Szabad sajtó, vakcinát elzavaró polgármester és egy újabb magyar siker – ezeket az állításokat ellenőriztük le a héten

Legfontosabb

2021. március 21. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába szerves része az internet az életünknek, a mai napig elég vadnyugati a hangulata. A nagy közöségi oldalak képtelenek moderálni az összeesküvés-elméletek terjesztőit, szárnyalnak a hamis állítások – amik néha nem is rosszindulatból születnek. Az alternatív igazság korában még fontosabb, hogy utánajárjunk a furcsának tűnő állításoknak.

Szabad volt a sajtó a magyar sajtó napján?

Március 15-én nemcsak a forradalom-szabadságharcot ünnepeljük, hanem a magyar sajtó napját is. Adta magát a kérdés: vajon igaz az, amit a fideszes politikusok állítanak, miszerint a magyar sajtópiac teljesen szabad és független? A Klubrádió úgy tűnik, akkor se kapja vissza a frekvenciáját, ha a szerkesztősége kézen állva tapsolna, és az Európai Parlament is évek óta vitatkozik a magyar sajtó helyzetéről.

Tényleg elzavarta az ellenzéki polgármester a kínai vakcinát?

Nincs könnyű dolga az önkormányzatoknak a járvánnyal, a háziorvosoknak meg még kevésbé. A kormány oltási tervét követve oltanak, de nem mindig találnak jelentkezőt egy-egy oltóanyagra. Ilyenkor a kormány inkább átszállítja a készleteke olyan háziorvosoknak, akik be is tudják adni a vakcinákat. Mi történik, ha egy polgármester nyilvánosan beszél erről? Mit tud tenni, ha félreérti és ráveti magát a kormánymédia?

Valóban leköröz mindenkit a magyar oltóprogram?

A kormány és az operatív törzs minden nap elmondja, hogy szuperül oltunk, világszínvonalú a tempó. Ezt azonban inkább a magyarok felé közölt adatok támasztják alá, az EU-nak már egészen más információkat küldünk. Az jól látszik, hogy valóban egyre hatékonyabban használjuk fel a beérkező vakcinákat, így már nem a sor végén kullogunk.

Tiltakozott régen a főpolgármester a metró felújítása ellen?

Gy. Németh Erzsébet és a budapesti városvezetés feljelentést tett a 3-as metró felújítása miatt. Azt mondta, hogy már az első perctől ellenezték a tervezetet, mert szerintük nem a régi kocsikat kellett volna felújítani, hanem újakat kellett volna venni. Erre Tarlós István úgy reagált, hogy Gy. Németh nem ellenezhette, mert a szavazáskor nem is volt még képviselő.

+1 – Az unortodox factchecking, amiből végre kiderül, hogy tényleg igaz volt-e a drámai történet (megdöbbentő leleplezés!): Német Tamás heti clickbait-híradója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!