A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke Kubatov Gábort vádolja azzal, hogy zsoldosokat küldött a Dunaferr elfoglalására

2021. április 18. – 14:20

frissítve

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke Kubatov Gábort vádolja azzal, hogy zsoldosokat küldött a Dunaferr elfoglalására
Stummer János a Parlamentben 2021. február 22-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a dunaújvárosi körzet jobbikos országgyűlési képviselőjével közös vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a nemzetbiztonsági mellett komoly gazdaságbiztonsági kockázatai is vannak a zsoldosseregek megjelenésének a vasműnél – írta az MTI.

Az ügy előzménye, hogy a vasmű ukrán és orosz résztulajdonosai közötti vita eredményeképp pénteken este fekete ruhás, biztonsági őrnek kinéző férfiak akarták megszállni az vasművet, a rendőrség tett rendet.

Stummer azt mondta, a Dunai Vasmű termelési profilja egyedülálló az országban, ezért különös jelentőségű a magyar nemzetgazdaság jövője szempontjából, továbbá sok ezer embernek ad munkát. Mind az elhárítástól, mind a hírszerzéstől soron kívüli tájékoztatást fog kérni, illetve a nemzetbiztonsági bizottság soron következő ülésén az ügyet napirendre veszi. A bizottság az Információs Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőit is be fogja hívni, az ülést még nem hívták össze, de már egyeztetnek róla.

Stummer János arra kérte Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, hogy

„kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket”

mert ők nyugalmat, békét szeretnének, és nem akarnak azzal szembesülni, hogy városukat zsoldosseregek szállják meg, és érvényt akarnak szerezni kibogozhatatlan politikai, gazdasági, üzleti érdekeknek. Azt mondta, a rendelkezésére álló információk alapján

szerinte nem kétséges, ezt a provokációt nem Kijevből, hanem a Fidesz pártigazgatóságáról szervezték, hiszen többségében ugyanazok az emberek és kör vett részt abban, mint akik korábban a Nemzeti Választási Iroda bejáratánál az odaérkezőket vegzálták, és a ligetes atrocitásban is személyesen részt vettek.

Kálló Gergely (Jobbik) a térség országgyűlési képviselője szerint Mikó István – aki magát a többségi tulajdonos nevében eljáró jogásznak nevezi, mások szerint a kisebbségi ukrán tulaj embere – elismerte, hogy ő áll a pénteki, „döbbenetes dunaújvárosi események mögött”, amelynek során ötszáz feketeruhás biztonsági ember jelent meg a városban. Kálló úgy vélte, ha Mikó a többségi tulajdonos nevében jár el, felhatalmazása birtokában törvényesen átvehette volna a Dunaferr vezetését a hatályos jogszabályokat betartva. Hangsúlyozta, hogy Dunaújváros nem Ukrajna, itt nem erőszakkal rendezik a vitákat. Mikó egyébként azt ígérte, újra próbálkozni fognak.

A képviselő arra kérte a kormányt, vesse be diplomáciai kapcsolatait, használja ki a jó kapcsolatot Magyarország és Oroszország között, és segítsék elő a Dunaferr kilábalását a csődközeli helyzetből, valamint a békés tulajdonosváltást. Pénteken este rendőri intézkedésre volt szükség Dunaújvárosban a Dunaferr tulajdonosai között kialakult konfliktus miatt.

Kubatov Gábor később a Facebookján reagált, és azt írta, hogy

„az ügyhöz nekem semmi, de semmi közöm.”

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére szombaton annyit közölt: péntek este arról kaptak információt, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek. A rendőrség a közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva rendőri intézkedéseket hajtott végre, személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött.

Megjegyezték: egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezett; bűncselekmény gyanúja nem merült fel, Dunaújváros területén a közlekedés rendje helyreállt.

A Dunaferr cégcsoport hivatalos honlapján tájékoztatott az esetről, amelyet úgy jellemzett, hogy a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának nevében egy zsoldos csapat az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója után fizikai agresszióra készült. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták – írta a cég.

Az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi jogvitájáról szóló cikkeinket itt lehet elolvasni.

Stummer február végén azzal került a figyelem fókuszába, hogy nyilvánosságra hozott egy tervet, amely szerint aluljáró épül a Puskás Arénához, ahogy ő nevezte: titkos alagút. Pintér Sándor belügyminiszter másnap meghívta, hogy a kérdésről egyeztessenek. Az eset után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter minősített adat nyilvánosságra hozataláról beszélt. Március végére kiderült, nem minősített adat, amit Stummer közzétett, és nem indítottak nyomozást ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!