Fidesz: A BKK-nak vissza kéne térítenie a járvány miatt fel nem használt jegyek és bérletek árát

2021. március 10. – 16:31

frissítve

Fidesz: A BKK-nak vissza kéne térítenie a járvány miatt fel nem használt jegyek és bérletek árát
Tömegközlekedők a Nyugati téren 2021. március 8-án Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz szerint a BKK-nak vissza kéne térítenie a járvány miatt fel nem használt jegyek és bérletek árát

– vetette fel Wintermantel Zsolt Újpest korábbi polgármestere, jelenleg a Fidesz választókerületi elnöke dobta be szerdán a Kossuth rádióban. Wintermantel azzal érvelt, hogy míg a HÉV-en és a vonatokon óriási kedvezményeket adtak a korlátozások miatt, addig ez a fővárosi tömegközlekedési cégénél fel sem merült, és „ez elsősorban nem anyagi, hanem szemléletbeli kérdés”. A fideszes politikus azt is elpanaszolta, hogy másfél éve mást sem hall Karácsony Gergely főpolgármestertől és a városháza vezetőitől, hogy nincs pénz, és azt látja, hogy a fővárosi és sok kerületi önkormányzat is csak „tartja a markát”.

Szintén szerdán azután Borbély Lénárd, Csepel polgármestere levélben kérte a főpolgármestert, hogy harminc nappal hosszabbítsa meg az érvényességét azoknak a diákbérleteknek, amelyeknek a lejárata március 8. és április 7. közé esik.

A járvány miatt 2020-ban a budapesti tömegközlekedés eleve többmilliárdos extra veszteséget könyvelt el, a fővárosi önkormányzatnak 17 milliárd forinttal kellett megtámogatnia a BKV-t. Közben a bevételkiesések és az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások miatt a főváros és a kerületek is nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültek, Budapest Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes számításai szerint akár már novemberre fizetésképtelenné válhat. A kormány azonban csak a kormánypárti vezetésű önkormányzatokat hajlandó kisegíteni, ráadásul a következő hét évben a Magyarországnak járó uniós támogatások elosztását mindenféle egyeztetés nélkül központosította: összesen 11 ezer milliárd forintból alig 5 milliárd forint elosztását hagyná Budapest vezetésére, illetve a fővárosi és a kerületi önkormányzatokra, a többi fejlesztési pénzről saját hatáskörben döntene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!