Megszüntették az állatkínzás miatt indított nyomozást a szadai szafaripark elpusztult elefántjainak ügyében

2021. március 24. – 07:09

frissítve

Megszüntették az állatkínzás miatt indított nyomozást a szadai szafaripark elpusztult elefántjainak ügyében
Richter József cirkuszigazgató artista elefántokat etet Szadán 2020. április 2-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat, ezért a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást, amit azután indítottak, hogy tavaly kiderült, a szadai szafaripark két elefántja, Mambo és Betty elpusztult.

„Tekintettel arra, hogy a nyomozás során beszerzett adatok és információk alapján bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható, a Gödöllői Rendőrkapitányság az eljárást 2021. február 15-én megszüntette”

– válaszolták a Telex kérdésére.

Bár az állatvédők egy ideje sejtették, csak több mint két hónap után, tavaly októberben került nyilvánosságra, hogy a két állat „egy belföldi szállítást követően” elpusztult. A 37 éves Mambón és a 35 éves Bettyn kívül egy harmadik elefánt, Tonga is rosszul lett, őt – három nap alatt – végül sikerült az orvosoknak megmentetniük.

Az, hogy pontosan mi okozta az elefántok halálát, valójában soha nem derült ki. Tulajdonosuk, René Casselly először azt állította, hogy az elefántok egy fellépés után, egy kamionban pusztultak el, megfulladhattak. Később arról beszélt, hogy „valamilyen fertőzés végzett velük”, de mivel a halálukat nem jelentette az illetékes hatóságoknak, hanem a többtonnás tetemeket Szada közelében egyszerűen elásták, így fel sem boncolták az állatokat.

Miután nyilvánosságra került az ügy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állatvédelmi, valamint az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértése miatt indított vizsgálatot, és büntetőfeljelentést is tett. Közleményükben azt nem részletezték, hogy milyen szabálytalanságokat találtak, csak annyit közöltek, hogy

„a hatóság 900 000 forint bírság megfizetésére kötelezte a tulajdonosokat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!