Több mint egymillió forinttal szponzorálta valaki egy kormánypárti oldal gyurcsányozós videóját

2021. április 11. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Aki az elmúlt hónapokban nyomon követte a Telexen minden héten jelentkező lájkbajnokságot, az valószínűleg képben van nemcsak a politikusok, hanem a különféle szürkezónás, ilyen-olyan politikai hovatartozású oldalak tevékenységével is.

Mint az a sorozat múlt heti részéből kiderült, a deklaráltan nem közpénzből, hanem rejtőzködő konzervatív mecénások finanszírozásából működő Megafon központ is elkezdte betolni a zsetonokat az asztalra, és

  • 1 millió forinttal tolta meg Rákay Philip videóját, amelyben a „patrióta influenszer” Karácsony Gergelyt gyalázta,
  • és 1,7 milliót költött az „A kopasz oszt” nevű oldal egyik videójának szponzorálására, ahol egy mérges, kopasz fiatalember ekézte Jakab Pétert.

A trend úgy tűnik, ezen a héten is tovább folytatódott, és talán egy fokkal még érdekesebb fordulatot is vett, az Elég nevű, a kormányt támogató oldal gyurcsányozós videóját ugyanis több mint egymilllió forinttal szponzorálta meg egy ismeretlen magánszemély. A hirdetés április 8-a és április 11-e között futott Facebookon és Instagramon, és jelenleg már inaktív. Ez alatt a három nap alatt potenciálisan 100 és 500 ezer közötti elérése volt a hirdetésnek, 600-700 ezerszer jelent meg és több mint egymillió forintot költöttek rá.

A videóban egyébként Gyurcsány Ferenc április 7-i parlamenti felszólalása került terítékre, amelyben arról beszélt, hogy a kormány tagjait is el fogják majd vinni a jelenlegi járványkezelésért. Erra akkor Dömötör Csaba államtitkár azzal reagált, hogy a DK logóját le lehetne cserélni gumilövedékekre, és ebben a videóban is ez a vonal jelent meg – 2006-os felvételek után azzal a szöveggel, hogy „ez vár minden jobboldalira, ha a Gyurcsány-lista győz”.

Forrás: Ad Library
Forrás: Ad Library

Az Elég egyébként az az oldal, amiről nemrég kiderült, hogy egy @fidesz.hu-s emailcím, egészen pontosan a kapcsolat@fidesz.hu van hozzákapcsolva, amely „az internetes keresőprogram találati listája alapján a Fidesz Központi Hivatalához tartozik, mely a 1062 Budapest, Lendvay utca 28. szám alatt működik”. Ugyancsak érdemes megemlíteni, hogy az oldal a 2018-as választás előtt igazán aktívan a fideszes trollhadsereg főhadiszállásának számított.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass