 új követőt is hozott a váratlanul berobbant posztja, de ezres növekedés fölött zárt még Hadházy, Orbán, Szijjártó, valamint némileg meglepő módon Dúró Dóra, Kubatov Gábor, és Hollik István – pedig utóbbi mostanában csak egy nagyon kínos, és nem elég gyorsan törölt poszttal vetette észre magát.

9. Instagramon a helyzet változatlan, Orbán utcahosszal vezet, mögötte nagyjából a szokásos mezőny, mínusz Németh Szilárd és Nagy István.

heti interakciók
1.Orbán Viktor58 700
2.Jakab Péter15 200
3.Novák Katalin13 600
4.Gyurcsány Ferenc9 200
5.Varga Judit9 100
6.Szentkirályi Alexandra6 700
7.Szijjártó Péter6 300
8.Karácsony Gergely4 700
9.Hadházy Ákos4 500
10.Dúró Dóra3 700

10. Végül a szürkezónás propagandaoldalak szürreális világába pillantunk be, ahol továbbra is fék nélkül száguld a dilivonat. Ez jól látszik a hét legnépszerűbb posztjaiból is:

  • A Fidesz-KDNP 2021 oldalon az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó gyalázása a két évvel ezelőtti (!), a fideszeseket lepatkányozó nyilatkozata miatt (12 ezer interakció)
  • Az Architektúra nevű, egyébként eléggé „futottak még” kategóriás kormányellenes propagandaoldal váratlanul berobbant posztja arról, hogy „Várjuk az olyan strandok, fürdők, kerthelyiségek és vendéglátóhelyek jelentkezését, ahová csak oltatlanok járhatnak” (11 ezer)
  • Müller Cecília fényezése a Fidesz-KDNP 2021-en (10 ezer)
  • Mészáros Lőrinc fényezése ugyanitt (10 ezer)
  • És még mindig ugyanitt egy már-már paródiának tűnő poszt arról, hogy „Nem kérjük az EU-s hitelt, csak vissza nem térítendő támogatásra tartunk igényt”, Orbán-portréval, szívecskékkel (9 ezer)

A top20-ban egyébként 16 kormányt támogató, és 4 támadó poszt van, ez nagyjából megszokott aránynak számít. Az Architektúra posztjának sikere viszont nagyon érdekes, egyrészt mert különösebb erőlködés nélkül beleszuszakolható a kormány által hatalmas erőkkel épített „oltásellenes baloldal” sablonba, fura módon mégsem csapott le rá a fideszes kommunikációs bulldózer. Másrészt nagyjából ugyanazt mutatja, mint Varga-Damm Andrea virális posztja: komoly politikai potenciál van a talán nem direkt oltástagadó, de az oltási igazolványhoz kötött jogokat nagyon élesen ellenző tömegben. Őket eddig leginkább a Gődény-univerzum, illetve a Mi Hazánk próbálta megszólítani, és nagyon nagy kérdés, hogy vajon milyen politikai erő mellé fognak csapódni végül 2022-ben.

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a sorozat első 21 hetének eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!