Drága parkolóhelyeket bérel a kamara a Bank Center mélygarázsában

2021. február 20. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország egyik legdrágább irodaházában bérel irodát és két fix, rendszámra szóló parkolóhelyet a Magyar Kereskedelmi Kamara, miközben nem hajlandó elengedni a járvány miatt veszteséges kisvállalkozásoknak az 5000 forintos évi kamarai hozzájárulást. Parragh László elnök sokakat megsértett azzal a nyilatkozatával a minap, ami szerint „ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni”, ezért utólag bocsánatot is kért.

A peckes nyilatkozat felszínre hozta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem sajnálja a pénzt a státusz fenntartására: a hvg.hu cikke szerint évi 150 millió bérleti díjat fizet a Bank Centerben levő irodái után.

Sőt, mint egy olvasónk jelezte, a kamara méregdrága, rendszámmal és MKIK-s logóval lefoglalt fix parkolót is bérel két tisztviselőjének a Bank Center mélygarázsának mínusz 3. emeletén. Az egyik helyen egy Jaguár áll rendszeresen, a másikon egy Lexus (amit a kamara elnöke szokott használni).

Egy Jaguár áll a két fix MKIK-logós parkolóhely egyikén a Bank Center -3. szintjén – Olvasói fotó
Egy Jaguár áll a két fix MKIK-logós parkolóhely egyikén a Bank Center -3. szintjén – Olvasói fotó

Megkerestük a Magyar Kereskedelmi Kamarát a 150 millió forintos irodabérleti díjjal kapcsolatban, amit nem cáfoltak, és nem erősítettek meg, valamint a két fix parkolóhely költsége ügyében. A parkolóhelyek bérleti költségét nem árulták el, mondván:
az MKIK szakmai munkájával kapcsolatos kérdésekre készséggel adnak tájékoztatást, egyéb vonatkozásban nem kívánnak élni a megjelenés lehetőségével.

Lapunk ezt követően megérdeklődte a Bank Center ügyfélszolgálatán, mennyibe kerülne, ha két autóval a mélygarázsban szeretne parkolni valaki. A válasz szerint havi nettó 180 euróba kerül a mélygarázsban egy nem helyhez kötött, általános látogatói (visitor) parkolóhely bérlése, fix parkolót viszont csak a házban irodát bérlők kapnak. (A fix parkoló általában 20-30 százalékkal drágább a parkolóházak általános díjszabásai alapján.)

A havi nettó 180 euróval számolva forintban, bruttó összegben közel kétmillió (1968000) forintra jön ki a két gépkocsi parkolóhelye éves szinten, és akkor még nem számoltuk rá a fix parkoló többletárát. Nyilván van több olyan cég az országban, ami simán megengedheti ezt a költséget, de attól a kamarától, amelyik nem hajlandó elengedni a járvány miatt 5000 forintos évi kamarai hozzájárulást, legalábbis furcsa.

A hvg.hu kikérte a kamarától a 2 millió forint feletti szerződéseik listáját, és pénteki cikkében foglalta össze azokat. Mint beszámoltunk róla, kormányközeli cégek és São Pauló-i repjegyek is feltűntek az iparkamara szerződéseiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!