SZFE-maszkos nő támadója: Azt szerettem volna, hogy magába szálljon, egy ilyen ótvar közösséggel ne vállaljon közösséget

2021. április 23. – 19:15

frissítve

SZFE-maszkos nő támadója: Azt szerettem volna, hogy magába szálljon, egy ilyen ótvar közösséggel ne vállaljon közösséget
Ó. Bence a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságon 2021. április 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A folyosón még a középső ujjával bemutatott az újságíróknak, a tárgyalóteremben ennél már sokkal szerényebben vélekedett a körülötte zajló eseményekről, szinte az összes kérdésre válaszolt, és vallomást is tett az a 37 éves férfi, aki még február végén egy késsel sebesítette meg az egyik utas arcát a 151-es buszon. Ó. Bence azért támadt a nőre, mert az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte, és ez „nagyon irritálta” a férfit.

Ó. Bence ellen súlyos testi sértés kísérlete és közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt emeltek vádat. Pénteken gyorsított eljárásban állították bíróság elé, ahol első fokon mindkét vádpontban bűnösnek találták,

hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és hét évre eltiltották a közügyektől.

Mivel a döntés ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

Az SZFE-ügy rossz fényt vetett a hazára

A 37 éves férfi főiskolát végzett, de – ahogy fogalmazott – korábban „mindenféle hülyeséggel elcseszte az erkölcsi bizonyítványát”, ezért az utóbbi időben építkezéseken dolgozott kisegítő munkásként. Saját bevallása szerint is „elkötelezett kormánypárti, nem pedig szélkakas”, akinek nagyon rosszulesett, hogy az SZFE-üggyel telekürtölték a nemzetközi sajtót, és lejáratták vele a hazáját.

„Számtalan hollywoodi színész pózolt a free SZFE felirattal, ez megalázó dolog volt, és rossz fényt vetett az országunkra”

– magyarázta.

Ó. Bence a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság folyosóján 2021. április 23-án – Fotó: Huszti István / Telex
Ó. Bence a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság folyosóján 2021. április 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Áldozatával általában ugyanabban a csepeli megállóban szálltak fel reggelente a buszra, korábban is látta már „az SZFE-maszkos hölgyet”, és „minden alkalommal megbotránkozott a maszkján”. Annyira irritálta, hogy inkább későbbi járattal kezdett dolgozni járni, csak hogy véletlenül se fusson bele a nőbe. Február 25-én reggel viszont megint ugyanarra a buszra szálltak fel. „Aznap egy kedves szomszédom halálhíre miatt eleve rossz kedvem volt, robbanékony hangulatban voltam. Így gyalogoltam a buszmegálló felé, amikor megláttam a SZFE-maszkos hölgyet”, mondta a férfi.

Ó. Bence azt állítja, először az tervezte, hogy felajánl egy sebészi maszkot a nőnek, csak vegye le a sajátját. Nem az volt ugyanis a problémája áldozatával, hogy kikkel szimpatizál, amiatt legfeljebb csak sajnálni tudja, mondta. „Ha csak egy diszkrét kitűzőt viselt volna, elmentem volna mellette, de azzal, hogy ilyen maszkot viselt, visszaélt a véleménynyilvánítás szabadságával”, tette hozzá.

A vádlottat felháborította az, hogy a nő szó szerint, az arcán viselte a véleményét. „Hogy teheti meg azt, hogy ennyire nyíltan provokál? Fel lehetne venni egy diszkrét maszkot. Nem muszáj valaki véleményét beerőszakolni mások aurájába. Nem kellene mások érzékenységét megsértenie ezzel” – sorolta érveit, hogy végül miért döntött úgy, levágja a maszkot a nőről.

„Nem félsz, hogy valaki előbb-utóbb szájba fog baszni ebben a maszkban?”

Ó.Bence vallomása szerint a táskájában percekig azt a sebészmaszkot kereste, amit aztán fel akart ajánlani a nőnek. Csakhogy eközben a kezébe akadt a combozó kése, amit egyébként önvédelemből tartott magánál, mert „amióta Pikó András polgármester áldásos tevékenységét folytatja a kerületben, nagyon leromlott a közbiztonság, őt is többször megtámadták”.

Sebestyén Katalin bíró – Fotó: Huszti István / Telex
Sebestyén Katalin bíró – Fotó: Huszti István / Telex

Kis ideig hezitált, végül a nőhöz fordult, és azt kérdezte tőle, „nem fél-e, hogy valaki előbb-utóbb szájba fogja baszni ebben a maszkban?”. A nő erre csak annyit válaszolt, hogy „nem”, és tovább nyomogatta a telefonját. Ó. Bence szerint áldozata „halál flegma volt, nem félt”. A kést végül fenyegető szándékkal vette elő,

„azt szerettem volna, hogy magába szálljon, egy ilyen ótvar közösséggel ne vállaljon közösséget”.

A vád szerint a férfi folyamatosan magyarázott valamit az utasnak. Ez látszik a busz belső kamerafelvételein is, amit a pénteki tárgyaláson teljes egészében levetítettek. Bár az, hogy a két utas között pontosan milyen vita zajlott, a videón nem hallatszik. A vádirat és a vallomások szerint azonban a férfi végig szidalmazta, és hazaárulónak nevezte a sértettet. „Közölte, hogy szerencséje, hogy kamera van a buszon, különben megölné, de leszállás után összeveri” – mondta Cserháti Zoltán ügyész.

Végül közelről, határozott mozdulattal a késsel megvágta a nő arcát. Mivel „idegállapotban volt”, azt a tárgyaláson sem tudta visszaidézni, pontosan milyen mozdulatot tett a késsel, azt viszont határozottan állította, hogy nem akarta megsebesíteni áldozatát – csak amiatt, mert valaki általa elutasított nézeteket vall, soha nem bántana senkit –, csak a maszk pántját szerette volna elvágni egy olyan késsel, ami szerinte is nagyon hegyes és éles volt.

Annyira megdöbbentem, hogy a félelem is elszállt belőlem

A bíróság meghallgatta a férfi áldozatát is, aki onnantól idézte fel a támadást, amikor Ó. Bence belekötött. A nő arról beszélt, hogy azt látta, nem tud olyan választ adni a férfinak, amitől megnyugszik. „Tanácstalan voltam, azt gondoltam, ha nem válaszolok, az sem lesz jó.”

A nő úgy emlékszik, hogy a férfi el-, aztán újra visszalépett hozzá, látszott, hogy feszült volt. Folyamatosan beszélt hozzá, ő viszont nem mindenre reagált. „A következő, amire válaszoltam, egy szó volt, azt mondta: hazaáruló. Én meg visszakérdeztem, hogy »hazaáruló?«️, és rá is néztem” – emlékezett vissza a sértett, aki abban a pillanatban jött rá, hogy ez az egész a maszkjáról szól.

„A következő, amit éreztem, egy ütés volt a bal arcomon, oldalra fordultam, és akkor láttam, hogy a kezében kés van. Akkor döbbentem rá, hogy megszúrt. Abban a pillanatban annyira megdöbbentem ezen, hogy a félelem elszállt belőlem”

– emlékezett vissza.

A nő levette a maszkot, és érezte, hogy vérzik az arca. Az utasok közül mégsem ment oda hozzá senki segíteni, gyakorlatilag mindenki a vezetőfülke felé nyomult, hogy megállítsák a buszt. Ó. Bence is, aki végül az első ajtón leszállt, és elmenekült.

A férfi a tárgyaláson bocsánatot kért a nőtől, aki azt mondta, elfogadja a bocsánatkérést, és „sokat jelent neki ez a lépés”. Az ülés szünetében a nő a Telex munkatársának arról beszélt, hogy az SZFE-maszkot a rendőrség lefoglalta, azóta pedig nem is szerzett másikat, és mivel látja, hogy ez mekkora feszültséget generál, valószínűleg nem is hordana már ilyet. „Inkább szeretnék ezen az egészen túllenni”, mondta.

A támadás áldozata a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságon 2021. április 23-án – Fotó: Huszti István / Telex
A támadás áldozata a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságon 2021. április 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Impulzív, robbanékony, agresszív

A férfinak nem ez az első büntetőügye. Lopás, garázdaság miatt korábban már jogerősen is elítélték, és jelenleg is zajlik egy másik büntetőügye. 2019. április 18-án ugyanis az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáira támadt rá a Móricz Zsigmond körtéren. Emiatt az ügyészség 2019 nyarán emelt vádat ellene, és indítványozták, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje a férfit. Első fokon viszont pénzbüntetést és közérdekű munkát kapott. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett, a másodfokú eljárás pedig még folyamatban van.

A maszkos támadás után a férfit igazságügyi orvos szakértő is megvizsgálta, aki megállapította, hogy Ó. Bence „nem szenved tudatzavarban, elmebetegségben, szellemi leépülésben”. „Diszharmonikus, pszichopátiás egyén, aki impulzív, robbanékony, agresszív magatartásra hajlamos, és akit felelősséghárítás, morális problémák jellemzik”.

„Személyiségzavara mégsem jelent korlátozó tényezőt.” Beszámítható volt akkor is, amikor a támadást elkövette, olvasta fel a szakértői véleményt Sebestyén Katalin tanácselnök.

A bíróság egyébként enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi részben beismerte a bűncselekmény elkövetését, megbánta tettét, és azt, hogy az egyik cselekménye kísérleti szakban maradt.

Súlyosító körülmény volt viszont, hogy Ó Bence többszörösen büntetett előéletű, és az is, hogy a támadástól a korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztések és az ellene – hasonló jellegű bűncselekmény miatt – folyamatban lévő büntetőügy sem tartotta vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!