Jön a sok uniós pénz, máris egyetért több kérdésben a kormány és a főváros

2021. március 25. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kerületi egészségügyi fejlesztések és a Pesti alsó rakpart átépítése után a három maradék pontban, a zöldfelület-fejlesztésben, az agglomerációs vasúti stratégiában, és a következő években várható 3000 milliárdos uniós forrás elosztásáról egyeztető munkacsoport felállításában is egyetértett a főváros és a kormány a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülésén, derült ki az ülést követő sajtótájékoztatón.

Először Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár ismertette az eredményeket. Eszerint 2021 és 2027 között mintegy 3000 milliárd forintos uniós forrás érkezhet budapesti és Budapest környéki fejlesztésekre. A pénz elköltéséről munkacsoport egyeztet államtitkári – főpolgármester-helyettesi szinten.

Megegyezés születetett a zöldfejlesztésekről. Igaz, a kormánynak és a fővárosnak is saját zöldfejlesztési stratégiája van, de sok bennük a közös metszet, mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Fürjes a javaslatok között felsorolta az új csepeli közparkot, a Népliget, a Hajógyári-sziget és a Gellért-hegy fejlesztését.

Megegyeztek a felek, hogy a főváros támogatja a kormány agglomerációs vasúti stratégiáját. Emellett megállapodás született a fentebb említett, pénzköltésről egyeztető munkacsoportról is.

Amiről még vita van:

  • Fürjes elmondása szerint várják a főváros elköteleződését a Galvani híd mellett. Ha ugyanis azt a főváros nem támogatja, akkor nem fogják megépíteni. Kiss Ambrus erről annyit közölt, hogy a híd magában nem oldja meg a gondokat, a levezető úthálózatról is meg kell egyezni, ahhoz pedig a főváros az érintett kerületek nélkül nem akar dönteni.
  • A Városmajor zöldfelületi fejlesztésében egyetértés van, abban viszont nincs, hogy a Népligetbe költözzön-e a szabadtéri színpad vagy sem. A kormány a költözést, a főváros a maradást támogatja.
  • A kormány szeretett volna egy közös szakbizottságot a Városliget kérdéseinek megvitatására, a főváros viszont nem szeretné, hogy olyan képzet alakuljon ki, hogy arról tárgyalnak, amit eleve nem tartanak elfogadhatónak.

Mint Kiss közölte: a főváros 300 milliárd forintos fejlesztési csomagjában olyan elemek vannak, mint a kiskörúti villamosvonal meghosszabbítása a Lehel térig, az újpalotai villamos, valamint a villamos és trolibusz beszerzések folytatása. Ezekről közösen dönt majd a kormány és a főváros a közös munkacsoportban.

Nézeteltérés van azonban a gellérthegyi sikló ügyében, amit a kormány koncesszióban, a főváros viszont közberuházásban tud elképzelni, valamint folyik még a tárgyalás a Biodóm befejezésének módjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!