A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke Kubatov Gábort vádolja azzal, hogy zsoldosokat küldött a Dunaferr elfoglalására

2021. április 18. – 14:20

frissítve

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke Kubatov Gábort vádolja azzal, hogy zsoldosokat küldött a Dunaferr elfoglalására
Stummer János a Parlamentben 2021. február 22-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a dunaújvárosi körzet jobbikos országgyűlési képviselőjével közös vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a nemzetbiztonsági mellett komoly gazdaságbiztonsági kockázatai is vannak a zsoldosseregek megjelenésének a vasműnél – írta az MTI.

Az ügy előzménye, hogy a vasmű ukrán és orosz résztulajdonosai közötti vita eredményeképp pénteken este fekete ruhás, biztonsági őrnek kinéző férfiak akarták megszállni az vasművet, a rendőrség tett rendet.

Stummer azt mondta, a Dunai Vasmű termelési profilja egyedülálló az országban, ezért különös jelentőségű a magyar nemzetgazdaság jövője szempontjából, továbbá sok ezer embernek ad munkát. Mind az elhárítástól, mind a hírszerzéstől soron kívüli tájékoztatást fog kérni, illetve a nemzetbiztonsági bizottság soron következő ülésén az ügyet napirendre veszi. A bizottság az Információs Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőit is be fogja hívni, az ülést még nem hívták össze, de már egyeztetnek róla.

Stummer János arra kérte Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, hogy

„kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket”

mert ők nyugalmat, békét szeretnének, és nem akarnak azzal szembesülni, hogy városukat zsoldosseregek szállják meg, és érvényt akarnak szerezni kibogozhatatlan politikai, gazdasági, üzleti érdekeknek. Azt mondta, a rendelkezésére álló információk alapján

szerinte nem kétséges, ezt a provokációt nem Kijevből, hanem a Fidesz pártigazgatóságáról szervezték, hiszen többségében ugyanazok az emberek és kör vett részt abban, mint akik korábban a Nemzeti Választási Iroda bejáratánál az odaérkezőket vegzálták, és a ligetes atrocitásban is személyesen részt vettek.

Kálló Gergely (Jobbik) a térség országgyűlési képviselője szerint Mikó István – aki magát a többségi tulajdonos nevében eljáró jogásznak nevezi, mások szerint a kisebbségi ukrán tulaj embere – elismerte, hogy ő áll a pénteki, „döbbenetes dunaújvárosi események mögött”, amelynek során ötszáz feketeruhás biztonsági ember jelent meg a városban. Kálló úgy vélte, ha Mikó a többségi tulajdonos nevében jár el, felhatalmazása birtokában törvényesen átvehette volna a Dunaferr vezetését a hatályos jogszabályokat betartva. Hangsúlyozta, hogy Dunaújváros nem Ukrajna, itt nem erőszakkal rendezik a vitákat. Mikó egyébként azt ígérte, újra próbálkozni fognak.

A képviselő arra kérte a kormányt, vesse be diplomáciai kapcsolatait, használja ki a jó kapcsolatot Magyarország és Oroszország között, és segítsék elő a Dunaferr kilábalását a csődközeli helyzetből, valamint a békés tulajdonosváltást. Pénteken este rendőri intézkedésre volt szükség Dunaújvárosban a Dunaferr tulajdonosai között kialakult konfliktus miatt.

Kubatov Gábor később a Facebookján reagált, és azt írta, hogy

„az ügyhöz nekem semmi, de semmi közöm.”

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére szombaton annyit közölt: péntek este arról kaptak információt, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek. A rendőrség a közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva rendőri intézkedéseket hajtott végre, személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött.

Megjegyezték: egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezett; bűncselekmény gyanúja nem merült fel, Dunaújváros területén a közlekedés rendje helyreállt.

A Dunaferr cégcsoport hivatalos honlapján tájékoztatott az esetről, amelyet úgy jellemzett, hogy a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának nevében egy zsoldos csapat az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója után fizikai agresszióra készült. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták – írta a cég.

Az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi jogvitájáról szóló cikkeinket itt lehet elolvasni.

Stummer február végén azzal került a figyelem fókuszába, hogy nyilvánosságra hozott egy tervet, amely szerint aluljáró épül a Puskás Arénához, ahogy ő nevezte: titkos alagút. Pintér Sándor belügyminiszter másnap meghívta, hogy a kérdésről egyeztessenek. Az eset után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter minősített adat nyilvánosságra hozataláról beszélt. Március végére kiderült, nem minősített adat, amit Stummer közzétett, és nem indítottak nyomozást ellene.