Menczer Tamás: A keleti vakcinák nélkül a béka feneke alatt lennénk

2021. március 22. – 13:21

frissítve

Menczer Tamás: A keleti vakcinák nélkül a béka feneke alatt lennénk
Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. március 22-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a hétfőn is ülésezik az Országgyűlés, a napirend előtti felszólalások most is a kormány és az ellenzék közötti adok-kapokról szóltak, a vita elsősorban a koronavírus-járványról és annak kezeléséről folyt. Az ellenzéki képviselők szerint a kormány megbukott ezen a téren, a kormánypártok tagjai azokat a statisztikákat hangsúlyozták, amelyekben Magyarország az átlagnál jobban teljesít.

Elsőként Tordai Bence (Párbeszéd) szólalt fel napirend előtt, azt mondta: Magyarország egymillió főre vetítve világelső (Csehországgal együtt – a szerk.) a Covid-19 miatti halálozások számában. Idézte Orbán Viktor tavaly szeptemberi nyilatkozatát, amikor a miniszterelnök arról beszélt, hogy a védekezés sikerességét emberéletekben kell mérni. Tordai szerint ezen a téren a kormány megbukott. „Miért nem vállalják fel, hogy hibáztak?” – tette fel a kérdést Tordai. Azt mondta, Orbán Viktort nem szólíthatja fel lemondásra a járványhelyzet közepén, de Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert igen. „Késlekedett az intézkedésekkel. Előbb mondana le az életéről, mint a hatalomról, legalább Kásler Miklóst mondassa le” – címezte mondandóját Orbánnak a Párbeszéd képviselője.

A kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt Tordainak. A nemzetközi statisztikák összehasonlításáról azt mondta, egyes országokban eltérően számolják a koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett haláleseteket, és szerinte a baloldal vadássza azokat a statisztikákat, amelyekben Magyarország a legrosszabbul teljesít. Kiemelte, hogy az elmúlt héten már több mint 1,5 millióan kapták meg az oltás legalább első adagját, tíz nap alatt félmillió embert oltottak be Magyarországon, összességében pedig a második helyen állunk az uniós országok között az átoltottság tekintetében.

„Nem oltópontból van hiány, hanem a vakcinából. (…) A harmadik hullám elején az ellenzékiek azonnali nyitást követeltek. Ha rájuk hallgatunk, akkor többen halnak meg. A baloldali aknamunka nélkül is megbirkózunk a járvánnyal, önök nélkül is sikerülni fog” – mondta Dömötör. Később Arató Gergely (DK) felszólalására azzal reagált, hogy a baloldal oltásellenes. Szerinte a XVIII. kerületi DK-s polgármester, Szaniszló Sándor azt mondta, a kerületében a kínai Sinopharm-vakcinát olyan kevesen kérték, hogy a polgármester visszaküldette az oltóanyagokat a kerületből. „Ez a hatása annak, hogy a DK háziorvosoknak küldött leveleket, hogy ne oltsanak a keleti vakcinákkal, tiltsanak be vakcinákat.

A képzeletbeli Gyurcsány-görbe szerint kevesebb mint egymillió embert oltottak volna be. Amit művelnek, emberéletekbe kerül”

– jelentette ki Dömötör, hogy szerinte hogyan zajlana az oltási program, ha Gyurcsány Ferenc lenne a miniszterelnök. A Telex megkereste Szaniszló Sándort, hogy valóban vakcinákat küldött-e vissza. A polgármester azt mondta, nem ő küldte vissza a vakcinákat, hanem a „a kerületi háziorvosok levelet kaptak dr. Sára Botond kormánymegbízottól, ami szerint a be nem adott vakcinákat átviszik olyan háziorvosoknak, akik azokat hamar be tudják adni a soron következő, regisztrált személynek”.

Menczer Tamás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Menczer Tamás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence az ülésen többször is emlékeztetett arra, hogy a Gyurcsány-kormány 12 évvel ezelőtt bukott meg, és hogy a baloldali kormányok korábban milyen megszorításokat vezettek be az egészségügyben. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az uniós vakcinabeszerzést kritizálta. Azt mondta, már közel 1,6 millióan kapták meg az oltást Magyarországon,

„a keleti vakcinák nélkül a béka feneke alatt lennének. Ott, ahol most sok másik európai ország. (…) Brüsszel mindent elrontott a vakcinabeszerzésekkel, mindent ők intéztek egy szűk körben, információkat is alig csepegtettek”

– mondta Menczer, aki szerint Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester „végrehajtotta a gyurcsányista tervet. El akarják venni az oltás lehetőségét a magyar emberektől.”

Március 23. a lengyel–magyar barátság napja, ebből az alkalomból Latorcai János KDNP-s és Németh Szilárd fideszes képviselők beszéltek a két ország kapcsolatáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!