A Magyar Nemzeti Médiaszövetség kiáll az osztrák újságírót megtámadó közmédia mellett

2021. április 09. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleményt adott ki a közmédiát érő kritikák miatt.

Az ügy előzménye, hogy az M1 kétrészes lejárató anyagot készített egy osztrák újságíróról, Franziska Tschinderléről, aki „kérdésekkel provokálta” a kormányt.

A közlemény többek között arról szól, hogy a Médiaszövetségben

  • aggódva figyelik az M1 ellen indított „álságos támadássorozatot”,
  • felháborítónak találják, hogy szerintük „egyeseknek az jelenti a demokrácia hanyatlását, ha a média az érem másik oldalát is megmutatja”,
  • „kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett”,
  • „fellépnek a szakma minden alapját nélkülöző, elfogult és manipuláló sajtóanyagok ellen”.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség vezetőségében ül egyébként a Magyar Nemzet főszerkesztője, Toót-Holló Tamás, és Szöllősy György, a Nemzeti Sport főszerkesztője is.

A közleményt egy osztrák újságírónőnek írt javaslattal zárták:

„Ha etikátlan és elfogult sajtóterméket keres, forduljon a Deutsche Welle csatornához, ha pedig jogállamisági aggályai vannak, keresse a Hertha BSC vezetését.”

Tschinderle az egyik legolvasottabb osztrák politikai hetilap, a Profil munkatársa. A közmédia azután készített róla lejárató riportot, miután kérdéseket küldött a kormánynak. Az anyag később második részt is kapott.

Az anyagot jegyző Bende Balázs szerint az újságíró érdeklődése egy összehangolt hadjárat része. Bende neve egy novemberben kiszivárgott szerkesztőségi hangfelvételről lehet ismerős, amelyben ő maga magyarázta meg az MTVA munkatársai számára a „megfelelő narratívát”.

Tchinderle az M1 anyaga után megüzente, hogy nem áll le. Kérdéseit és a riportra való reakcióját bővebben itt közöltük.